Sexspalten

Vi må endre måten vi snakker om hiv på

HIV er i dag et ufarlig virus grunnet gode medisiner. I tillegg finnes det medisiner som hindrer smitte, nemlig PrEP og PEP, men hvordan fungerer de?

PILLER OG TABLETTER: Det finnes to ulike medisiner som hindrer smitte av hiv. Illustrasjon: Malene Næss
Publisert Sist oppdatert

De fleste av oss har nok hørt om viruset og historien og stigmaet ordet bærer med seg. Men hva er egentlig hiv? Og hvilke medisiner er det vi har i dag som både behandler og forhindrer smitte av hiv?

Hiv står for Humant immunsviktvirus. Viruset virker ved å gå inn i cellene våre, lure seg inn i cellens systemer og bruke dem til å lage nye kopier av seg selv. Det er ikke hvilken som helst type celler hiv angriper, de går nemlig inn i de hvite blodcellene som er en viktig del av kroppens immunforsvar. Dette gjør at man etterhvert kan utvikle sykdomen aids, hvor kroppen er dårlig rustet for å kjempe mot andre infeksjoner. 

I dag finnes det behandling for personer som har hiv. Denne behandlingen består av anti-virustabletter som tas hver dag. Andelen virus i kroppen senkes da til et så lavt nivå at smittsomheten reduseres til tilnærmet null og man aldri blir syk.

Hiv smitter via blod, sæd eller skjedesekret, og mesteparten av dagens smitte skjer gjennom seksuell kontakt. Det er analsex som har størst risiko.

Illustratør: Gjertine Gjernes

For å hindre at man blir smittet finnes det to ulike medisiner:

Den første kalles PrEP. Det står for preeksponeringsprofylakse, og man kan tenke på det litt som en p-pille. I likhet med at p-pillen hindrer graviditet, hindrer PrEP at hiv setter seg i kroppen før du blir eksponert for det.

PrEP kan tas på to ulike måter, enten hver dag eller ved behov. 

Mange som går på PrEP tenker at de er godt nok beskyttet, og dropper derfor bruk av kondom. Selv om man går på PrEP er det viktig å være godt beskyttet med bruk av kondom, og det er viktig å huske på at vi også har mange andre kjønnssykdommer. Bruk kondom for å begrense bruk av antibiotika – både for din egen kropp og samfunnets økende antibiotikaresistens.

Det andre medikamentet er PEP. Det står for post-eksponeringsprofylakse, og kan ses på litt som nødprevensjon. Dersom du har vært i en situasjon hvor det er risiko for at du har blitt utsatt for hivsmitte kan du få PEP-kur innen 72 timer. Det får du hos din nærmeste legevakt eller akuttmottak.

Hiv bærer med seg mye historie og har vært knyttet til stor skam. I dag vil det å ha hiv kun innebære å ta noen medisiner hver dag, og vi må fortsette å jobbe mot stigmaen knyttet til sykdommen.

Smask og dask,
Magnus & Marie

Powered by Labrador CMS