Nyhet

Satte studentenes agenda på dagsorden

Symposiet 2019 samlet næringslivstopper fra hele verden på NHH forrige uke.

SJARMTROLL: Stjin van Oorschot og Jacob Mæhle ledet et bredt utvalg av næringslivstopper gjennom årets symposium.
Publisert Sist oppdatert

Det er Nord-Europas største studentdrevne næringslivskonferanse, og den drives av 400 frivillige studenter, primært ved Handelshøyskolen. NHH-Symposiet arrangeres annethvert år, og ny ledelse for konferansen blir dermed valgt to år i forveien. De siste to årene har Nicholas Nord Drange stått i spissen mens Symposiet har prøvd å svare på en rekke ulike spørsmål om globaliseringens framtid. 

– Da jeg ble valgt til å lede det 19. symposiet tenkte jeg at vi kunne endre verden, åpnet Drange avslutningstalen sin med.

Det var en tydelig rørt leder som var svært stolt over alle som har vært med og bidratt.

– Vi har ikke endret verden. Men jeg tror enda at vi kan det, og at alle her i rommet kan være med å forandre verden! fortsatte han til stor jubel fra publikum.

Globaliseringens framtid
KERRY KENNEDY: – Når det kommer til klimasaken, er det bedre å skifte ut lederen sin enn lyspæren.

Et symposium er en fagkonferanse der det blir satt et tema som skal belyses. Temaet for årets konferanse var globaliseringens framtid. Et bredt tema fokusert rundt politikk, menneskerettigheter, klima, teknologi og næringsliv.

De plasserer næringslivet inn i det store geopolitiske bildet, og det som skjer i verden. Og fra Raftostiftelsen er vi veldig glad for at de gjør menneskerettigheter til en sentral del av det de setter fokus på, sier Jostein Hole Kobbeltvedt fra Raftostiftelsen om årets tema.

Foredragsrekken besto av flere andre store navn, blant annet Yngve Slyngstad som leder Oljefondet, Kerry Kennedy fra Robert F. Kennedy Human Rights foundation, og journalist Isabel Hilton som også er redaktør i China Dialogue. Den fullsatte salen besto av næringslivstopper fra hele verden.

– Jeg syns det er viktig å snakke om næringslivets rolle og voksende markeder, og neste generasjons kapasitet til å skape endring – særlig ved å beskytte menneskerettigheter og verdighet, sier Kerry Kennedy.

Til ettertanke

Fra begynnelse til slutt, fulgte Stjin van Oorschot og Jacob Mæhle publikummet fra den ene foredragsholderen til den neste, og bød samtidig på humoristiske innslag. Blant annet presenterte van Oorschot og Mæhle hver sin alternative framtid. Forskjellen mellom de to var at i den ene framtiden tok man globale utfordringer på alvor, og i den andre ikke. Det ga publikum noe å tenke på.

Og det var i stor grad dette konferansen handlet om også. Drange kunne i etterkant fortelle at det viktigste med Symposiet var å sette studentenes agenda på dagsorden.

Konferansen var delt inn i fire ulike seksjoner, hvor de ulike foredragsholderne snakket om temaer knyttet til sin seksjon. Yngve Slyngstad pratet i sin presentasjon om globalisering og nasjonalisme, og hvordan det blir påvirket av digitalisering.

– På grunn av digitaliseringen, slik som Netflix og Facebook, så ser vi på de samme tingene og vi ler av det samme – vi blir stadig mer like.

HANDELSKRIG: Sjefstrateg i meklerhuset Charles Schwab & Co, Liz Ann Sonders, svarer på spørsmål om handelskrigen mellom Kina og USA.

Til Studvest forklarer Slyngstad ytterligere:

– På mange måter så er den nasjonalismen vi ser i dag en konsekvens av globalisering, og ikke nødvendigvis en politisk kraft som kommer til å stoppe. Vi må være forberedt på at når globalisering akselererer, som den mest sannsynlig kommer til å gjøre, så vil det komme mer nasjonalisme, som blir et forsøk på å bremse en del av effekten av det, men som sannsynligvis ikke kan klare å stoppe den retningen vi går i.

Tinder for næringslivet

Rundt halsen på deltakerne hang det elektroniske brikker med kontaktinformasjon, der du også får melding om workshops og et kart over konferansen. Disse brikkene kalles Blendology-brikker. Drange forklarer dette enkelt og greit som «Tinder for næringslivet», og et verktøy for nettverksbygging.

– Det er rett og slett et elektronisk verktøy der du «tapper» borti andre sine skilt og får kontaktinformasjonen deres, forklarer han.

Det ble en rørende seanse da en gråtkvalt Drange skulle takke resten av styret og de 400 frivillige som har jobbet med Symposiet i henholdsvis to og et år tilbake i tid. Det var tydelig at konferansen har betydd mye for de involverte med tanke på samhold og gjennom felles engasjement.

Tusener av timer har blitt lagt ned i frivillig arbeid for å få Symposiet på beina, og dette er nå historie. Drange oppfordrer engasjerte studenter til å delta på neste konferanse.

– NHH-Symposiet har et ønske om å være mer enn et par dager i mars, og det tror jeg at vi har klart også. Vi ønsker hele tiden å få ut studentenes mening, så dersom noen sitter inne med en mening eller en tanke som de ønsker å få ut til flere folk, så må de bare sende inn til oss.

TO ÅR MED SYMP: Styret har vært i opp mot hundre møter med næringstopper fra hele verden for å finne inspirasjon til Symposiet – de har blant annet tatt turen til London og New York.

– Og å engasjere seg, så klart! avslutter Drange.

Powered by Labrador CMS