Leder

På tide med handling

Studentene trenger handlekraft i møte med studentboligkrisen i Bergen

KRISE: NSO-leder Oline Marie Sæther kalte nylig situasjonen en varslet krise.
Publisert Sist oppdatert

Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Dette er en leder. Lederartikkelen gir uttrykk for Studvest sin holding som en partipolitisk uavhengig avis av og for studenter tilknyttet de høyere utdanningsinstitusjonene i Bergen.

Det drar seg mot kommune- og fylkestingsvalg, og lokalpolitikerne i Bergen kjemper om din stemme frem mot valgdagen 11. september.

Organisering av helsetjenestene, utepils på Torgallmenningen og antall parkeringsplasser i sentrum seiler opp som populære saker. Dessuten nevner flere av partienes valgprogrammer studentboliger, og viktigheten av å bygge flere.

I denne utgaven av Studvest kan vi dessuten lese at byrådslederkandidatene til Høyre og Arbeiderpartiet begge mener bygging av studentboliger haster.

Det er få saker som har like høy politisk konsensus i kranglebyen Bergen, som økt satsing på studentboliger. Men hvem har gjennomføringsevnen?

Hos Sammen stod 2917 bergensstudenter i boligkø ved starten av dette semesteret, og dekningsgraden i byen er på snaue 12,8 prosent. Sammen henger altså ikke med i utviklingen, og det er det flere grunner til.

Studvest skrev denne våren om at kommunen ønsker å selge eiendommene i Neumanns gate 1 og Lotheveien til Sammen, og at det både har vært vurdert å bygge studentboliger i Øygarden og flytende studentboliger utenfor Dokken. De to førstnevnte har foreløpig kun fått en intensjonserklæring om salg fra politikerne, Straume-prosjektet er dødt fra Sammens side og Dokken-prosjektet forblir sannsynligvis et luftslott.

Dessuten kom den skuffende tildelingen av studentboliger i mars. Oslo fikk 546 nye boliger, Bergen kun 78. 66 av disse bygges på Hatleberg ved NHH, men dette prosjektet møtte straks hindre i form av problemer med støyregulering.

Fjær i hatten til byråd Ingrid Nergård Fjeldstad, som har vist at det er mulig å overstyre byråkratiske fartshumper, som da Hatleberg likevel fikk godkjenning, og nå er i gang med den planlagte byggingen.

Men selv om styreleder i Sammen, Amalie Lunde, var fornøyd med kommunens behandlingstid av Hatleberg-prosjektet, uttalte hun til Studvest at «vi har jo møtt veldig mye motstand de siste årene.» Behandlingsprosessen hos plan- og bygningsetaten er treg, og manglende dispensasjoner er stein i skoen for Sammen.

Det passer dårlig nå som private leieboliger, som fire av fem studenter i Bergen må ty til, stadig stiger i pris. I kombinasjon med ellers økte levekostnader, blir behovet for offentlige studentboliger større for hver dag som går.

Og det private leiemarkedet er selvfølgelig et nødvendig supplement til samskipnadens boliger, og en er avhengig av at det offentlige og private tar hver sin del av børen – spesielt når Sammens prosjekter går tregt, eller er fraværende.

Samtidig kan ikke studentene nødvendigvis kreve å få i pose og sekk, men heller ta til takke med mer sentrumsfjerne studentboliger enn det som er ønskelig.

Nå er det viktig at du som stemmer i Bergen ved høstens valg holder dine folkevalgte ansvarlig. To Arbeiderpartiledede byråd har ikke taklet studentboligkrisen i Bergen – siden 2015 har dekningsgraden stått på stedet hvil.

Målet fra kommunens side var tidligere å nå 30 prosent dekningsgrad i Bergen i 2025 – dette er senere blitt utsatt til 2030.

Det påtroppende byrådet, uavhengig av farge, må gjøre alvor av gjentatte lovnader om nye studentboliger.

For vi trenger handlekraft.

Og mest av alt trenger vi rimelig tak over hodet i en økonomisk presset livsfase.

Powered by Labrador CMS