Resultatet er forbløffende.

SOSIALE MEDIER. Erik Aasebø har slettet Instagram. og mener det har hatt stor effekt. ILLUSTRASJON: TRINE LOUISE WEEN


Apropos

Jeg har gjennomført et forskningsprosjekt på effekten Instagram har på mitt humør og min selvtillit. Resultatene viser at jeg har blitt ti ganger mer lykkelig etter at jeg slettet Instagram fra mitt mobile telefonapparat.

Forskningsresultatene kom ikke som et sjokk, melder selvtilliten min. Tidligere brukte jeg nemlig mye tid på å grave meg dypere og dypere ned i Instagrams mørke grotter av selvforakt, hver kveld før jeg la meg til å sove. Det er det slutt på nå. Jeg er virkelig glad for at jeg takket ja til å være prøvekanin i mitt eget forskningsprosjekt.

Metode

Jeg valgte å bruke en kvalitativ metode fordi ingen andre ville stille opp på forskningsprosjektet. Av teori anvendte jeg hovedsaklig tostegshypotesen, som i korte trekk sier at hver gang man ser på bilder av Zac Efron sin perfekte, hårløse brystkasse tar selvtilliten to store steg tilbake.

Forskningsprosjektets hypotese var at dersom forskningsobjektet ikke brukte Instagram på to uker, og dermed sluttet å regelmessig eksponere seg for bilder av bedre trente mennesker enn seg selv, som blir sponset herfra til helvete med tarmskyllinger og smoothies, ville hans nivå av lykke vokse i korrelasjon med antall dager han ikke åpnet applikasjonen.

Resultater

Alle én forskningsobjekter meldte om vesentlig forbedret livskvalitet kort tid inn i forskningsprosjektet. Blant de mest interessante funnene var for eksempel at forskningsobjektet ble mindre stresset angående utdanning og karrieremuligheter. Dette fordi han sluttet å se på bilder av rike menn i dress og fine klokker på luksusbåter i Thailand, omgitt av dype kløfter, champagne og reker. Nå har han slått seg til ro med å jobbe ulønnet i Studvest og spise knekkebrød til lunsj.

Et annet interessant funn var at forskningsobjektet meldte om mer effektivitet i hverdagen. Det viste seg nemlig at det å bruke to til fjorten timer på Instagram hver dag, faktisk reduserte antall timer man hadde tilgjengelig til skolearbeid og trening. Forskningsobjektet rapporterte kort tid inn i forskningsprosjektet om en mer produktiv hverdag, bedre karakterer og en strammere rumpe.


Etter at forskningsprosjektet var ferdig, gjennomførte jeg et kvalitativt dybdeintervju med forskningsobjektet.

– Hvordan vil du beskrive Instagram-bruken din før du deltok i dette forskningsprosjektet?

– Før kunne jeg sitte på mobilen i timevis og trykke meg inn på tilfeldige menneskers Instagram-profiler, bla i bildene deres, trykke meg videre inn på profilene til vennene på bildene deres, bla lengre og lengre ned i bildegalleriet deres, trykke meg inn på profilen til kusinen til kompisen til den første tilfeldige personen jeg bladde i bildene til, og til slutt havne på profilen til et kjæledyr, for eksempel pomeranianervalpen Boo, som har over 17 millioner flere følgere enn meg, og plutselig befinne meg i en dyp identitetskrise: Hvorfor er denne hunden mer populær enn meg? Er jeg ikke like søt som denne hunden? Hvorfor er det ingen som bryr seg nok om meg til å plukke opp og kaste min avføring i søppelet? Men nå, etter flere uker uten Instagram, kjenner jeg ikke lengre på slike tanker. Jeg har fått selvtilliten tilbake.

Diskusjon

Forskningsresultatene viser at det å kutte ut Instagram over en lengre periode, fører til økt livskvalitet samt lengre levetid for mobilbatteriet. Dette forskningsprosjektet har kun sterke sider. Det trengs definitivt ikke mer forskning på dette området. Tallene har talt. Dersom alle sletter Instagram, vil de med sikkerhet få et bedre liv.

Kommentarer

kommentarer