Kultur

NHH har slått BI 16 år på rad

I år lover Oslo-studentene spenning.

SPENTE. Økonomistudentene venter på klarsignal. Kveldens testløp er første sjanse til å kvalifisere seg til stafettlaget som skal konkurrere mot BI Nydalen.
Publisert Sist oppdatert

Bergensbaneløpet

  • Bergensbaneløpet går fra Bergen til Oslo hvert oddetallsår, og fra Oslo til Bergen hvert partallsår.
  • I år er løpet fra 12. til 14. april.
  • Stafetten har vært en tradisjon siden 1973.
  • En gjennomsnittsetappe for jenter er på cirka 2,5 kilometer, mens en gjennomsnittsetappe for gutter er på 4 kilometer.

 

– Vær forsiktig og se dere om for biler når dere løper ut i Helleveien.

Februar, og knapt to grader i luften. Utenfor Norges Handelshøyskole (NHH) står en stor gjeng med økonomistudenter i treningstøy og tripper utålmodig. De venter på klarsignal fra Åshild Fossum, leder for stafettkomiteen. Hun står foran dem og forklarer hvor ruten for kveldens testløp går. Det begynner å bli mørkt.

– Vi har vunnet løpet de siste seksten årene, så det stilles høye forventninger til oss, sier stafettlederen.

I kveld er første mulighet for studentene til å kvalifisere seg til laget som skal delta i Bergensbaneløpet. Løpet er en 45 år gammel tradisjon hvor NHH og BI Nydalen konkurrerer mot hverandre i et tredagers stafettløp, som strekker seg over 450 kilometer. 

VINNERMENTALITET. Dette er Fossums siste år på NHH. Hun vil ikke avslutte med et tap mot BI-studentene.

Spenningen blant kveldens oppmøtte er til å ta og føle på. Dette handler om mer enn bare det å kvalifisere seg til årets stafettlag. Dette handler om å knuse BI-studentene fra Oslo.

– Må sikre meg en plass på laget

Blant de oppmøtte er Hallvard Westre, femtekullstudent ved skolen. Han forteller at han stiller strenge krav til egen prestasjon under testløpet.

– I år er siste mulighet for meg til å være med på Bergensbaneløpet. Jeg må prøve å komme inn under femten minutter i dag for å sikre meg en plass på laget, sier Westre.

Fossum er ferdig med å gi instruksjoner. De oppmøtte vet nå hvor ruten går. Guttene skal løpe 4,1 kilometer, jentene skal løpe 2,4 kilometer. Stafettlederen gir klarsignalet, og løperne setter av sted. Fossum og hennes medhjelpere står igjen. Hun kikker på klokken.

SISTE MULIGHET. Westre er snart ferdig med å studere ved NHH, og vil gi alt for å komme med på stafettlaget i år.

– De første jentene er vel tilbake igjen her om cirka ti minutter, sier Fossum.

Ønsker konkurranse fra Oslo-studentene

Stafettlederen forklarer at vinneren av Bergensbaneløpet får med seg vandrepokalen hjem. Hun har ingen intensjoner om å tape mot BI, men ser helst at løpet blir jevnere i år. I fjor vant nemlig laget fra NHH med over en time.  

– Jeg håper det blir mer spennende i år. Det er da samholdet i laget virkelig kommer frem, sier hun.

Det er det gode miljøet innad i laget som er hovedfaktoren til at NHH har vært så overlegne de siste årene, mener Fossum.

– Jeg tror også at vi har en bedre bredde i laget enn dem, sier hun.

En faktor som derimot kan påvirke bergensstudentenes prestasjon, er at det i år arrangeres UKEN, en studentdrevet festival som strekker seg over atten dager. Sist gang festivalen ble arrangert i Bergen, vant nemlig laget fra Handelshøyskolen med kun femten minutter.

– Det kan hende at det er en sammenheng der, ler Fossum.

BI Nydalen lover spenning i år

Lars Treekrem, kommunikasjonsansvarlig for BI Nydalens stafettlag, tror årets Bergensbaneløp vil bli jevnere enn noen gang.

– Det kommer til å bli lite søvn, og ekstremt mye spenning, sier Treekrem.

Han forteller videre at laget fra Oslo har forsøkt å analysere hva som har gått galt tidligere år.

– Vi har snakket mye med tidligere stafettstyrer for å finne ut hva som har gått feil. Vi har innsett at mye av grunnen til den lange tapsrekken er at det har vært mye frafall etter laguttaket er gjennomført, sier han.

I år satser BI Nydalen på å bygge relasjoner innad i laget, for å unngå slike frafall før løpet, opplyser Treekrem.

KLARE TIL KAMP. BI-studentene satser på samhold i laget før det braker løs mot NHH, forteller Lars Treekrem. FOTO: EMILIE KLEV BERGHEIM.

– I år fokuserer vi mer på det å bygge et lag. Man vinner ikke løpet alene, sier Treekrem.

Han lover at årets lag fra BI Nydalen skal gi bergensstudentene hard konkurranse.

– Det er på tide at vi vinner, konstaterer han.

Vil ha bredde i laget

Fossum forteller at til tross for at løperne må kvalifisere seg for å være med, ønsker hun en bredde i laget som skal delta i Bergensbaneløpet. Det endelige laget skal bestå av 110 løpere, hvor cirka førti prosent er jenter.

– Det er allerede et stort prestasjonspress på studentene ved NHH. Det er viktig for oss at de som vil være med å løpe, ikke føler et tilsvarende press her, sier Fossum.

Det varierer hvor mange som ikke klarer å kvalifisere seg til laget, opplyser hun.  

– Men blir man med oss på trening to til tre ganger i uken før testløpene starter, vil man nok klare å kvalifisere seg til laget uten problemer. Jeg håper ikke studentene blir skremt fra å prøve.

Samtidig innrømmer Fossum at hun kan relatere til de nervøse løperne. Hun må nemlig også kvalifisere seg til laget. Å være sjef er ingen fartsgaranti.

– I tillegg vil vi jo ikke være det første styret som taper mot BI etter seksten strake seire, ler hun.

Supportergjenger på rullings lang løypen

Årets løp går fra Oslo til Bergen, og følger Bergensbanen. Stafettlagene akkompagneres av skolenes egne tilskuergrupper, som følger bak løperne i innleide busser. På BI Nydalen har de gruppene «Full Før Lunsj» og «Uimotståelige BI-Berter». Laget fra NHH heies frem av gruppen «Alltid Seier Alltid Promille».

– Tilskuernes rolle er å holde stemningen oppe under løpet, uansett hvordan laget ligger an, forteller Treekrem.

BLODSMAK. Løperne gir virkelig alt i kveld. Det handler om å gi seg selv best mulig utgangspunkt for å komme med på stafettlaget.

– Blir det mye alkohol?

– Tilskuerne er jo på rullings, så ja. Men vi setter opp sperringer så de ikke har mulighet til å løpe ut i løypen, svarer han.

Fossum mener derimot at tilskuergruppene ikke er så ille som navnene tilsier.

– Det er ikke alkohol som står i fokus under Bergensbaneløpet, men selve konkurransen, sier hun.

Fossum forklarer også at sikkerhet har høy prioritet under løpet, og at styret har god kommunikasjon med politiet både før og under stafetten.

– I tillegg har vi både følgesyklist og følgebil som følger hver løper på etappene.

Lagene leier lokaler langs veien, hvor de sover om nettene. Lokalene er gjerne skoler eller ungdomshus, hvor det er nulltoleranse for alkohol.

GA ALT. Mange av løperne kollapset rett etter mållinjen, og fikk trøst av venner.

– Disse reglene overholder vi, sier Fossum.

– Gøy å komme først i mål

Knappe ni minutter etter at startsignalet gikk, runder den første kvinnelige løperen svingen ved bensinstasjonen. Studenten Karoline Saltermark løper inn på imponerende 09:19 minutter. Hun forteller at hun løper hver dag, men at også hun kjente på nervene før kveldens testløp.

– Jeg var dritnervøs før løpet, så det var veldig gøy å komme først i mål, sier hun andpusten.

Fem minutter senere ramler en utslitt Westre over mållinjen, på tiden 15:45 minutter. Han forteller at han er sånn halvveis fornøyd med egen innsats.

– Det gikk, men jeg er ikke helt fornøyd. Jeg må nok prøve et par ganger til, og få presset tiden under femten minutter, sier Westre.

FORNØYD. Saltermark trener hver dag, og ble den første jenten som løp i mål i kveld.
Powered by Labrador CMS