Nyhet

BAS-studenten lenket seg mot sjødeponi

Bergensstudenten Alva (24) ble tidligere i vår arrestert da hun protesterte mot dumping av gruveavfall. Gruveselskapet svarer at de har mer kunnskap enn aktivistene.

STUDENT OG AKTIVIST. Alva Oleanna Thingnes Førsund (24) ble båret vekk og bøtelagt av politiet da hun tidligere i vår protesterte mot dumping av gruveavfall.
Publisert Sist oppdatert

– For meg handler det om selvforsvar, fordi det er et helt livsgrunnlag som forsvinner fra oss, sier Alva Oleanna Thingnes Førsund (24).

Førsund brukte konfirmasjonspengene sine for å ha råd til å betale boten hun fikk etter å ha lenket seg mot sjødeponi ved Førdefjorden for omtrent en måned siden.

– Jeg gjør dette for naturens fremtid, forteller hun.

Førsund er til vanlig student ved Bergen Arkitekthøgskole (BAS) og har tidligere jobbet i miljøvernorganisasjonen Natur og Ungdom.

Til retten

– Den boten er liten å betale for en så viktig sak, mener Førsund og legger til at prislappen ligger på 10.000 kroner.

Dette forelegget vil hun likevel nekte å godta.

– Så da blir det rettssak. Jeg mener ikke at jeg har gjort noe galt, sier hun.

BØTELAGT. Alva Oleanna Thingnes Førsund nekter å godta forelegget hun har fått som en konsekvens av å lenke seg ved Førdefjorden. Foto: Amanda Iversen Orlich

Hun mener det er «galskap» å dumpe gruveavfall i fjorden, fordi hun mener at hele det marine økosystemet i fjorden kommer til å ligge død, hvis selskapet Nordic Mining gjennomfører dumpingen.

– Det er bare Norge og Papa Ny-Guinea som tillater sjødeponi. Dette er en skam, når fjordene er det viktigste symbolet vi har. Det er det som gjør oss norske, sier Førsund.

– Mer kunnskap enn aktivistene

Administrerende direktør i Nordic Mining, Ivar Fossum, avviser Førsunds kritikk om at selskapets aktivitet vil ødelegge økosystemet i fjorden.

– Det stemmer ikke med konsekvensutredningene som er gjennomført, skriver han i en e-post til Studvest.

Fossum synes det er fint at man er miljøengasjert, men mener at det er demokratiske prosesser som må vinne frem. 

Videre forklarer han at selskapet har store ambisjoner om et rikt naturmangfold i området. 

– Vi har arbeidet med prosjektet siden 2007, og har nok opparbeidet betydelig mer kunnskap enn aktivistene, skriver Fossum.

Et bærekraftig industriprosjekt består av mange faktorer som må balansere. Vi er trygge på at sjødeponi er en god løsning

– Er profitt viktigere enn miljø for dere?

– Et bærekraftig industriprosjekt består av mange faktorer som må balansere. Vi er trygge på at sjødeponi er en god løsning, skriver Fossum.

– En sikkerhetsventil

– Hvorfor ikke bruke lovlige demokratiske virkemidler for å nå målet deres?

– Sivil ulydighet er den siste utveien. Det er en utrolig viktig sikkerhetsventil i demokratiet. Uten sivil ulydighet hadde man ikke hatt stemmerett for kvinner, sier arkitektstudenten Førsund.

Hun forteller at i tiden fremover skal hun sammen med andre jobbe for å presse ut investorer.

– Vi gir oss ikke. Jeg skal fortsette å fiske i fjorden så lenge den er ren.

Les også: – Skuffende og trist, seier ansvarlig for likestilling
Les også: Studiested rammet av vannlekkasje

SISTE UTVEI. – Sivil ulydighet er den siste utveien, mener Førsund, som nå er tilbake i Bergen og studiebyen igjen.
Powered by Labrador CMS