Fotballaget Real Sociedad, bysykling, palmer og futuristiske bygninger, er noe av det utveksling i Valencia har å tilby.


KORRESPONDENT

Valencia er Spanias tredje største by og har ca. en million innbyggere. Byen er kjent for matretten paella. Gjesp, for en kjedelig innledning tenker sikkert du. Vamos da, som kan sies å være den spanske ekvivalenten til «kjør da», la oss gjøre dette korrespondentbrevet litt mer picante 😉 

Siden semesteret ikke har begynt i skrivende stund, blir du nok skuffet om du klikket deg inn hit for å lese om spansk arverett. 

Forutenom å stappe i deg tapas på en fortausrestaurant, og slukke tørsten med de deiligste cervezas, er en tur på Mestalla, hjemmebanen til fotballaget Valencia CF muy importante

I sesongpremieren gjestet hjemmelaget Valencia, Real Sociedad fra nord. Med 30 grader og en luftfuktighet som bekrefter min mistanke om at Spania blir en ørken om få år om vi fortsetter å gi beng i klimaendringene, var det bra fyring på stadion.   

Et lite glimt av Catedral de Valencia eller Iglesia Catedral-Basílica Metropolitana de la Asunción de Nuestra Señora de Valencia om du liker det langt og spansk. Foto: privat

For å toppe det hele gjorde norske Martin Ødegaard sin debut i samme kamp. Plusser du på VAR og to straffespark på overtid ble dette min beste fotballopplevelse noensinne siden jeg scoret på straffespark under en treningskamp på Dana Cup. Det er sikkert sykt fett å se Åsane Fotball vs. fyllingsdalen, garantert loco stemning der også.  

Hvis du liker bysykling, vil du bli hodestups forelsket i Valencia. Paddeflatt, 300 soldager i året, og egne avgrensede sykkelveier gjennom hele byen. For 30 euro får du årskort på bysyklene. Ellers kan du kjøpe bruktsykkel som jeg gjorde til 60 euro, da tre gir og meget tung stålsykkel egner seg dårlig til treningsturer. Jeg sier ikke at det er udigg å sykle opp bakkene til Nygårdshøyden i sprutregn, på en 3 girs damesykkel, iført chinos og skjorte, for å rekke forelesning på jussen. Men det er ikke helt feil å sykle barbeint i birkenstocks, badeshorts og t-skjorte heller.

Mercado Central de Valencia: Inne i denne lekre arkitektoniske perlen kan man i bytte mot noen skarve euro få tak i de herligste råvarer fra regionen.
Foto: Privat

En grunn til at Valencia er skjermet for de turiststrømmene er at det ikke er så mange store attraksjoner her. Et stort unntak er Ciudad de las Artes y las Ciencias. Et gigantisk kompleks av futuristiske bygninger omkranset av basseng, palmer, dyrehage, museer og mucho mas. Jeg synes KODE og bryggen er flott det altså, og operataket i Oslo er fint det, men hvis operataket og bryggen er Brann er dette Real Madrid.

Heldigvis er byen skånet for den masseturismen man finner i Barcelona. Jeg bor i skjæringspunktet sandviken/bryggen, selve mekkaet for masseturismen i Bergen, og selv om jeg har spedd på studielånet med å tilby husrom til alle verdens himmelstrøk i Bergen, er det befriende å slippe storfamilier bevæpnet med selfie-sticks, kjørende uforsvarlig fort på el-bicicletas rett utenfor stuevinduet.

Helt til ultimo, kan jeg anbefale Valencia om du liker strandliv, bysykling, overflod av koselige fortauskafeer og miksen klassisk spansk arkitektur krydret med litt futurisme. Hasta la vista.

Kommentarer

kommentarer