PRIS. Idéen om landbasert hummaroppdrett er kåra til den beste på Vestlandet i konkurranse med 39 andre. Frå venstre: Nikolai Eide, Sandra Løfsnæs, Aslak Heining, Filip Hellmann og Jacob Bull.

Gründerane i Pure Lobster har vunne prisen for «Vestlandets beste idé.» No vil dei verte leiande innan produksjon av ein spesiell type hummar.


Annonse

– Det var uventa, vi trudde ikkje vi skulle gå av med sigeren. Men det var sinnssjukt kult.

Det seier Aslak Heining, dagleg leiar i Pure Lobster, som førre torsdag vann 500.000 kroner i ein konkurranse arrangert av Vestlandets innovasjonsselskap (VIS). Idéen til dei fem studentane i selskapet er å drive landbasert, berekraftig oppdrett av ein australsk ferskvasshummar.

JOSEFINE. Hummaren Josefine bur i eit akvarium på kontoret til Pure Lobster. Det er denne arten studentane ønskjer å drive oppdrett av.

At gründerane fekk akkurat denne prisen skuldast òg ein porsjon flaks. Dei fekk nemleg vite om den, heilt tilfeldig, same dag som søknadsfristen gjekk ut.

– Vi har prøvd å sondere terrenget for ulike prisar, men dette fekk vi berre midt i fanget, seier Heining.

Tverrfagleg

I tillegg til Heining består selskapet av havbruk og sjømat-studentane Sandra Løfsnæs og Nikolai Eide, jusstudent Jacob Bull og Filip Hellmann, som studerer siviløkonomi ved NHH.

Heining fortel at han oppdaga hummararten i ei bok på realfagsbiblioteket. Etter å ha undersøkt den nærare, tenkte han at ein kunne prøve å drive oppdrett på den. 

MEIR TVERRFAGLEG. Jusstudent Jacob Bull er med på havbrukslaget. Han meiner tverrfaglegheit er viktig for ei gründerbedrift.

– Då var det naturleg å samle denne gjengen som er med her, med Sandra og Nikolai som studerer Havbruk og Sjømat, der hovudvekta er på biologi og oppdrett. Så er det òg viktig å ha med både det økonomiske og det juridiske, seier han.

– Det er mange gründerbedrifter som startar med tre økonomar, tre biologar eller kva det skulle vere. Dette var ein måte å vere meir tverrfaglege på, legg Bull til.

Vil verte størst

Selskapet vart skipa i februar i år. No skal pengepremien frå konkurransen brukast på eit pilotprosjekt i Bergen sentrum neste år. På sikt har gjengen det dei sjølv vedgår kan høyrest ut som hårete mål.

– Målet er å bli den største produsenten av denne arten i verda, seier Heining.

SJEKK. Det synlege beviset på sigeren i kontorvindauget til Pure Lobster. I tillegg til premien frå Sparebanken Vest får selskapet kontorplass og rådgjeving til ein verdi av 100.000 kroner frå VIS.

– Vi har snakka om at vi åleine skal produsere meir enn dei gjer i Australia, legg Eide til.

Dei fem studentane seier det realistiske målet er å byrje sal i større skala i 2024 eller 2025. Dei vil først sikte seg inn mot restaurantbransjen, før dei går vidare til daglegvaremarknaden.

– Kan stille dumme spørsmål

Gründerane anbefaler òg andre studentar som vil starte ei eiga bedrift å byggje opp eit tverrfagleg team, på same måte som dei gjort.

– Gå på tvers av institusjonane i Bergen eller fakulteta på universitetet. Det får ein mykje betalt for utover i løpet, seier Hellmann.

Ifølgje Lofsnæs har akkurat det å vere student sine fordelar når ein skal starte ei bedrift.

– Som student har ein lågare terskel på å hengje seg på professorar eller flinke folk i næringa. Ein kan stille litt dumme spørsmål, seier ho.

LES OGSÅ:

Kommentarer

kommentarer