Nå blir det lettere å teste seg for klamydia

Engen helsestasjon utvider helsetilbudet for ungdom og studenter.

SMILENDE. Leder i Velferdstinget Vest, Anette Arneberg, har jobbet med utvidelse av helsetilbudet for studenter i Bergen i flere år.
Publisert Sist oppdatert

Nå skal Engen helsestasjon utvide åpningstidene sine. Tidligere har helsestasjonen hatt åpent to og en halv time, tre dager i uken.

De nye åpningstidene er fra klokka 14.00 til 18.00, mandag til onsdag. I tillegg får alle som har trukket kølapp innen tiden, hjelp.

Lange køer

Tidligere i år skrev Studvest om lange køer på Engen helsestasjon. Stor pågang og liten kapasitet førte til at ungdom og studenter måtte dra hjem uten hjelp da helsestasjonen stengte. Selv om de hadde ventet der hele åpningstiden.

Leder i Velferdstinget Vest (VT Vest), Anette Arneberg, har lenge kjempet for et utvidet tilbud på Engen helsestasjon, og uttalte at hun ville gjøre det lettere å teste seg for kjønnsykdommer da hun ble valgt som leder i VT Vest i 2019.

– Jeg er veldig fornøyd med at tilbudet har blitt utvidet. Vi har jobbet for et bedre helsetilbud for studenter i to og et halvt år.

LEDER. Anette Arneberg tror utvidelsen gjør at studentene lettere kan få et sunt seksualliv, selv om hun ønsker ytterliggere effektivisering av tjenesten.
– Viktig med lavterskel

Arneberg syntes det er viktig med lavterskeltjenester for studenter.

– Først og fremst er det det økonomiske. Studenter har dårlig råd og derfor er det viktig med lavterskeltjenester.

Hun forklarer videre at bedre tilbud på helsestasjonen gjør det lettere for studentene å ha et sunt seksualliv, med tanke på testing og prevensjon.

– De som jobber på helsestasjonen er vant til å jobbe med unge. Da føler man seg ikke dømt eller at det er moraliserende å være der. Det er jo mange som kommer dit med problematikk de vil diskutere, sier Arneberg.

Glade for utvidet tilbud

Studvest har snakket med byråd for arbeid, sosial og bolig i Bergen kommune, Lubna Jaffery (Ap).

Hun forteller at byrådet og Velferdstinget Vest lenge har vært opptatt av å utvide tilbudet for studenter.

– Dette er noe studenter er opptatt av. Vi har derfor jobbet for at det skal bli en realitet, og er glad for at det nå har gått igjennom.

Hun forklarer at man kanskje ikke kommer til helsestasjonen for vanlig legebesøk, men at ungdom og studenter bruker det til prevensjonsveiledning og seksualveiledning.

– Vi syntes det er viktig å styrke denne delen av helsetjenesten, slår hun fast.

Tilgjengelighet er viktig

Utfordringene på helsestasjonen er at det i perioder har vært mye kø, og at man må vente lenge, ifølge Jaffery. Hun synes derfor det er veldig bra at man nå kan spre ut besøkende.

– Vi tenker at tilgjengeligheten er viktig for studenter og ungdom.

GLAD. Lubna Jaffery er glad for at det har blitt utivdet åpningstider. PRESSEFOTO: Nina Blågestad

Jaffery forteller at selv om helsestasjonen har vært åpen under korona, har de merket mindre pågang. Hun tror det er fordi ungdom ønsker å belaste helsevesenet mindre.

Hun sier at de likevel har fortsatt å jobbe med å utvide tilbudet, og at det har vært uavhengig av korona.

Rom for forbedring

Selv om åpningstidene nå er utvidet synes Arneberg i VT Vest at det kan bli gjort flere tiltak for mer effektivitet. Hun drar frem et eksempel som det går an å prøve ut.

– Blant annet med å ha selvtesting for klamydia, slik at det blir mindre kø.

Hun syntes også Sex og samfunn i Oslo har et godt køsystem. Der fyller man ut et skjema når man kommer, også blir køen tilpasset etter hvor mye hjelp en trenger.

Engen helsestasjon er åpen for alle ungdom og studenter opp til og med 25 år.

Powered by Labrador CMS