Slik vil studentene løse kantine-problemet

Studentene ved Griegakademiet har sett seg leie på å ikke ha egen kantine.

SKAL LØSE KANTINE PROBLEMET. Studentene skal selv sørge for matservering på Griegakademiet.
Publisert Sist oppdatert

Vi treffer Solveig Åmdal i det som skulle vært en kantine på Griegakademiet. Til tross for at det sitter gjenger med musikkstudenter rundt bord i fellesrommet, har det ikke vært matservering her på to år. 

Åmdal er leder for Fagutvalget ved Griegakademiet. Hun holder på med en bachelorgrad i utøvende klassisk piano, og er en av studentene som engasjerer seg for å få i gang et kantinetilbud på Griegakademiet.

Åmdal savner kantinen slik den var før og tror de andre studentene er enige. Hun syntes det er synd det ikke er slik fortsatt.

SAVNER KANTINEN. Solveig Åmdal er leder for Fagutvalget ved Griegakademiet og engasjert i kantineprosjektet.

– Der har vi i det minste en kaffemaskin, også står det en mikrobølgeovn i hjørnet der borte, sier Åmdal mens hun peker og ler.

Frivillig prøveprosjekt

Tidligere ble kantinen på Griegakademiet drevet av private aktører, men driften ble avsluttet da det ikke lengre var lønnsomt, forklarer Synnøve Myhre. Hun er avdelingsdirektør på Fakultet for kunst, musikk og design (KMD).

Myhre legger til at det ikke lenger er anledning til å belage seg på privat drift innenfor Universitetet i Bergens retningslinjer for innkjøp, og at en egen kantine på Griegakademiet ville kreve lønnskostnader til en hel stilling, noe som er vanskelig å prioritere ut fra instituttet og fakultetets budsjettramme.

Nå skal studentene ved Griegakademiet ta saken i egne hender. Den studentdrevne kantinen skal først og fremst være et midlertidig prøveprosjekt, hvor studenter selv skal jobbe frivillig.

– Studentene som bidrar får ikke lønn, men får selvsagt spise av maten i kantinen uten å betale, sier Åmdal. 

Velvillige studenter
POSITIV. Avdelingsdirektør på Griegakademiet, Synnøve Myhre, er positiv til studentenes initiativ. PRESSEFOTO: UiB

Åmdal forklarer at studentene skal kjøpe inn ingredienser for å lage supper eller gryteretter til medstudentene og de ansatte ved Griegakademiet. De økonomiske midlene til innkjøp er det fakultet og institutt som sikrer.

–  Vi tenker i utgangspunktet å lage 50 til 70 porsjoner, og å holde åpent et par timer på onsdager, sier Åmdal.

Porsjonene skal selges for cirka 25 kroner, og målet er å gå i null. Eventuelt overskudd går til videreutvikling av kantinetilbudet, forklarer hun. 

Flere musikkstudenter kommer bort og prater med oss. De forteller at de er veldig positive til matservering, og flere av dem sier seg villige til å trå til om det skulle være behov for litt hjelp med driften. 

Sammen vil ikke drive

Direktør i Sammen Mat & Drikke, Ørjan Vågstøl, forteller at det ikke er grunnlag for å ha kantine ved Griegakademiet fra studentsamskipnadens side.

– Vi mener det er for få studenter og for lite grunnlag til å drive. De private har gått konkurs flere ganger og driften har ikke vist seg lønnsom, sier han.

– Sammen ser gjerne at studentene bruker våre kantiner på SV-fakultetet og Det psykologiske fakultet som kun ligger et minutt unna. Og etter hvert som musikkstudentene blir integrert med kunst- og design-studentene får de den kafeen eller kantinen de ønsker seg, legger Vågstøl til.

FOR FÅ STUDENTER. Direktør i Sammen Mat og Drikke, Ørjan Vågstøl, mener det ikke er grunnlag for kantinedrift på Griegakademiet. PRESSEFOTO: Cecilie Bannow/Sammen
Powered by Labrador CMS