Planene om å bygge ny studentvilla skrinlegges. Flere av de involverte studentene er skuffet. Nå gjenstår det å se om universitetet kan levere varene.

NYTT HJEM. Det er i denne delen av Nygård skole at studentorganisasjonene skal holde til i fremtiden. Fra venstre: Aisha Marie Heim, Martin Corneliussen, Jógvan Helge Gardar og Nikolai Klæboe.


Dette er saken

– Det vi er mest skuffet over, er at vi hele tiden er blitt lovet en studentvilla, og nå blir det ikke noe av. Det var viktig for oss at en studentvilla skulle ha nærhet til Det Akademiske Kvarter, fordi samarbeid fungerer best når man ser og omgås hverandre daglig, sier Jógvan Helge Gardar, leder for Studentersamfunnet i Bergen, en organisasjon på 160 medlemmer.

Universitetsstyret ved Universitetet i Bergen (UiB) har vedtatt å skrinlegge planene om å bygge en ny studentvilla til de 30 studentorganisasjonene som står uten et permanent hjem etter at den gamle villaen ble revet i 2008. Studentorganisasjonene skal heller inn i Nygård skole, forutsatt at bygget renoveres for opp mot 35 millioner kroner.

Studentersamfunnet i Bergen har de siste ti årene holdt til på adressen Fosswinckelsgate 7, et bygg som er vedtatt solgt.

– Det som er bra med denne beslutningen, er at vi nå får en sikker fremtid, sier Gardar.

Men nå vil det bli 300 meter mellom studentorganisasjonenes tilholdssted og Det Akademiske Kvarter. Alternativet var å bygge en mindre studentvilla på tomten bak Det Akademiske Kvarter i tillegg til å kun pusse opp deler av Nygård skole, til en estimert pris på 50-61 millioner kroner.

AVSTAND. Ifølge Google Maps vil det ta studentorganisasjonenes medlemmer fire minutter med rask gange fra deres nye hovedkvarter på Nygård skole til Det Akademiske Kvarter.

– Synes du UiB burde brukt mer penger for å komme nærmere Det Akademiske Kvarter, når alternativet med Nygård skole er rimeligere?

– Nei, det er ikke verdt å bruke tjue millioner kroner ekstra for å komme nærmere Det Akademiske Kvarter. Det er tydelig at å renovere Nygård skole er den beste løsningen blant de alternativene som har kommet fram. Vi forstår godt at UiB må prioritere, men vi vet ikke om det finnes bedre alternativer, det er vi ikke blitt orientert om. Vi har ikke blitt involvert i prosessen i like stor grad som vi har
ønsket, forklarer Gardar. 

– Virker ikke som om studentene blir tatt hensyn til

Nikolai Klæboe, leder for Studentparlamentet i Bergen (SP-UiB) er skuffet over at universitetsstyret mener Nygård skole er den beste løsningen for studentene.

– Det er ikke opp til de som ikke studerer å si. Det virker ikke som studentenes meninger blir tatt hensyn til. Når det er sagt, anerkjenner jeg styret beslutning, og nå må man gjøre det beste ut av situasjonen, sier Klæboe.

– Jeg mener at å flytte studentorganisasjonene til Nygård skole er beste løsningen i den forstand at man tar høyde for alle komponenter i saken, som avslagene fra kommunen og prisen for en redusert studentvilla. Vi har vært enige med studentene om at vi ville forsøke å bygge en studentvilla, men det gikk ikke, forklarer universitetsdirektør Kjell Bernstrøm.

– UiB har åpenbart undervurdert synergieffekten

Martin Corneliussen, nestleder for Det Akademiske Kvarter, er også skuffet over beslutningen om å skrinlegge planene om en ny studentvilla.

– UiB har åpenbart undervurdert synergieffekten ved å ha en studentvilla med nærhet til Det Akademiske Kvarter. 300 meter avstand kvalifiserer ikke til nærhet, mener Corneliussen.

NYGÅRD SKOLE. Studentorganisasjonenes fremtidige hovedkvarter ligger i Nina Griegs gate 2, et steinkast unna Grieghallen.

– Det er klart, vi har levd med en midlertidig løsning i ti år, så for oss som er aktive i studentmiljøet vil det føles som en oppgradering uansett, legger han til. 

Nå håper han at UiB vil gjøre det de kan for å gi studentorganisasjonene så gode arealer som mulig.

– Om Nygård skole kommer til å fungere kommer jo an på hvordan UiB utformer bygget, poengterer Corneliussen.

– Skulle gjerne sett studentvillaen realisert
– Vi har sammen med studentorganisasjonene laget planer for et godt studenthus bak Det Akademiske Kvarter og skulle gjerne sett det realisert. Dette fikk vi ikke til, da Bergen kommune mente huset ble for massivt for omgivelsene, sier Even Berge, avdelingsdirektør for Eiendomsavdelingen ved UiB.
skal man sammen med studentorganisasjonene gjennomgå romprogram og lage planer for studenthus i Nygård skole

VEIEN VIDERE. Even Berge, avdelingsdirektør for Eiendomsavdelingen ved UiB forsikrer studentorganisasjonene om at de skal inkluderes i prosessen videre. ARKIVFOTO: TORIL SUNDE APELTHUN

– Utgangspunktet er at studentorganisasjonene skal få erstattet de areal som de bruker i Fosswinckels gate 7 og Nygårdsgaten 1b, forklarer Berge.
Lover å inkludere studentene i prosessen videre
Blant dem som har holdt til i Nygårdsgaten 1b er studentkoret Sirenene.
– For oss betyr det å få dette vedtaket at vi har noe konkret å forholde oss til, sier Aisha Marie Heim, leder for Sirenene.
Samtidig mener hun det er mange usikkerhetsmomenter knyttet til renoveringen av Nygård skole.
– Når vil det være klart til bruk og hvor mye man kan forme bygget er for oss fremdeles svært uklart.
Planleggingen skal starte umiddelbart, ifølge Berge. Han forsikrer om at det skal foregå i samarbeid med studentene.
– Studentorganisasjonene skal involveres fra dag én, slår Berge fast.
Nå leier Bergen kommune deler av Nygård skole, men kontrakten går ut 1. desember 2019. Derfor håper man på byggestart tidlig i 2020, forklarer Berge.
– Hva vil skje med tomten bak Det Akademiske Kvarter nå som man ikke bygger en studentvilla der?
– Der vil det være et potensial for senere utvidelse av Det Akademiske Kvarter. Det eksisterer ingen konkrete planer for det, men i et lengre perspektiv vil helt sikkert behov oppstå der, sier Berge.

Kommentarer

kommentarer