Nye koronatiltak skaper usikkerhet rundt praksis

Barnehagelærerstudentene Helene Melve (26) og Simen Hedalen-Småbrekke (31) skulle egentlig ut i obligatorisk praksis, men ble møtt med beskjed om å holde seg hjemme.

Publisert Sist oppdatert

– Vi skulle egentlig vært tre uker i barnehagen og én uke på skolen, men det endte opp med at vi måtte skrive en oppgave om det istedenfor. Det blir jo ikke det samme. 

Det sier student Helene Melve. Hun og Simen Hedalen-Småbrekke studerer til å bli barnehagelærere på Høgskulen på Vestlandet (HVL). De er to av mange studenter som mistet praksisperioden sin forrige semester som følge av covid-nedstengingen.

Nå står praksisperioden igjen i fare for flere studenter, på grunn av nye tiltak etter et nytt smitteutbrudd i Bergen. Melve og Hedalen-Småbrekke rammes av dette, og har allerede mistet én av tre uker dette semesteret.

Frykter å miste hele perioden

Etter byrådets forlengelse av denne perioden frem til 22. september, frykter de nå å miste hele praksisperioden. 

– Vi har ikke fått erfart hvordan ting fungerer i praksis. Planlegging er jo en del av det, men vi vet ikke om vi får gjennomført det vi planlegger. Å komme inn og bli kjent med barna og dynamikken i gruppen, det tar tid, mener Melve.

Istedenfor fysisk oppmøte og praksis i barnehagen, har de fått som oppgave å planlegge opplegg frem til uken etterpå, hvor de forhåpentligvis kommer ut i praksis fra onsdag 23. september. 

Melve og Hedalen-Småbrekke opplever tiden fremover som usikker.

– Hvis man tenker på hvor mye praksis vi går glipp av og hva som er pålagt for denne utdanningen, så er det en bekymring at vi ikke får lært alt det vi skal på skolen.  

Studentleder: – Tar det på alvor

Henrik Waage Tjore, studentleder ved Høgskulen på Vestlandet (HVL), forteller at de har fått flere henvendelser fra studenter som er bekymret for studieprogresjonen sin.

– Man ønsker jo selvfølgelig å komme i mål på normert tid, sier han.

Tjore foreslår en god dialog mellom skolene, praksisstedene og kommunen, der alle er innstilt på å ivareta studentene, og å legge til rette for mest mulig fysisk praksis.

GOD DIALOG. Leder av Studenttinget på HVL, Henrik Waage Tjore, sier at alle er innstilt på å ivareta studentene. ARKIVFOTO: Andrea Olsen

– Dette opplever jeg at både utdanningsinstitusjonene og praksisstedene tar på største alvor. Vi må også sørge for at de får studieprogresjonen og læringsutbyttet de har krav på.  

Krysser fingrene

Dagrun Kyrkjebø, viseinstituttleder ved fakultet for helse- og sosialvitenskap på HVL, sier de avventer ny beskjed fra Bergen kommune.

– Vi håper at studentene kan få startet opp igjen i praksis når de ti dagene er over. Det er opp til hver enkelt utdanning å følge opp studentene, sier Kyrkjebø.

Studenter med praksis i Bergen kommunes helse- og sosialtjenester er stoppet, mens de som har praksis ved helseforetak fra Haukeland universitetssykehus får fortsette som normalt.

Gunn Haraldseid, prodekan ved fakultetet for lærerutdanning ved HVL, forteller at de har oppfordret studentene om å kontakte sine praksisplasser, og sine veiledere. 

– Hvis det ikke blir mulig for studentene å gå ut i praksis neste uke heller, må vi fortsette å legge til rette for alternative oppgaver de kan jobbe med. Målet vårt er nå, at så lenge det er korona-relatert fravær, så skal vi klare å legge til rette for alternativer, slik at studentene våre slipper å komme i den situasjonen at de blir forsinket i studieløpet, sier Haraldseid.

– Strenge regler for at semesteret ikke skal ryke

Studvest møtte byrådsleder Roger Valhammer etter pressekonferansen 8. september, der kommunen presenterte tiltakene etter det nye smitteutbruddet.

– Vi innfører strenge regler i ti dager for at hele semesteret ikke skal ryke, og vil bidra til at alle får gjennomført utdanningen sin, sa han da.

STRENGE REGLER: Roger Valhammer presenterte en forskrift som skulle vare i ti dager fra 8. september, men nå er utvidet til 22. september. ARKIVFOTO: Henriette Frøysland Thorkildsen

Valhammer opplyste også om at studenter med praksis i kommunale tjenester ikke skulle ha det i tidagersperioden, og at praksis skulle forskyves til etter at perioden var over.

Powered by Labrador CMS