Kultur

Flest ville jobbe for sammenslåing

Tidligere i høst kom forslaget om en sammenslåing av Kvarteret og en rekke andre studentorganisasjoner. I kveld stemte Kvarteret for å ta dette på alvor.

KLART FLERTALL. Et klart flertall stemte for å jobbe mot et fusjonsforslag under Kvarterets generalforsamling i kveld. ARKIVFOTO: Studvest
Publisert Sist oppdatert

Driftsorganisasjonene (DORGene) til Kvarteret

  • Studentersamfunnet, Aktive Studenters Forening (ASF), Bergen Realistforening (RF), Studentteateret Immaturus og Bergen Filmklubb.
  • Enkelt forklart står Det Akademiske Kvarter for drift av bygg og servering, mens DORGene får lage og holde arrangementer på huset.
  • DORGene drar studenter til Det Akademiske Kvarter og selger inngangsbilletter for arrangementer, mens Det Akademiske Kvarter tjener penger på barsalg til de samme studentene både før og etter arrangementet.

Kvarteret ønsker nå å jobbe mot et fusjonsforslag i 2021. Det ble vedtatt ved Det Akademiske Kvarters ekstraordinære generalforsamling i kveld.

Tidligere i høst la et utvalgt nedsatt av Kvarteretstyret i 2019 fram en driftsrapport fra huset som skildret blant annet en nedadgående økonomi for Kvarteret, og vanskelige samarbeidsforhold mellom driftsorganisasjonene som bruker huset.

Utvalgets løsningsforslag på den negative trenden var en sammenslåing av Kvarteret og driftsorganisasjonene (DORGene) på huset, det vil si Studentersamfunnet i Bergen, Aktive Studenters Forening (ASF), Realistforeningen (RF), Bergen Filmklubb og Studentteateret Immaturus. Det er dette som kalles fusjonsforslaget.

Du kan lese mer om rapporten og forslaget den kom med her.

Nå har Kvarterets generalforsamling vedtatt å danne en gruppe som skal utforske mulighetene for en slik fremtidig sammenslåing, og at dette arbeidet skal resultere i ett eller flere konkrete forslag.

106 aktive deltakere var til stede på den digitale forsamlingen, såvidt nok til å være vedtaksdyktige. 84 personer stemte for vedtaket, 12 stemte imot, og ti var avholdende.

Alle skal ivaretas

Flere har tidligere i prosessen uttrykt bekymring for hvorvidt redaksjonell frihet, selvstyre og identitet skal ivaretas i en potensiell sammenslåing.

Da fusjonsforslaget først ble lagt fram i oktober av Kvarterets rapportutvalg, sa visepresident Mari Evjen i RF at hun var redd for at organisasjonen skulle miste sin identitet om de ble underlagt Kvarteret.

– Vi er så små, så jeg ser ikke for meg at vi får like mye myndighet dersom vi skal gå inn i Kvarteret. Jeg er redd for at vi blir en bitteliten del av et konglomerat av en organisasjon, sa hun til Studvest da.

Dette har Kvarteret vedtatt som hensyn som må tas i arbeidet til gruppen som skal nedsettes. I vedtaket står det blant annet at de tidligere DORGenes interne selvstyre og identitet skal ivaretas og ders redaksjonelle frihet må opprettholdes i forslaget til ny struktur.

– På riktig side av historien

Medlemmer av Kvarteret, DORGene og øvrige studenter som har betalt semesteravgift kunne stemme ved generalforsamlingen i kveld.

Blant deltakerne var tidligere og nåværende ledere for Studentersamfunnet i Bergen, henholdsvis Trym Eilertsen og Ingvild Heggertveit Hagesæter. Begge gikk tidlig ut og stilte seg positive til å jobbe videre mot et fusjonsforslag.

– I dag står vi foran et stort valg, hvor vi enten kan stå på riktig eller feil side av historien til studentbyen Bergen. For meg er det ingen spørsmål om hva jeg kommer til å stemme på i dag, det er på høy tid at vi diskuterer dette progressive forslaget, sa Eilertsen under kveldens debatt.

Hagesæter understreket at man ved å stemme for å jobbe mot et fusjonsforslag, stemmer man ikke samtidig for selve sammenslåingen. Den debatten kommer senere.

– Nå skal vi bestemme om vi vil snu i døra eller muligens snu i korridoren senere. Jeg vil i hvert fall ikke snu i døra for et så godt initiativ, sa hun på generalforsamlingen.

Fra og med i kveld beveger Kvarteret seg inn i korridoren.

LES OGSÅ:

Powered by Labrador CMS