Vil ha Norges beste studenthus

Kvarteret-rapport avslører rivalisering og vanskelig samarbeidskultur mellom Kvarteret og foreningene. Inspirasjon hentes fra Samfundet i Trondheim: Nå vil de samle studentforeninger under ett tak.

RADIKALE PLANER. Dersom Kvarteret slår seg sammen med driftsorganisasjonene sine, kan de få større økonomiske muskler, mener rapportutvalg.
Publisert Sist oppdatert

Driftsorganisasjonene (DORGene)

  • Studentersamfunnet, Aktive Studenters Forening (ASF), Bergen Realistforening (RF), Studentteateret Immaturus og Bergen Filmklubb. 
  • Enkelt forklart står Det Akademiske Kvarter for drift av bygg og servering, mens DORGene får lage og holde arrangementer på huset.
  • DORGene drar studenter til Det Akademiske Kvarter og selger inngangsbilletter for arrangementer, mens Det Akademiske Kvarter tjener penger på barsalg til de samme studentene både før og etter arrangementet.

Stagnerende økonomi, rivalisering mellom samarbeidsorganisasjoner og manglende felles visjon.

Etter flertall for på generalforsamlingen satte Kvarterstyret i 2019 ned et rapportutvalg som skulle jobbe for å kartlegge driften til Det Akademiske Kvarter og samarbeidsorganisasjonene deres («DORGene»), identifisere utfordringer samt foreslå løsninger på disse.

Onsdag 22. oktober var rapporten og hovedanbefalingen klar. Den er nokså radikal.

Det foreslås nemlig at DORGene Studentersamfunnet, Aktive Studenters Forening (ASF), Bergen Realistforening (RF), Studentteateret Immaturus og Bergen Filmklubb slår seg sammen med Kvarteret og blir én organisasjon.

Dette betyr en potensiell lignende struktur for studentkulturen som Studentersamfundet i Trondheim.

Behov for endring 

Rapporten beskriver en stabil, men stagnerende økonomisk situasjon for Kvarteret hvor DORGene står for stadig mindre av inntektene. Færre arrangementer og større avstand mellom hver store konsert fører til krympende totalsalg. 

Alle de aktuelle organisasjonene er representerte i rapportutvalget. Leder for utvalget, Sindre Viulsrød, har selv fartstid i både kontrollkomiteen ved Det Akademiske Kvarter og ledelsen av Studentersamfunnet. 

– Vi har sett mye på den nyere historien til Kvarteret og organisasjonene, og det viser seg at tidligere ledere vi har snakket med forteller om de samme utfordringene som gjentar seg gang på gang, forteller han. 

Det har vært vanskelig for Kvarteret og DORGene å lage langsiktige planer ettersom de ikke kan legge til grunn at de som er med en gitt tid, fortsatt er med om et par år. 

– Med mindre man har en samlet, god internkultur, er det vanskelig å få alle organisasjonene til å trekke i samme retning. Da krever det at man gir litt hele tiden, og det går på godvilje, ingen formelle strukturer. Over tid er dette et svakt grunnlag for samarbeid, sier Viulsrød. 

Rivalisering og labil personkjemi

Av rapporten framgår det at det kan oppleves «som et klasseskille mellom Det Akademiske Kvarter og DORGene», og Viulsrød forteller at deres informanter beskriver organisasjoner som til tider drar hverandre ned i stedet for å jobbe sammen. 

– Det er tidvis en veldig destruktiv rivalisering, og tidvis god stemning. Dette har vi sett i en periode på åtte til ti år, sier Viulsrød.

Han forteller at samarbeidet er sårbart nettopp fordi de mangler en overordnet organisasjonsstruktur som kan forene dem. 

– Hvis det oppstår dårlig stemning mellom to eller tre organisasjoner, er det ingenting som formelt holder dem sammen. Det er heller ingen mulighet for megling ettersom alle har sine egne interne organer med taushetsplikt. 

Dette gjelder også konflikter mellom enkeltpersoner, forteller Viulsrød. 

– Vi har også sette at det går igjen at når enkeltpersoner har enten god eller dårlig kjemi seg imellom, får konsekvenser dette for hele samarbeidet.

Denne rivaliseringen finnes ifølge rapporten ikke i samme grad innad i organisasjonene – der stopper man ikke å møte hverandre på grunn av personkjemi. 

– Sitter man i samme organisasjonsstyre, har man et felles mål og ansvar for de man er valgt av. Da får man det til å funke. Det er dette vi mangler for samarbeidsorganisasjonene til Kvarteret – et felles formål og felles forpliktelse.

Norges beste studenthus?

En eventuell sammenslåing kan få store konsekvenser for Bergens studentliv.

Nye konsertsaler, utvidelser og oppkjøp av nabogårder nevnes som muligheter ved en sammenslåing. Videre nevnes det at større økonomiske midler gjøre det mulig å hente inn enda større artister til konserter for Bergens studenter. 

Med Studentersamfundet i Trondheim som framtidig hovedkonkurrent, mener utvalget at det å bli «Norges beste studenthus» kan være innenfor rekkevidde.

Dette tenker de involverte organisasjonene

Alle interne på Kvarteret samt øvrige studenter som har betalt semesteravgift kan stemme over hvorvidt Kvarteret skal vedta å jobbe mot en sammenslåing på deres generalforsamling mandag 2. november. 

Hvis flertallet stemmer for, må Kvarteret selv jobbe for å få DORGene med på forslaget. De DORGene som takker nei, vil etter utvalgets forslag få tilbud om en avtale tilsvarende den de har med Kvarteret i dag. 

– Uunngåelig på sikt

Edvin Tønder, leder i Aktive Studenters Forening, mener en sammenslåing med Kvarteret er uunngåelig på sikt. 

– Med alle utfordringene som har vært, gir dette mening.

Ane Sandvik Arnestad, leder for Det Akademiske Kvarter, sier dette er en spennende tanke.

– Hvis alle går med på det, tror jeg det praktisk lar seg gjennomføre, sier hun. 

Stjernesalen_åpner280420_HFT_16
OPTIMISTISK. Leder for Det Akademiske Kvarter, Ane Sandvik Arnestad, synes tanken om sammenslåing er spennende. ARKIVFOTO: Henriette Frøysland Thorkildsen

– Foreningskulturen er jeg ikke så bekymret for. Og om det skulle vannes ut over tid, så får det være. Vi skal nå diskutere dette på neste styremøtet, og skal prøve å komme til en avgjørelse om dette, sier Tønder.

Frykt for å miste egen identitet  

Viulsrød sier at dette var noe utvalget regnet med og har forståelse for, men at de ikke ser på det som hindringer for en sammenslåing.

– Immaturus har for eksempel undergrupper med egne identiteter, men som fortsatt ser på hverandre som én organisasjon. Altså skal det gå an å være en fellesorganisasjon og samtidig beholde identiteten til organisasjonene den er bygget opp av, sier han, og legger til:

– Det er viktig at vi spør oss selv om hvilke ambisjoner vi har for tiden framover. Vi skal være stolte av fortiden vår, men så må vi ta med oss det beste fra den, og tenke framover. 

LES OGSÅ:

Teatersjef for studentteatret Immaturus, Arne Campbell, er ikke umiddelbart positiv til forslaget, til tross for gode forslag. 

– Dette er en drastisk løsning. Det kan løse mange av problemene, men det kan også skape nye problemer som ikke kommer frem i rapporten, tror han. 

Etter presentasjonen av rapporten og tilhørende løsningsforslag har flere ytret bekymringer for organisasjonenes framtid skulle de inngå en slik sammenslåing.

Arne-Campbell-2_Foto-Jonas-J.-Eian
FORTSETTER UANSETT. Teatersjef for Immaturus, Arne Campbell, er ikke umiddelbart positiv til forslaget, men det er heller ikke utelukket. FOTO: Jonas J. Eian

Studentersamfunnet i Bergen er blant byens eldste studentorganisasjoner. Leder Ingvild Hagesæter forteller at deres styre er positive til å prøve det – men det med forbehold. 

– Det vi er mest redd for er å miste organisasjonskultur og tradisjoner. Det er vi som skal feire hundreårsjubileum om noen år, slår hun fast.

– Men vi ville, uavhengig av organisasjonens historiske bakgrunn og egenart, vært hyklerske dersom vi ikke ville prøve å gjøre studentkulturen bedre.

DSC_0105
BEHOLDE TRADISJONER. – Det er vi som skal feire hundreårsjubileum om noen år, slår Samfunnet-lederIngvild Hagesæter fast. ARKIVFOTO: Anna Isabella Sveinsson

Mari Evjen er visepresident i Bergen Realistforening (RF), som med 18 aktive medlemmer er den minste av DORGene. Hun er skeptisk til forslaget om en sammenslåing.  

– Vi vil fortsette å være en scene for mindre artister som vil opp og fram. Vi er redde for at vi mister denne identiteten dersom vi blir underlagt Kvarteret sier hun. 

– Vi er så små, så jeg ser ikke for meg at vi får like mye myndighet dersom vi skal gå inn i Kvarteret. Jeg er redd for at vi blir en bitteliten del av et konglomerat av en organisasjon. 

Mari-Evjen
SKEPTISK. Visepresident i Bergen Realistforening Mari Evjen er bekymret for organisasjonens identitet ved en eventuell sammenslåing. FOTO: Privat
Powered by Labrador CMS