Silje og Lise vil snakke om i morgen

– Vi har utrolig mye god forskning på klimaendringene, men vi mangler kontakt med næringslivet.

TAR SAKEN I EGNE HENDER. Mens Silje Skjelvik (26) og Lise Apelthun (27) leverte masteroppgavene sine, startet de klimastiftelsen Om i Morgen.
Publisert Sist oppdatert

Miljøstiftelsen Om i Morgen har et mål om å få akademikere, politikere og næringslivet til å jobbe sammen for å nå nullutslippsmålet. 

– Det er viktig å få med folk med makt til å ta avgjørelser som faktisk kan påvirke systemet, sier Silje Skjelsvik (26). 

GRØNN GRÜNDER. Silje Skjelsvik (26) er leder i Om i Morgen-stiftelsen.

Hun er grunnlegger og daglig leder av stiftelsen, som holder til i helt nye lokaler midt i Bergen sentrum.

I løpet av de siste to årene har hun rukket å levere en masteroppgave i meteorologi og oseanografi, arrangere to klimakonferanser og starte opp to grønne bedrifter. En tredje bedrift er i oppstartsfasen nå.

Vokste opp i naturen 

For Skjelsvik startet interessen for klima og miljø allerede som svært ung. I oppveksten tilbrakte hun mer tid ute enn inne, og hun har i mange år drevet med både ski og landeveissykling på toppidrettsnivå. 

– Jeg vokste opp i fjellet og gikk mye på tur. Da kom interessen for naturen av seg selv, sier hun. 

MANGE BALLER I LUFTEN. Skjelsvik har startet to grønne stiftelser og levert master de siste to årene.

I januar i år leverte Skjelsvik masteroppgaven sin i meteorologi og oseanografi, samtidig som hun jobbet med etableringen og driften av Om i Morgen. 

– Stiftelsen ble en fulltidsjobb for meg ved siden av mastergraden. Det var mange baller i luften samtidig, forteller den engasjerte gründeren.

Siktet mot Kvarteret, endte i Grieghallen 

Nå er stiftelsen i gang med sine første pilotprosjekter. De skal blant annet utarbeide klimastrategier for ulike bedrifter, deriblant Eplehuset. 

I tillegg er alt duket og klart for klimakonferansen «Vi må snakke om i morgen» – en konferanse som samler næringslivstopper, forskere og politikere for å diskutere vår felles klimafremtid.

Det blir andre gang konferansen arrangeres. Da klimaforkjemperen gikk fra bachelor- til masterprogram ved Universitetet i Bergen (UiB) i 2017, kom den første ideen om å arrangere en tverrfaglig samtale om en grønnere framtid. 

– Jeg ønsket å få til noe stort for å sette klima på dagsorden – få toppeliten til å kommunisere med morgendagens arbeidstakere, altså ungdommen. Alle må dra i samme retning, forteller Skjelsvik.

SETTER KLIMA PÅ DAGSORDEN. Silje Skjelsvik samler næringslivet, forskerne og politikerne for å snakke om miljøet.

Med seg på laget fikk hun blant annet Lise Apelthun (27), som også begynte på masteren sin det året.

De hadde i utgangspunktet tenkt å holde konferansen på Kvarteret, og så for seg et budsjett på 30.000 kroner. 

I stedet endte de opp med et budsjett på 200.000 kroner og 600 deltakere i Grieghallen, forteller gründeren.

KONFERANSIER. Lise Apelthun skal lede konferansen «Vi må snakke om i morgen».

– Vi var unge, og vi samlet samfunnet, næringslivet og forskningen. Det var året før Greta Thunberg-effekten slo til for fullt, så det var et stort behov for et slikt engasjement, påpeker Skjelsvik. 

Et nytt forsøk 

Igjen skulle de ha samlet profilerte klimaforskere, næringslivstopper og politikere i Grieghallen, og Apelthun skulle vært konferansier i år også. Dette må utgå for en heldigital konferanse, men det har ikke dempet ambisjonsnivået nevneverdig. 

– Vi erstatter konferansen med en klimauke! Hver dag i en uke publiserer vi episoder med kjente fagfolk som Espen Barth Eide og Bjørn Otto Sverdrup på nett, forteller Apelthun.

Budsjettet for i år har blitt doblet siden den første konferansen, og ligger nå på 400.000 kroner. 

Motivasjonen har vært den samme siden starten: 

VI MÅ SNAKKE OM I MORGEN. – Vi må samle folk, sier leder Skjelsvik.

– Vi må samle folk. Vi har utrolig mye god forskning på klimaendringene, men vi mangler kontakt med næringslivet. Vi ønsker å samle folk med ulik bakgrunn til å jobbe med bærekraft og dele den kunnskapen de sitter med, samt få kunnskapen ut i næringslivet, sier Skjelsvik.

LES OGSÅ:

BUDSJETTDOBLING. Budsjettet for årets klimakonferanse er på 400.000 kroner, altså det dobbelte siden sist.
Powered by Labrador CMS