Unge mer bekymret for egen økonomi

Personlig økonomi topper listen over hva unge bekymrer seg for. 

PENGER ER VIKTIG: 69 prosent av respondentene mente at «trygg økonomi» var det viktigste for en god fremtid.
Publisert Sist oppdatert

En fersk undersøkelse fra Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) viser at økonomi topper listen over hva unge bekymrer seg mest over i dag. Størst er bekymringen over økte priser på strøm, mat og lånerenter. På et spørsmål om hvilke forhold som var viktigst for en god fremtid for en selv, svarte 69 prosent at trygg økonomi var det viktigste. 

– Da jeg var ung var leien så billig at vi kunne pante flasker hvis det gikk dårlig. Det er helt uvirkelig å tenke i dag, sier Linn Stalsberg.

TRØBLETE BOLIGMARKED: Linn Stalsberg tror mye av de unges økonomibekymringer har utspring i boligmarkedet.

Linn Stalsberg er frilanser og sakprosaforfatter. I 2019 kom hun med boken «Det er nok nå – Hvordan nyliberalismen ødelegger mennesker og natur.». Boken problematiserer blant annet et såkalt fritt marked, hvor alle problemer skal løses av hver og en alene. Da blir kollektive løsninger på felles problemer vanskelig.  

Stalsberg tror kjernen i mye av bekymringen til unge er boligmarkedet.

 – Bare det helt essensielle i livet som å skaffe seg et sted å bo, det er så innmari tett på virkeligheten til unge som ikke har foreldre som kan spytte inn penger til en ny leilighet.

Stalsberg påpeker også at unges grunner til bekymring er helt legitime. Det er ikke dem det er noe galt med. 

 – Jeg tror ikke det handler om at unge har lyst til å leve i luksus eller kjøpe seg en yacht, liksom. Men man har lyst til å ha et trygt liv. 

 Da jeg var ung var leien så billig at vi kunne pante flasker hvis det gikk dårlig. Det er helt uvirkelig å tenke i dag.

En bekymret generasjon

Dette er fjerde året på rad NHOs undersøkelse blant unge er gjennomført. Hensikten er å avdekke hva unge i dag bekymrer seg for, og hvordan de tenker om forhold knyttet til jobb og fremtid. 

  – Mange i denne aldersgruppen har enten hatt sin første jobb eller ganske nylig kommet inn i arbeidslivet. Vi lærer mye av å lytte til dem som skal prege arbeidslivet og bedriftene våre i kanskje 40-50 år fremover.

Det forteller Helene Frihammer, regiondirektør i NHO Vestland. 

BEKYMRET OG UROLIG: Frihammer mener undersøkelsen viser at vi har å gjøre med en generasjon som generelt virker bekymret og urolig.

Årets Ung-undersøkelse baserer seg på 1445 intervjuer med unge i alderen 15-29 år. Av disse bor 141 i Vestland fylke. 

 – Årets undersøkelse forteller oss at det er en ungdomsgenerasjon som generelt virker bekymret og urolig, og spesielt knyttet til problemer som de kanskje ikke kan påvirke så mye selv. 

Frihammer drar frem økte priser på mat og strøm, krig og klimaendringer som eksempler. De ligger alle på toppen av listen over ungdommenes største bekymringer.

For lite diskutert

Stalsberg mener at problem knyttet til egenkapital, og boligmarkedet generelt, er for lite diskutert. For enkelte unge kan det være en smal sak. Men for de aller fleste, er det et stort hinder. 

 – Hvordan unge mennesker skal klare å skaffe seg egenkapital på 500.000 – 700.000 for å i det hele tatt få banklån, skjønner jeg ikke, sier Stalsberg og legger til: 

– Jeg er en voksen dame og har aldri hatt så mye penger på kontoen noen gang. 

Hun trekker også frem at pandemien og sosiale medier kan ha spilt en rolle når det kommer til det økte stressnivået knyttet til økonomi. 

 – Man blir nok veldig preget av luksusen man ser på sosiale medier. Det blir en slags glanset virkelighet. Hvis jeg bare får det kjøkkenet, hvis jeg bare får den kjolen, eller den ferien i det asurblå havet, da blir jeg lykkelig.

Dette blir et tydelig problem i dagens boligmarked, mener Stalsberg. 

– Det er politisk bestemt at vi skal ha et lite regulert boligmarked. Det finnes altså politiske løsninger på problemet, forteller hun. - Så her kunne kanskje studentene være litt fremoverlent og lage en boligaksjon, fordi det er skikkelig vanskelig for mange unge. 

Til slutt påpeker hun at man som student må tåle at det er litt hårda bud i noen år. 

– Vi som er voksne snakker om studietiden vår som tiden hvor vi spiste ris med grillkrydder til middag. Vi drev ikke og pusset opp kjøkkenet i vår rufsete leilighet. Vi kjøpte det vi hadde råd til. Det er litt gøy det også.

Powered by Labrador CMS