Studentpolitikere brukte over 400 000 på helgetur hit

Studentpolitikere og tillitsvalgte ved Studenttinget på Vestlandet brukte pengene på kurshelg og hotellopphold. Neste år vil de bruke enda mer.

ULVIK: Brakanes Hotel passer ypperlig til weekendopphold, jubileumsfeiring, bryllup, ferier eller kurs og konferansar, ifølge sine egne nettsider. Illustrasjonsfoto: Reinhold Kager.
ULVIK: Brakanes Hotel passer ypperlig til weekendopphold, jubileumsfeiring, bryllup, ferier eller kurs og konferansar, ifølge sine egne nettsider. Illustrasjonsfoto: Reinhold Kager.
Publisert Sist oppdatert

GIRAturen er en årlig helgetur som arrangeres av Studenttinget på Vestlandet (STVL) for studentpolitikere og tillitsvalgte på Høgskulen på Vestlandet (HVL).

Leder for Studenttinget, Bjørn Olav Østeby, forteller at de på høstens GIRA-tur hadde rundt 100 deltakere fra de ulike studiestedene ved HVL, og mener de får noe igjen for å bruke så mye penger på turen.

– Turen er med på å skape en felles tilhørighet, samhold og engasjement. På turen har vi et faglig opplegg med kurs. Vi får et stort utbytte av turen, blant annet ved å bli bedre kjent med studentene ved HVL. 

Betalt av høgskolen

Turen i 2018 inkluderte buss tur/retur fra de ulike studiestedene og hotellopphold på Brakanes Hotel i Ulvik som ligger i Hardanger i en helg.

STVL dekket kostnadene til turen utenom en egenbetaling på 200 kroner innbetalt av turens deltakere. STVL får igjen sine midler fra HVL. På turen hadde man leid inn foredragsholdere fra Norsk Studentorganisasjon, Sammen Råd og karriere, og to personer fra HVL. Østeby trekker særlig frem opplæring av tillitsvalgte studenter som et viktig utbytte fra turen.

– Rundt halvparten av de som deltok var førsteklassinger. De kjenner ikke så godt til studentpolitikk og studentorganisasjoner. Flere av deltakerne på turen er tillitsvalgte for sin klasse ved HVL.

Han forteller at kursene gikk ut på hvordan å snakke foran forsamlinger, hvordan høgskolen fungerer og å bli kjent med studentrettigheter.

– Det gjør at de som deltar på kurset kan gjøre en bedre jobb som tillitsvalgt for sine klasser, fortsetter Østeby. 

Det har ikke lyktes Studvest å få en kommentar fra ledelsen ved HVL.

Vil bruke mer penger i år
UTBYTTE: Leder for Studenttinget ved Høgskulen på Vestlandet, Bjørn Olav Østebye, mener de får stort utbytte av helgeturen.
UTBYTTE: Leder for Studenttinget ved Høgskulen på Vestlandet, Bjørn Olav Østebye, mener de får stort utbytte av helgeturen.

I 2018 hadde turen en budsjettramme på 600 000 kroner, en sum Studenttinget ikke klarte å bruke opp. GIRAturen endte opp med å koste dem totalt 421 786 offentlige kroner i 2018.

«Dette viser at det er rom for å enten ha flere deltakere eller øke kostnadene på bidragsytere eller underholdning til neste år.», skrives det i rapporten etter helgeturen. I 2019 har de kommet fram til et budsjett på 550 000 kroner.

– Når man ser at det å arrangere et slik tur blir dyrt, særlig fordi dere holder til på forskjellige studiesteder. Bør man ikke se på andre løsninger enn hotellopphold for 100 personer?  

– Det har blitt foreslått å se på andre steder enn hotell i Ulvik hvor turen arrangeres i dag. Jeg er derimot usikker på om det blir bedre tilbud for studentene eller om turen kan bli billigere. Selv er jeg ikke fremmed for å bytte til et annet sted, om dette gir mer for pengene enn å fortsette å ha kurset i Ulvik.

Pengene kunne gått til studentene

– Kunne man ikke brukt disse pengene på studentens hverdag på HVL?

– Vi kunne gitt enda mer penger til studentrådene. Studenttinget gir allerede 640 000 kroner til studentråd, som igjen bevilger penger til studenter og studentorganisasjoner ved HVL. Det meste av linjeforeninger ved HVL er stort sett finansiert gjennom tildeling av midler fra studentrådene. For dem er det avgjørende at studentrådene får støtte for å kunne opprettholde sin aktivitet.

– Hva tror du den jevne student ved HVL tenker når han eller hun får høre at dere bruker nesten en halv million til et tiltak som dette?

– Vi har prøvd å opprettholde ting som det var før fusjonen. Studentene skal ikke få et dårligere tilbud enn det var før fusjonen ble gjennomført. Lav oppslutning ved valg til Studenttinget er ikke et argument for å bruke mindre penger på GIRA-turen. Det er vanskelig å bygge en ny organisasjon, uten å bruke penger på denne typen tiltak.

Powered by Labrador CMS