Kultur

Baren har funnet en ny kilde til frivillige

Men det kan by på problemer for Ad fontes neste semester.

ÅPENT IGJEN. Ad fontes-leder Ole Samdal (til venstre) håper de slipper å måtte holde baren stengt igjen. Han mener forandringer i åpningstidene har synliggjort situasjonen til baren. Her med medarbeider Knut Camillo Tornes. ARKIVFOTO: GURO HALLERAKER
Publisert Sist oppdatert

Baren ved Det humanistiske fakultet, Ad fontes, er den fakultetsbaren som holder åpent lengst i Bergen, med 14 timers åpningstid hver dag. Baren benyttes både som kafé på dagtid og som vannhull på kvelden for fakultetets mange studenter.

Forrige semester valgte imidlertid Ad fontes å holde stengt på mandager, i et forsøk på å tydeliggjøre behovet for flere frivillige til å drifte den populære baren.

HF er det fakultetet ved UiB hvor færrest studenter jobber frivillig. Men nå har endelig flere studenter meldt seg som frivillige på Ad fontes, slik at det skal bli mulig å holde baren åpen igjen på mandager.

– I begynnelsen av semesteret var vi rundt 20 frivillige her. Nå har vi fått inn minst ti nye og forventer at det kan bli flere. Hvis det fortsetter har vi nok til å drive fullt igjen, sier leder for Ad fontes, Ole Samdal.

Utvekslingsstudenter til unnsetning

En overraskelse dette semesteret er at sju av de nye er utvekslingsstudenter.

En av dem er nordisk-studenten Victoria Betis fra Frankrike.

Hun ble med for å forbedre språkkunnskapene sine i norsk og samtidig møte nye personer, forteller hun.

FRIVILLIG. Victoria Betis fra Frankrike er blant utvekslingsstudentene som har steppet inn og gjort det mulig for Ad fontes å holde åpent på mandager igjen.

– Jeg ville spesielt bli kjent med de norske, fordi de har et rykte på seg for å være «kalde», forklarer hun.

Betis nevner også arbeidserfaringen og atmosfæren ved baren som positive deler av jobben.

– Her kan man lese pensum, slappe av og delta på sammenkomster. Det er bare noen av tingene som gjør Ad fontes til et veldig hyggelig sted, mener hun.

Samdal mener det er positivt at studentene kan være en del av kultur- og språkutvekslingen ved baren.

– Ad fontes er et sted hvor det er lett å skaffe nye venner når man er ny i byen eller landet. Det er også en god mulighet til å få seg flere norske venner og ikke bli låst inne i den internasjonale boblen på Fantoft.

– Kommer til å trenge flere folk

Samdal forteller videre at det igjen kan bli problematisk med bemanning neste semester, ettersom en del av de nye frivillige reiser hjemover igjen.

– De fleste som er på utveksling er her i et eller to semestre. Av utvekslingsstudentene som var frivillig her i forrige semester var det kun én som fortsatte.

Samdal forteller at fakultetsbaren allerede har hatt åpent som vanlig i et par uker dette semesteret og nå skal de også ha åpent neste uke for å se om de har nok kapasitet. Dersom det ikke er tilfelle, vil de igjen vurdere å stenge på mandager.

– Når det nærmer seg eksamen er det svært sannsynlig at vi kommer til å trenge flere folk og det kan igjen gå ut over åpningstidene, sier han.

TILTAK. Lederen for fakultetsbaren, Ole Samdal, mener kuttet i åpningstidene har bidratt til at flere vil jobbe som frivillig ved baren.

– Har begrensningen av driften hatt noe påvirkning på baren?

– Det har gått litt ut over det økonomiske, selv om mandager er da vi uansett tjener minst. Vi arrangerte filmkveld en gang i måneden på mandager, som ble kuttet ut. Folk har også gitt beskjed om at det er kjipt at det er stengt for da må de dra andre steder, forteller Samdal.

Powered by Labrador CMS