Både Unge Høyre og AUF reagerer på at nye vaktkrav kan gå utover frivilligheten på Kvarteret. Nå lover de å jobbe for at kravene ikke skal gjelde for studentstedet.

IKKE OVER ENNÅ. – Kvarteret er viktig for kulturmangfoldet i Bergen med sine konserter, debatter og helhus. Det bør vi legge til rette for at det skal fortsette å være, sier Hordaland Unge Høyre-leder John Andre Kongsvik.


Sist uke skrev Studvest om hvordan innføringen av nye krav for å stå i døren hos utesteder (se faktaboks) potensielt kan ramme Kvarteret hardt.

Studentstedet kommer til å måtte betale 460 000 kroner mer for å mer opplæring til sine frivillige vakter. Kravene kan på sikt i verste fall føre til færre åpne dager, mindre vakthold og høyere priser.

Det får den blå Unge Høyre-politikeren John Andre Kongsvik til å se rødt.

– Kvarteret er et svært viktig utested for kulturbergen. Mange artister har hatt sine første opptredener her, og den talentarenaen bør bevares.

Fylkeslederen for Hordaland Unge Høyre forteller at han støtter at man skal stille strenge krav til vakthold, men stusser over at steder der vaktholdet er tuftet utelukkende på frivillighet behandles likt som kommersielle aktører.

– Dugnadsånden er viktig for Norge. Når man ikke legger inn rom for å utøve skjønn i dette regelverket, risikerer man også at det går på bekostning av dugnadsånden som er så sterk på Kvarteret. Det er ikke heldig.

FOLKSOMT. Kvarteret huser opptil 1500 personer på de travleste kveldene. Med nye vaktforskrifter kan det bli færre vakter ved enden av køa fra og med neste høst. ARKIVFOTO: SESILIE BJØRDAL

Støtte fra rivalene

Kongsviks bekymring deles fra flere hold. Senterpartiets Marit Knutsdatter Strand har fremmet et skriftlig spørsmål til kulturministeren om hvordan dette ikke skal gå på bekostning av studentssamlingssteder.

Også Kongsviks fylkeslederkollega Benjamin Jakobsen i AUF er enig i at en slik endring ikke bør gå utover frivilligheten.

– Sikkerhetskrav er vel og bra, men man bør ha muligheten til å gjøre unntak for steder som Kvarteret. Organisasjoner som drives av frivillighet kan vanligvis ikke trylle flere hundre tusen kroner opp av hatten uten at det går på bekostning av andre ting, sier AUF-mannen.

Både Jakobsen og Kongsvik forteller at de ikke tror det er for sent å få gjort noe med denne saken, og at de vil ta opp kampen for Kvarteret.

– Selv om Politidirektoratet, som har gått inn for endringen, er partipolitisk nøytralt, kan dette behandles politisk. Vi bør prøve å få regjeringen på banen, sier Kongsvik fra statsministerens datterparti.

Starte lokalt, så nasjonalt

Jakobsen sier på sin side at han vil ta opp dette å fylkesstyremøtet og deretter forhåpentligvis jobbe opp mot moderpartiet nasjonalt. Kongsvik forteller om en lignende plan om å jobbe opp mot Bergen Høyre og Hordaland Høyre.

At rivalene i AUF og Unge Høyre er enige om dette, tror Jakobsen bare er bra.

– Jo flere som står bak et forslag om at man skal kunne gjøre unntak for studentsteder, jo bedre er det. Derfor bør vi kunne samarbeide med både Unge Høyre og alle andre ungdomspartier som eventuelt måtte dele vår oppfatning, sier han.

PÅ SPRENG. Siden det ble klart at det kommer nye krav til vakthold på utesteder, har nestleder Martin Corneliussen og resten av Kvarteret brukt tiden på å finne en måte de ikke blir rammet av de nye forskriftene. FOTO: KVARTERET

Det lobbes på Kvarteret

Nestleder og PR-ansvarlig på Kvarteret Martin Corneliussen gleder seg over at de to ungdomspartiene ser ut til å være villige å støtte kampen deres for å få på plass et unntak i vaktkravet for frivillig drevne steder.

– Vi har selv brukt den siste tiden på å ha kontakt med politikere, da særlig medlemmer av justiskomiteen. De bør kunne legge betydelig press på Justisdepartementet om de også ser problemet med dette. Om flere gjør det samme, er det bare positivt.

Corneliussen forteller også at Kvarteret har alliert seg med blant annet NHHS og Studentsamfunnet i Ås, som også vil ha problemer med å omstille seg til nye vaktkrav.

Kommentarer

kommentarer