Den etiopiske utvekslingsstudenten Abiyot Dagne Belay hadde ikke ventet å finne en fremmed person han skulle sove i samme rom som da han kom til soverommet sitt på Fantoft. Nå skal samskipnaden bedre kontrakten.

OVERRASKELSE. Abiyot Dagne Belay (til høyre) forventet ikke å møte dobbeltromkamerat Philipp Dahlinger da han ankom hybelen på Fantoft TRE. Nå har de to blitt gode venner, men Belay skulle likevel gjerne visst på forhånd at han kom til å dele et rom i utvekslingssemesteret. FOTO: ELLISIF NYGAARD


– Jeg var sikker på at jeg skulle ha mitt eget rom. Det forandrer seg da jeg kom inn på rommet.

Det forteller den etiopiske utvekslingsstudenten Abiyot Dagne Belay om dagen han kom til studentboligen sin på Fantoft.

Belay hadde akkurat ankommet etter den lange reisen fra Etiopia, og gledet seg til å slappe av på rommet sitt etter den lange flyturen. Det han ikke visste, var at han ikke kom til å slappe av alene.

Den nye bygningen på Fantoft, som heter Fantoft TRE, er den første av Bergens studentboliger der det testes ut delte rom. Der andre Fantoft-beboere har et eget rom, men typisk deler kjøkken, har de som har flyttet inn i Fantoft TRE denne høsten et soverom på deling med en annen utvekslingsstudent.

Forvirrende kontrakt

I leiekontrakten Belay signerte før han dro til Norge, refererte Studentsamskipnaden på Vestlandet (Sammen) til det delte rommet som «Hybel – compact».

Ingen annen informasjon om rommet var å finne i kontrakten. På nettsiden til samskipnaden er rommet referert til som «Single room – compact».

– Intuitivt tenkte jeg at «Single room» betydde at jeg skulle ha et rom som var bare mitt, sier Belay.

LIMITED INFORMATION. This is all the contract the exchange students signed says about what kind of room they would be living in.

BEGRENSET INFORMASJON. Dette er alt som står i kontrakten til utvekslingsstudentene om hva slags rom de signerer leieavtale for i Fantoft TRE.

Den etiopiske utvekslingsstudenten er ikke den eneste som tenkte det.

– Jeg ble veldig overrasket da jeg ved en tilfeldighet fant ut at jeg sove i samme rom som noen andre denne høsten, sier den britiske utvekslingsstudenten Sarah Hall, som fikk vite om den ekstra soveromskameraten gjennom en Facebook-gruppe.

Hall understreker at selv om hun trives i de sosiale omgivelsene i Fantoft TRE, burde det i kontrakten ha blitt poengtert hva begrepet «Single room – compact» faktisk innebar.

– Som jeg tolket det, viste «kompakt» til at det var et lite rom. De kan ikke forvente at folk uten videre forstår at det betyr at to personer skal sove i samme rom.

Sammen forventer research

Utleierne i studentsamskipnaden er ikke enige i at informasjonen de ga ikke er tilstrekkelig.

«Vi har vært svært tydelige i informasjonen på nettsiden vår når det gjelder hva «compact living» innebærer», skriver Bente Holmevik, salgs- og markedsjef i Sammen, i en epost.

TETT PÅ. Det er ikke mange centimeterne som skiller utvekslingsstudentene Abiyot

TETT PÅ. Det er ikke mange centimeterne som skiller utvekslingsstudentene Abiyot Dagne Belay og Philipp Dahlinger når de har sagt god natt. FOTO: ELLISIF NYGAARD

Holmevik legger til at Sammen har gått ut fra at studenter som søkte om å bo i Fantoft TRE har lest seg opp på nettsiden før de søkte, og dermed visste hva «Hybel – compact» innebar da de skrev under kontrakten.

Men mange av beboerne i Fantoft TRE har slett ikke søkt om å få bo nettopp der. I stedet har de søkt om hvilken som helst av studentsamskipnadens boliger.

– De kan jo ikke forvente at jeg skal ha lest om Fantoft TRE på nettsiden når jeg faktisk ikke har søkt om å bo der, sier Laura Chong, en kinesisk utvekslingsstudent som også var overrasket da hun fant ut at hun skulle sove i køyeseng det kommende semesteret.

Til dette svarer Holmevik i Sammen at studentene ble informert om muligheten til å havne i dobbeltrom i bekreftelsesmailen de fikk etter å ha søkt om bolig, uansett hvilken bolig de søkte om.

Sammen skal se på kontrakten

Holmevik sier imidlertid også at de har blitt gjort oppmerksomme på at konseptet «kompakt» har blitt misforstått av noen studenter. Derfor lover de forbedring i framtidige semestre.

«Vi innser at begrepet vi bruker nå kanskje ikke er det beste. Vi kommer til å se på mulighetene til å endre navnet for å unngå flere misforståelser i framtiden», skriver Holmevik.

Studvest har skrevet flere eposter der vi stiller Holmevik et ja/nei-spørsmål om samskipnaden ønsker å beklage til studentene som trodde at de kom til å ha et eget rom, men endte opp med et dobbeltrom dette semesteret. Hun svarte på de to første epostene, men uten å svare på spørsmålet. Etter en tredje forespørsel skrev hun dette svaret:

«Hvis noen studenter har hatt en negativ opplevelse, så beklager vi, men som jeg har sagt før hadde ingen en garanti for at de kom til å ha et eget rom.»

Oversatt fra engelsk av Martin Sorge Folkvord.

Kommentarer

kommentarer