Kultur

I fjor ble det kaos. Nå skal semesteravgiften din fordeles annerledes

Tidligere har semesteravgiften blitt delt ut på en sånn måte at selv studentpolitikerne har slitt med å forklare den. Nå skal prosessen endres.

KAOS: Det var kaos på budsjettmøte i fjor, etter at BSI leverte en mangelfull søknad. Nå endres prosessen, og Kulturstyret, nå ledet av Øyvind Birkeland, får mer makt. FOTO: Selma Turiddatter og Magnus Laundal (arkiv)
Publisert Sist oppdatert

Kulturstyret er en paraplyorganisasjon som har ansvar for å dele ut penger til ulike søkerorganisasjoner som Bergen Filmklubb, K7 Bulletin, Studentteateret Immaturus, Hulen, Mannskoret Arme Riddere og LO-studentene Bergen. Til sammen er det 58 organisasjoner. 

Etter den nye endringen skal de behandle enda flere søknader – og dele ut enda mer penger. 

Vil hindre nye flauser

Kulturstyret kommer til å overta ansvaret for søkerorganisasjoner som tidligere søkte til Velferdstinget Vest. Det mener avtroppende leder for Kulturstyret, Øyvind Nesdal Birkeland, er en god idé.

– Jeg tror ikke Velferdstinget Vest leste søknadene så veldig nøye. Vi kommer til å gi tilbakemelding hvis det er noe som mangler. 

I fjor meldte Studvest om at Bergen Student Idrettslag (BSI) leverte en mangelfull søknad om pengestøtte. Det resulterte i at de ble innstilt til null kroner. Til slutt fikk de 200.000 kroner av Velferdstinget Vest – over 500.000 mindre enn året før. 

FORNØYD: Avtroppende leder av Kulturstyret, Øyvind Birkeland, er fornøyd med de nye endringeneFOTO: Magnus Laundal (arkiv)

De gikk altså fra 720.000 kroner i støtte i 2021 til 200.000 kroner i 2022. 

Det er nettopp slike flauser Birkeland mener kan unngås i fremtiden.

Mer politikk, mindre byråkrati

Også nestleder i Velferdstinget Vest, Sjur Selsvik, har tro på det nye systemet. Det er nå Velferdstinget Vest som fordeler pengesekken.

Færre fallgruver er bare én av flere fordeler med det nye systemet, skal vi tro Selsvik. Han ser fram til at studentpolitikerne skal få mer tid til studentpolitikk. 

Studentpolitikerne skal kun fordele penger til tre ulike kategorier. Altså hvor mye penger som skal til idretten, mediene og de andre organisasjonene som søker til Kulturstyret. Det mener Selsvik vil gjøre at pengene blir «politiske prioriteringer». 

– Det nye systemet gjør at studentpolitikerne kan drive mindre byråkrati og mer politikk, sier han. 

Skummel endring for noen
MER POLITIKK: Sjur Selsvik, nestleder i Velferdstinget Vest, rekker ikke bare hånda til mikrofoner, men også ut til studentpolitikere slik at de kan drive mer studentpolitikk. FOTO: Truls Skram Lerø (arkiv)

Maria Melve Kvåle er leder i Studentersamfunnet, og synes en så stor endring kan være skummel. 

– Denne endringen råker oss direkte. Det er skummelt med så store endringer, men det er ingen grunn til å tro at Kulturstyret skal gjøre noen mindre god jobb enn Velferdstinget Vest, sier hun. 

Neste år feirer Studentersamfunnet 90 år, og det skal feires. Kvåle synes en så stor endring rett før et ekstraordinært år kan være en utfordring.

Det nye systemet vil nemlig endre søknadstidspunktet. Tidligere har Samfunnet-lederen levert søknaden i september. Neste år skal den leveres i februar.

– Vi får mindre tid enn tidligere. Vi må gjette oss til inntektsposten og lage et budsjett ut fra det. 

TILRO: Maria Kvåle, leder i Studentersamfunnet har tro på den nye løsninga. FOTO: Magnus Laundal (arkiv)

Likevel understreker Kvåle at hun har tiltro til prosessen. 

– Vi må ha tillit til at studentpolitikerne gjør denne endringen for å gjøre det lettere for oss som søker om midler, avslutter hun. 

Også studentmagasinet Stoff er fornøyd med endringen. 

– Vi håper prosessen blir mer ryddig enn i fjor, men vi er glade for å se at Velferdstinget Vest tar tilbakemeldingene de fikk rundt forrige års utdeling på alvor og gjør noe med det, skriver daglig leder Nora Mjølhus i en melding til Studvest.  

LES OGSÅ: Kvarteret med eit underskot på 2,3 millionar kroner

LES OGSÅ: Teatervitenskap legges ikke ned. Student er likevel ikke fornøyd

Powered by Labrador CMS