Fremdeles bekymret for gonorésmitten

Det kan bli stor pågang for å ta kjønnssykdomstest etter fadderuka. Overlege oppfordrer til å hente ut hjemmetest.

TESTING: Slik ser en hjemmetest for klamydia ut.
Publisert Sist oppdatert

Studiestedene i Bergen er inne i siste halvdel av årets fadderuke. På poliklinikken for seksuelt overførbare sykdommer (SOI) på Haukeland, forbereder de seg på storinnrykk.

– De neste ukene forventer vi at det øker på, sier Gunnhild Sellevoll Hunskår, som er overlege på hudavdelingen, hvor SOI-poliklinikken hører til.

Økt gonorétrykk

Det siste året har det vært stor økning i antall gonorétilfeller i aldersgruppen 20-30 år. Nå forteller Hunskår at de også ser en økning blant den yngre aldersgruppen.

– De er vi spente på nå, nå som også studentene kommer tilbake.

Hun forteller videre at det generelle gonorétrykket er høyt sammenlignet med tidligere år, og legger til:

OPPFORDRER: Gunnhild Sellevoll Hunskår er overlege på hudavdelingen på Haukeland.

– Vi er spente på hvordan høsten blir.

Alle som mistenker at de har en kjønnssykdom, som har ny partner eller som mistenker at de har vært utsatt for smitte, er anbefalt å teste seg.

Hunskår opplyser at man må belage seg på opp mot to timer venting på klinikken, og at hun dermed oppfordrer til bruk av gratis hjemmetester, som kan hentes ut både på Haukeland og bestilles på nett.

Overlegen understreker at ved bruk av hjemmetest må man vente 14 dager fra man var utsatt for smitte med å teste seg.

– Særdeles stor pågang

I tillegg til klinikken på Haukeland kan studenter opp til 26 år også teste seg på kommunale helsestasjoner. Studvest har tidligere skrevet om at det som har vært kjent som helsestasjonen i Bergen sentrum, har flyttet til Møllendalsveien.

Lillian Brekke, avdelingsleder for skolehelsetjenesten i Bergenhus og Årstad, skriver i en e-post til Studvest at klamydiasmitten tradisjonelt er høy i fadderuka.

– Vi merker særdeles stor pågang på helsestasjonen etter fadderuka. Det kan bli lang ventetid på kvelden da mange oppsøker oss både for testing for seksuelt overførbare sykdommer, prevensjon, seksuell helse, psykisk helse og andre spørsmål, sier Brekke.

– Vår klare oppmoding til alle er, både i fadderuka og ellers: Bruk kondom, og test deg! Kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer.

MØLLENDALSVEIEN: Dersom du er under 26 år, kan du oppsøke helsestasjon for ungdom og studenter. FOTO: Karina Albertsen (arkiv)

Dersom det skulle bli lang ventetid både på helsestasjonen i Møllendalsveien, oppfordrer Brekke til å oppsøke de helsestasjonene som ligger utenfor sentrum, som Åsane og Nesttun.

Powered by Labrador CMS