Nyhet

– Det må bli Nygårdshøyden!

Sonja Dyrkorn blir den nye administrerende direktøren i Sammen. Dyrkorn tiltrer i stillingen fra 1. januar 2024 og er klar til å ta over roret i samskipnaden. Vi har møtt henne for en prat om hennes egen tid hos UiB og veien videre.

I NY JOBB: Sonja Dyrkorn blir den nye administrerende direktøren i Sammen. FOTO: Martin Larsen
Publisert Sist oppdatert

Sonja Dyrkorn gir seg som HR-direktør hos Universitetet i Bergen (UiB) og tar over for Per Kristian Knutsen som administrerende direktør i Sammen.

Hun har lang erfaring med ledelse fra en rekke stillinger hos UiB og andre utdanningsinstitusjoner i Vestland, og ser frem til å begynne i stillingen. Studvest møter Dyrkorn i de nyåpnede lokalene til UiB-administrasjonen i Nygårdsgaten 5.

Resepsjonen i Nygårdsgaten 5 er utsmykket med et sitat fra den nobelprisvinnende forfatteren Jon Fosse. Sitatet fra boken Septiologien forteller om en skrekkblandet fryd og respekt for Universitetet i Bergen. Dyrkorn deler ikke den samme frykten for universitetet og var langt fra vemodig da hun skulle begynne på studiene.

Nobelprisvinneren Jon Fosse utsmykker lokalene i UiB-administrasjonens nye bygg Nygårdsgaten 5. FOTO: Martin Larsen.

– For meg så var det ikke det, det handler mer om at jeg var veldig klar for å ta det steget. Jeg har alltid trivdes veldig godt på skolen og alltid likt å lære, sier Dyrkorn.

Hun ble faktisk så glad i universitetet at hun valgte å bli værende også inn i arbeidslivet. Så å forlate universitetet, som hun gjør nå, er et større skritt for henne.

Da hun begynte sine egne studier, var det ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet (MatNat) ved UiB.

– Både studieopplegget var annerledes, med ikke minst mottaket, det var en ganske ensom greie å begynne som student. Det var stort og det var mye informasjon man måtte finne ut av på egen hånd.

Gir råd til barna

Nå forteller Dyrkorn barna sine at de skal ta vare på den tiden de har som studenter, fordi studietiden er noe av det beste man kan oppleve som ung voksen. Men å leve på et tynt studentbudsjett er hun glad for å slippe i dag.

– Jeg savner jo ikke den biten av det. Men den friheten man har og å være i en læresituasjon og oppleve at du utvikler deg som ung voksen –, den biten kan jeg savne, sier hun.

Etter ett år på MatNat-fakultetet ved UiB, valgte den påtroppende direktøren å bytte studieretning. Da falt valget på nordisk og historie ved Humanistisk fakultet.

– Jeg synes jo at fagene ved universitetet, uavhengig av fakultet, er utrolig spennende, så jeg kunne tenkt meg å vært en evig student.

Dyrkorn har hatt flere lederstillinger ved UiB, og har i tillegg vært utdanningsdirektør, og høgskoledirektør ved Høgskulen på Vestlandet (HVL). Dyrkorn forteller at hun aldri har hatt en stor masterplan for sin karriere, men heller tatt de mulighetene som har meldt seg. Livet byr og på uventede overraskelser.

– Så fikk jeg et barn i løpet av masterstudiet som gjorde at jeg var avhengig av å få en fast inntekt etter endt master. Det åpnet seg opp mulighet i administrasjonen på universitetet, så jeg begynte der, sier Dyrkorn.

Boligsituasjonen et sammensatt problem

Dyrkorn forteller at hun liker å jobbe i organisasjoner i endring og at det har preget rollene hun har tatt i karrieren. Og det er en viktig egenskap å være uredd i møte med nye utfordringer.

– Ja det vil jeg nå si, jeg er ikke redd for noe. Når man skal ta tak i noen nye ting, eller oppnå noe nytt. Det er da jeg er best.

Den administrerende lederen i Sammen har ansvaret for ledelsen og arbeidet i organisasjonen. Sammen driver studentvelferden i Vestland og har ansvaret for trening, helsetjenester, barnehage, boliger og mer. På spørsmål om hva hun tenker om den utsatte boligsituasjonen for studentene, svarer Dyrkorn at problemet er svært sammensatt.

– Men jeg har et inntrykk av at Sammen er ambisiøse og har en ambisiøs plan og ønsker et større trykk på boliger. Men får kanskje ikke den drahjelpen man er avhengig av, sier Dyrkorn og understreker at hun ikke har tiltrådt direktørstillingen i Sammen ennå, og dermed uttaler seg som privatperson.

Hvor er du i ditt rette element, er det byfjellene eller er det Nygårdshøyden?

– Jeg må si at det er Nygårdshøyden, jeg er veldig glad i byfjellene og. Men det er klart at Nygårdshøyden er høyere utdannings-sektoren og aktiviteten der, men du har Nygårdsparken, du har museet, det er bare å gå i gatene her oppe. Det må bli Nygardshøyden!

Powered by Labrador CMS