Ti tips for en bedre studentøkonomi

GJESTEINNLEGG: Økonomiformidlingen forteller deg hvordan du kan få økonomien på stell.

Publisert Sist oppdatert

Gjestespalte

  • Økonomiformidlingen skriver et månedlig innlegg i Studvest om ting som angår økonomien i din studenthverdag.
  • Vil du skrive et leserinnlegg i Studvest? Send til debatt@studvest.no

Som student møter man mange utfordringer og problemstillinger man skal finne best mulig løsning på. Det samme gjelder for privatøkonomien. Mange forbrukerøkonomer, medstudenter og andre personer kommer med sine beste råd til en god studentøkonmi. Vi i Økonomiformidlingen arbeider mye med økonomiske problemstillinger, og har derfor kommet opp med disse ti punktene man bør tenke over som student. 

  1. Vær prisbevisst på matvarer og benytt deg av kundefordeler og ukesrabatter. Det finnes mange gode tilbudsapper som kan være til hjelp når man planlegger innkjøp.
  2. Lag budsjett for hver måned. Om du bor i et kollektiv kan det lønne seg å ha felles budsjett på typiske husholdningsvarer og større måltider.
  3. Ha en ukeskontroll i nettbanken. Se hva du har brukt penger på og eventuelt om du bruker for mye enkelte steder. Kontroller forbruk opp mot budsjettet. Dette gjør at man blir bevisst på eget forbruk.
  4. Ha en fast handledag hver uke slik at man gjør et stort innkjøp fremfor mange små. Bruker man i tillegg handleliste reduserer dette impulskjøp og unødvendige varer.
  5. Når man får stor-stipend er det lurt å prioritere hva dette skal brukes på. Ofte kommer det store kostnader tidlig i semester til blant annet bøker, depositum, treningsavgift og lignende. Det resterende beløpet burde bli fordelt utover semesteret slik at man har litt mer å rutte med hver måned. Da kan man unngå å måtte jobbe eller bruke oppsparte midler.
  6. Om du føler pengene ikke strekker til, men samtidig har ubetalte regninger, er det lurt å sortere regningene etter forfallsdato. Dette gjør at man enkelt har oversikt over hvilke krav som forfaller først.
  7. Om man ikke klarer å betale regningene i tide, er det viktig å ta tak i situasjonen så raskt som mulig. Ikke nøl med å sende mail eller ta en telefon til de du skylder penger. Det er en felles interesse for dere begge at regningen blir betalt, selv om det krever litt lengre forfallstid eller flere betalinger.
  8. Benytt deg av studentsamskipnaden (nå Sammen, tidligere SiB) sine studentfordeler, både når det gjelder legekostnader og tannlegetilbud. Her kan du for eksempel søke om refusjon på enkelte helsekostnader over kr. 500.
  9. Dersom du nylig har fullført studiene, men ikke har fått jobb, vil det være mulig med betalingsutsettelse på studielånet og enkelte ganger rentefritak.
  10. Vær realistisk når du planlegger. Det er fort gjort at det kommer uforutsette kostnader, og derfor er det lurt å ha en buffer som kan brukes dersom man kommer i en knipe.
Powered by Labrador CMS