Kultur

– Kombinasjonen kan gjøre at vi presterer bedre både på banen og på skolen

Mens de fleste studenter lever i en karusell av festing, forelesninger og fleksibilitet, har andre en hverdag preget av nøye planlegging og disiplin. Brann kvinners A-lag er et av de beste i toppserien og flere av spillerne studerer samtidig.

BRANN KVINNER. På Brann kvinners A-lag er det flere studenter.
Publisert Sist oppdatert

Det er en humørfylt gjeng som møter Studvest etter trening. For noen uker siden kom Brann, som det første norske kvinnelaget noensinne, videre til Champions League etter å ha vunnet 6-0 over Glasgow over to kamper. I morgen møter de St. Pölten i verdens gjeveste klubbturnering.

Nå prater spillerne om hverdagen sin i et av Norges beste fotballag. 

– Tenker dere at dere er studenter eller fotballspillere?

– Fotballspiller! Studiene er på siden, svarer Aurora Mikalsen kontant mens de andre to sier seg enig.

FOTBALLSPILLER. Aurora Mikalsen er keeper på Brann og opplever seg definitivt mest som fotballspiller, ikke student.

Hun er 27 år, keeper på laget, og tar en master i sport management på Norges idrettshøyskole.

Mikalsen er fulltidsstudent mens hun skriver på masteren sin, som hun allerede vet at hun må forlenge fristen på og derfor ikke stresser så mye med. 

Ikke opplevd fadderuka 

– Hva gjør at dere ønsker å studere samtidig som dere er fotballspillere?

– Studier er fint for å få tankene vekk fra andre ting. Hvis det er mye som skjer med fotballen, så kan man ha noe å koble av med som er helt annerledes enn det vi holder på med hver dag. Kombinasjonen kan gjøre at vi presterer bedre både på banen og på skolen, fortsetter Marthine Østenstad (22).

Hun er forsvarsspiller og studerer økonomi på deltid ved NHH.

– Har dere noe studentliv?

BEDRE PRESTASJONER. Marthine Østenstad mener at kombinasjonen toppfotball og studier kan bidra til at hun presterer bedre på begge arenaer.

– Nei, absolutt ikke, svarer Mikalsen, til god latter fra alle fotballspillerne.

For eksempel har ingen av dem opplevd fadderuka.

– Når man er «vanlig» student har man mer frihet enn vi har, fordi alt vi gjør er nøye planlagt opp mot ulike tidspunkt.

– Vi har kamper på lørdager og da er det fri søndag. Da blir søndag ofte lesedag, mens andre studenter kanskje er bakfulle, fortsetter Mikalsen.

Skolen flytter fokuset bort fra nedturer

Mikalsen fullførte en bachelor på normert tid før hun tok en treårig studiepause.

– Da jeg gikk tre år uten skole ble fotballen altoppslukende. Jeg merket at hvis det buttet mot eller jeg ikke presterte sånn jeg ønsket, så kunne jeg gå veldig inn i meg selv.

Nå kan hun få tankene over på andre ting med studiene. 

– Har jeg en dårlig kamp klarer jeg å bryte ut av det, ved at jeg må gjøre skole fra for eksempel klokken 16 til 20. Da blir det et helt annet fokus.

Alle tre nevner at det er en fordel at den travle hverdagen tvinger dem til å være mer effektive.

– Når man er på skolen kan man kaste bort tid på å være sosial, mens når man jobber alene eller på kafé er man mye mer effektiv, sier Mikalsen.  

– Det sosiale forsvinner

Østenstad legger vekt på at det sosiale med studiene forsvinner når man først og fremst er profesjonell fotballspiller. 

– De fleste vennene jeg har som ikke er fra fotballen, er venner jeg har hatt i mange år. Det sier kanskje også noe om at jeg ikke har møtt noen nye venner gjennom studiet. Jeg har ikke opplevd den klassiske studietiden, fordi det er gjerne da man får nye venner. Det tror jeg ikke så mange av oss har. 

Mye har skjedd i kvinnefotballen

Mikalsen forteller at det ikke er alle lag som har det på samme måte som brannspillerne. Hun sier det fremdeles er mange lag i toppserien hvor det er trening fra klokken 16 til 20, og at det er lagt opp til at man skal jobbe eller studere på formiddagen.

– I Brann er vi så heldige at vi er profesjonelle. Jobben er fotball.

Justine Kielland (20) sier sier seg enig, før hun følger opp:

– Å føle seg som student handler om prioriteringer. For oss er det alltid fotballen som kommer først. Det er ingenting som blir lagt opp etter studiene. 

Hun er midtbanespiller og studerer økonomi og administrasjon på deltid ved OsloMet.

Østenstad påpeker at det har skjedd mye de siste årene i kvinnefotballen og at situasjonen nå er annerledes enn fra da hun startet i Brann.

– Vi har ikke alltid hatt så lange dager som vi har nå. Da jeg først kom hadde jeg nok hatt mulighet til å ta flere fag i starten, fordi dagene ikke var sånn som nå i det hele tatt. 

– Nå føler jeg ikke at jeg hadde hatt sjanse til å ta flere fag enn jeg gjør nå.

Les også: Forbereder seg til et intenst og voldsomt stykke

PRIORITERINGER. Justine Kielland mener det er prioriteringer som avgjør hvorvidt man kjenner seg mer som fotballspiller eller mer som student.

Les også: Vet du hva koldskål er?

Powered by Labrador CMS