Kultur

Dgb å starte en kreativ bedrift

I et kollektiv i Bergen har to kreative jenter startet Det går bra studio (DGB). – Man må satse.

HJEMMESNEKK: Line Hatleskog og Mika Obiacoro startet hjemme på kjøkkenet.
Publisert Sist oppdatert

En regnfull fredag har Studvest satt nesen mot et koselig kollektiv. Her har to kreative jenter kontordag. Vi besøker det de kaller det går bra (DGB) studio.

De to jentene er ikke bare kreative kolleger, de er også venninner og romkamerater. Kjøkkenbordet har i dag blitt omgjort til hjemmekontor. Det er utstyrt med hjemmelagde bordbrikker, kaffe, notatblokker og to PC-er. Her sitter de og planlegger høstens aktiviteter. I helgene blir det samme kjøkkenet omgjort til et kreativt verksted for påmeldte gjester.

Jentene bak DGB Studio er Line Hatleskog på 27 år som til vanlig jobber i Festspillene i Bergen og Mika Obiacoro på 23 år som studerer digital kommunikasjon og markedsføring ved BI. 

– Vi må bare kjøre på
PUNCHING NEEDLE: Ting som dette kan en lage på arrangementene til DGB studio

– Det hele begynte med at jeg akkurat var ferdig med å arrangere festival, noe som var veldig gøy og veldig slitsomt. Så kom tanken: Hva om vi kunne skapt noe selv, og hatt full kontroll over alle deler? Så nevnte Mika ordet strikkekafé, og sa «la oss gjøre det!» Så da gjorde vi det, oppsummerer Hatleskog.

Når jentene forteller virker det hele som en gøyal fritidsaktivitet. De fleste har vel en gang drømt om å skape noe eget, eller å få en drøm realisert. Men hvordan går man egentlig frem?

Det er mye, mye planlegging. Først ville vi planlegge hvilke arrangement vi ville ha. Samtidig måtte vi passe på å finne en balanse i antall arrangement. Vi tenkte at vi ville være litt forsiktige i oppstarten og se om det var et marked for dette, men så innså vi at vi bare må kjøre på, forteller Obiacoro engasjert.

Strikkekaféen ble realisert som et av deres første arrangementer. Det gikk fra å være en kaffeflekk på et notatark til å bli kaffekopper og boller i Bergen sentrum. Tanken er å kombinere en sosial arena med en studentvennlig tilnærming. Et gratis arrangement med servering og kreativ tilrettelegging.

– Under arrangementet så vi at folk var flinke til å inkludere hverandre, og at de som kom alene aldri satt alene. Det var fint å få se at vi også var med på å skape en sosial og inkluderende arena, sier Hatleskog.

I dag tilbyr DGB studio smykkeverksted, strikkekafé og «punch needleverksted» som er en alternativ broderingstype, men de er tydelige på at de gjerne ønsker å utvide tilbudet for å romme flere kreative aktiviteter. 

En investering for framtiden

De to jentene har en god dose stå-på-vilje og tålmodighet, og en av dem er også student på siden. Hvordan går det å kombinere studentøkonomi og bedriftsoppstart? 

– Fører det med seg en økonomisk risiko å starte en bedrift?

Det er ikke bare, bare å starte, men man må satse, og man må legge inn penger i det. Tiden føles rett nå, vi har god plass her hjemme så da sparer vi utgifter på å ikke leie lokaler, og Bergen Assembly, hvor vi arrangerer strikkekafé, er vi så heldig at vi får låne. Utgiftene er for øyeblikket overkommelige, men vi blir ikke akkurat rike heller, forklarer Obiacoro. 

Hun forteller videre at hun ser på dette som en investering for fremtiden. Hun forteller også at det er fullt mulig å starte bedrift på studentbudsjett. Hennes motto er «kan man bruke pengene på byen, kan man bruke det i bedriften», en setning som gjengis med et glimt i øyet. 

– Det handler for det meste om å prioritere. Jeg bruker nok mer tid enn penger på dette. Det er mye organisering og mye planlegging. 

Gründere: Line Hatleskog og Mika Obiacoro ville styre alle leddene selv. Da skapte de like godt sin egen bedrift.
Gründere: Line Hatleskog og Mika Obiacoro ville styre alle leddene selv. Da skapte de like godt sin egen bedrift.

På lang sikt er drømmen å starte en kafé som har et kreativt fokus, men de trives begge med å holde verksted og strikkekaféer. De oppfordrer dessuten andre til å prøve selv.

– Det er veldig, veldig gøy, og her i Bergen er det rom for flere!

Powered by Labrador CMS