Studenten Frida (24) er kaptein på et litt uvanlig sportslag

Den er svært kontaktbasert, foregår på rulleskøyter og innebærer opp til syv dommere.

LIKE FØR. Kaptein Frida Engeset Løfoll (24) gir resten av laget den siste pep-talken før Fjord Feud-turneringen er i gang. FOTO: TORIL S. APELTHUN
Publisert Sist oppdatert

Roller Derby

  • Er en kontaktsport på rulleskøyter.
  • Norges første lag ble stiftet i Trondheim i 2010
  • To lag med fem spillere skøyter rundt på en oval bane.
  •  Fire av spillerne på laget kalles blockere, den siste kalles jammer.
  •  Blockernes jobb er å stoppe motstanderes jammer og hjelpe sin egen jammer å passere.
  •  Jammeren sanker poeng ved å passere spillere fra det andre laget.

— Stemningen er nervøs, men spent! Vi prøver å forholde oss rolige, men det viktigste vi skal gjøre i kampene i dag er å ha det gøy!

Frida Engeset Løfoll (24) , kaptein på Bergens eget roller derby-lag, Wet City Rollers, setter inn igjen tannbeskytteren etter denne korte kommentaren. Til vanlig er Løfoll tredjeårsstudent på medievitenskap ved Universitetet i Bergen, men på derby-banen er hun bedre kjent under kallenavnet Sick Dagger. Sporten har en fortid som underholdning under wrestlingkamper, og et av relikviene fra den tiden er kallenavnene spillerne velger seg.

Løfoll og resten av laget skal om få minutter konkurrere mot derbylag fra Stavanger og Norrköping i Fjord Feud-turneringen. Dette er andre gang at laget spiller hjemmekamp siden oppstarten i 2012. Det er nemlig fremdeles langt mellom de få lagene som finnes i Norge.

En sport for alle

For et utrent øye kan det som skjer på banen fortone seg som ganske kaotisk. Hjelmer og albuebeskyttere smeller i hverandre når fløyta går, en spiller faller i bakken, mens en annen suser forbi med motstanderne i hælene.

Løfoll fikk først høre om sporten i filmen «Whip It» med Ellen Page. Filmen handler om en sjenert jente som finner sitt kall i et roller derby-lag i Texas. Roller derby er en sport der man ikke konkurrerer basert på alder eller vekt, kun på ferdigheter, og dette mener Løfoll er en av sportens store styrker. 

— Vi trenger alle slags typer. Det er både behov for store og solide folk som kan blokkere, men også små og kjappe jammere. Det gjør at vi sikter bredt når det kommer til rekrutteringen, forteller hun.

BESKYTTET. Kaptein Frida Engeset Løfoll viser at både hode, tenner, knær og albuer må være polstret før kamp. FOTO: TORIL S. APELTHUN

Løfoll opplyser om at selv ikke de beste spillerne i verden tjener noe på idretten, og Norge stilte med landslag i sporten først i 2014. Hun ser likevel positivt på fremtiden og forteller at flere norske lag har startet opp de siste årene, også i mindre byer.

— Det begynner å dukke opp flere og flere lag, jeg håper vi kan organisere turneringer som Fjord Feud mye oftere i fremtiden, sier hun. 

Billig å drive med sport

— Det som er så flott med roller derby, er at det ikke finnes noen prototyper på hvem spillerne er. Vi har både småbarnsmødre og studenter på laget, og enkelte kunne så vidt stå på skøytene da de begynte, sier medievitenskapsstudenten.

Hun mener roller derby er en utmerket sport for studenter. Mye av utstyret kan lånes fra klubben når man nettopp har begynt, forklarer kapteinen. Man kan i tillegg velge mellom mange prisklasser når man ønsker å investere i eget utstyr. Også treningsmengden er noe man kan regulere selv.

— Vi har tre treninger i uka, og det er opp til hver enkelt hvor mange de vil komme på. Vi har folk i mange forskjellige livssituasjoner på laget, og da blir det også lettere for hver enkelt å tilpasse seg, sier Løfoll.

Strenge regler

— Hvordan er reaksjonene når du forteller noen at du driver med roller derby?

— Mange tror vi driver med bryting. Det er også flere som tror det er veldig voldelig, men roller derby har ekstremt mange, og strenge regler for hva som er lov under kamp. Bryter man disse, blir man sendt til en straffeboks i 30 sekunder, sier Løfoll

TØFT: Det er ikke bare-bare å forsøke å stoppe motstanderne fra å passere. FOTO: TORIL S. APELTHUN

Hun kan fortelle at skader forekommer, men i mindre grad enn i andre kontaktsporter. Det er også obligatorisk med beskyttelsesutstyr, og nye spillere må gjennom en test av minimumskrav for stopping, bremsing og svinging på rulleskøytene før man i det hele tatt får spille. 

Løfoll mener grunnen til at roller derby ikke tas seriøst er fordi mange har fordommer mot kontaktsport for kvinner.

—Roller derby er en idrett som ble startet, utviklet og bygget opp i stor grad takket være kvinner. Det at det også er en kontaktsport gjør at det utvikler seg mange stereotypier. Det er mange som tar denne sporten svært seriøst og man får så masse igjen for å engasjere seg, sier Løfoll.

Hard kjerne

 I dag har Wet City Rollers rundt 35 aktive, med et aldersspenn innad i laget på nesten 30 år. De som er helt nye kalles «fresh meat» og hjelper til på kampene før de får klarering til å spille selv. Akkurat nå er det mange studenter i denne gruppen. Løfoll forteller at da hun begynte i 2014 var det under ti stykker på hver trening, og kun tre stykker som ble med videre fra hennes årskull. 

— Nå vil jeg anslå at det kommer rundt ti nye hver sesong. Laget har en hard kjerne med folk som legger veldig mye tid og innsats i sporten, og den har bygget seg opp over flere år. Noe av det aller beste for meg er det fantastiske miljøet, og jeg tror det er mye av grunnen til at folk fortsetter.

— Hva er ditt beste minne fra din tid som roller derby-spiller?

REGULERT. Det kan være opp til syv dommere i hver kamp for å passe på at alt går riktig for seg. FOTO: TORIL S. APELTHUN

— Det må være da vi spilte mot B-laget til Oslo Roller Derby i November! Det var utrolig gøy!

—Vant dere?

—Nei! Men det var veldig kult likevel, svarer hun.

Resultatet av Wet City Rollers sine kamper under Fjord Feud ble at laget tok sine to første seire noensinne, med 203-140 mot Oil City Rollers og 190-152 mot Norrköping Roller Derby B. En oppglødd media-ansvarlig Ingrid Hagerup forteller i en melding til Studvest at laget feiret seierne på byen helt til barene stengte.

KAPTEIN. Løfoll ble nylig valgt til kaptein, og er også leder i treningskomiteen. FOTO: TORIL S. APELTHUN
Powered by Labrador CMS