Kultur

Disse fadderukene dropper alle utelivsarrangementer

Uforsvarlig å holde slike arrangementer, mener BISO-leder. Andre er bekymret for hva det vil si å ikke holde dem.

AVLYST. BISO avlyser sine utelivsarrangementer. ARKIVFOTO: Anders Helgerud
Publisert Sist oppdatert

Lørdag kveld meldte VG at fadderuken til BI, Fadderullan, avlyser alle sine fadderarrangementer som foregår i utelivsbransjen. De skal heller ikke samle flere enn 20 personer på noen av sine arrangementer. 

Beskjeden kom i en pressemelding fra BI Studentorganisasjon (BISO). Endringene i fadderprogrammet gjelder for alle BI sine campus i Norge, også Bergen. 

Ingen alkohol til BI-barna  

Tove Sortland, prosjektleder for BISO, bekrefter at de har avlyst sine kveldsarrangementer på utesteder.

–Vi vil altså ikke ha noen arrangementer hvor vi serverer alkohol, men vi kan ikke styre hvorvidt faddere inviterer til faddervors på eget initiativ, sier hun.

–Vi kommer til å holde grupper på 20 adskilt fra hverandre. Det er ikke lagt opp til at faddergruppene skal blandes eller samles i større forsamlinger. Dette mener vi er det mest fornuftige med tanke på å redusere smitte. 

–Vi er ingen dommer på dette her  
AVLYSER. Ingen arrangementer med alkoholservering, sier Tove Sortland, prosjektleder for BISO. FOTO: Privat

Marius Clem, daglig leder i BISOs nasjonalledelse, forteller at styret kom fram avgjørelsen som del av en kontinuerlig evaluering av smittesituasjonen. 

–De siste ukene har vi sett smitten ta seg opp i korrelasjon med store folkesamlinger, både med og uten alkohol. Derfor synes vi det blir uforsvarlig å ha opplegg for over 20 personer, sier han.

BISO oppfordrer andre organisasjoner til å se på mulighetene til å avvikle fadderordningen slik den har vært tidligere år. 

–Samtidig er dette et tiltak som ikke er påkrevd av myndigheten, og de andre fadderorganisasjonene holder seg også innenfor retningslinjene. Vi er ingen dommer på dette her, sier Clem. 

Mindre fest på NHH 
UFORSVARLIG. BISO-leder Marius Clem mener det er uforsvarlig å holde utelivsarrangementer med flere enn 20 personer. FOTO: Emil Wara Midtlyng

Balder Belsvik, leder for fadderkomiteen til Norges Handelshøyskoles Studentforening (NHHS), liker BISOs oppfordring til alternative fadderuker. 

–I år trenger vi å legge bort festkonseptet. Hensikten med fadderuka er tross alt for å en god start på studiene og bli kjent med hverandre, og dette kan vi gjøre uten alkohol eller med mindre alkohol, sier han.

Også NHHS har valgt å gjøre endringer i fadderprogrammet sitt denne helga, men de vil ikke avlyse avtaler med utelivsbransjen. 

–Arrangementene våre slutter senest tolv, og en del er flyttet til tidligere på dagen for å redusere alkoholinntak. Vi har også skiftet konseptet noe slik at vi kan hindre det store alkoholinntaket, forteller Belsvik. 

–Vi har leid lokaler på Verftet og Forum, og de arrangementene skal vi ikke avlyse. 

TAR OPPFORDRINGEN. Fadderleder på NHH, Balder Belsvik, er glad for mindre festfokus i fadderuka. FOTO: Kristian Sweeney

I likhet med Fadderullan, vil det på NHH være lagt opp til mindre grupper under fadderuka. 

–Tidligere år har vi hatt større eventer ved fadderuka på NHH. I år har vi gått bort fra dette. Nå skal fadderne følge sin gruppe på 20 personer på samtlige arrangementer, forteller Belsvik. 

HVL-fadder bekymret 

Ikke alle fadderstyrene i Bergen tar BISOs oppfordring.

ROLIG FADDERUKE. Årets fadderbarn ved NHH får en roligere oppstartsuke enn sine forgjengere. FOTO: Nora Elvestad Reinsnes

Bjørn Olav Østby, fadderleder ved Høgskulen på Vestlandet (HVL), forteller at de ikke kommer til å avlyse noen av sine fadderarrangementer. 

–Vi er faktisk bekymret for at det vil føre til høyere aktivitet hjemme hos folk i stedet for ute på regulerte steder. Vi ønsker heller at våre faddergrupper benytter seg av våre tilbud hos de utestedene som vi samarbeider med, sier han. 

Han understreker at utelivsbransjen har begrensninger på kapasitet nettopp for å unngå smitteoppblomstring. 

–Vi har allerede gjort endringer underveis, for eksempel ved å avlyse alle aktiviteter etter tolv etter at innstrammingene i alkoholserveringen kom. Da har vi heller gått i dialog med utestedene og spurt om de kan åpne tidligere, og mener det er en god løsning, sier han. 

– Så nei, vi avlyser ikke våre utelivsarrangementer, med forbehold om at situasjonen ikke endrer seg.

Ser for seg dårligere smittevernkontroll

Heller ikke fadderukene ved Universitetet i Bergen (UiB) endrer på sine opplegg.

Viserektor Oddrun Samdal holdt i ettermiddag et møte for fadderlederne ved UiB hvor hun bekreftet at at alle arrangementene kan gå som planlagt. 

SKEPTISK. Fadderleder på HVL, Bjørn Olav Østeby, er bekymret for hva som kan skje dersom de avlyser utelivsarrangementer. HLV ARKIVFOTO: Samia Rojas

–Vi kjenner oss trygge på at vi har planlagt en god fadderuke i henhold til smittevernhensyn, sier hun. 

Hun ser for seg flere private fester og dårligere smittevernkontroll dersom UiB-fadderne skulle avlyst sine utelivsarrangementer. 

–Ved at vi tar ansvar og er arrangør, kan vi være med og tilrettelegge for smittevern både på campus og på arrangementer med eksterne arrangører. 

Samdal bekrefter også at de kommer til å beholde sine arrangementer med over 20 deltakere. 

–Vi har arrangementer hvor det kan møtes inntil 200 studenter. Disse er planlagt i dialog med bedriftslegen, som sier at dette er forsvarlig, forteller hun. 

INGEN ENDRING PÅ UNIVERSITETET. Viserektor ved UiB, Oddrun Samdal, vil ikke endre på fadderopplegget. ARKIVFOTO: Marie-Louise Deike

–Vi vil heller vurdere fortløpende, og ser vi at vi ikke klarer å gjennomføre smittevern, må vi avlyse raskt. 

Powered by Labrador CMS