Har jeg fått soppbetennelse?

Klør det under forhuden noen dager etter sex? Da kan du ha fått soppbetennelse. Slapp av, det løser seg enkelt.

MEDISINSTUDENTER: Magnus Hofbauer og Marie Børmer skriver om det lurer på rundt seksualitet og kjønn. FOTO: Studvest (arkiv)
Publisert Sist oppdatert

I forrige utgave av Studvest skrev vi om intimvask, og at man skal være forsiktig med bruk av såpe i vulva og under forhuden. Denne uken følger vi opp med hva som skjer om du vasker deg for mye under forhuden, og hvordan du kan vite om du har fått betennelse der. 

Betennelser på penishodet kalles balanitt og om forhuden også er påvirket kaller vi det balanopostitt. Disse begrepene brukes litt om hverandre. 

De vanligste årsakene til betennelse under forhuden er sopp, bakterier, eksem, andre hudsykdommer og allergiske reaksjoner. Denne kommer typisk av hyppig bruk av såpe under huden, derfor er det viktig å ikke vaske med såpe mer enn annenhver dag under forhuden, og det holder med lunkent vann.

På samme måte som man kan få sopp i skjeden, kan sopp også gi betennelse på penishodet. Soppbetennelse kan, som i skjeden, komme av for mye vasking, men på penishodet kan det også overføres fra en skjede med soppinfeksjon. Sopp kan altså gå over fra skjeden til penis, og skape en reaksjon i huden. Denne overføringen av soppceller går ikke den andre veien. Soppinfeksjon i skjeden er i mange tilfeller helt uten symptomer og man vet derfor ikke alltid om det er en økt mengde soppceller i skjeden under samleie. 

Andre årsaker på betennelse på penishodet kan være ulike bakterielle infeksjoner, trang forhud, herpes, andre seksuelt overførbare infeksjoner eller hudsykdommer som eksem eller psoriasis. 

Symptomer på balanopostitt kan være kløe, svie, rødhet, prikker og utslett. Det kan også komme samtidig som utflod eller lukt. De ulike typene balanitt har ulike symptomer og det er derfor lurt å få det undersøkt av en lege så fort som mulig. Diagnosen er lettest å stille når du faktisk har symptomer.

Omskjærte peniser har tykkere hud og mindre sjanse for å utvikle ulike balanopostitter. Både fordi huden på penishodet blir sterkere og fordi det ikke er forhud som bakterier og andre mikrober kan kose seg under.

Behandlingen vil variere, men ofte består den av å unngå såpe og eventuelt smøre på ulike kremer. Har du rødhet, kløe eller smerter på penishodet er det lurt å ta en tur til lege eller helsestasjon for å finne ut av hva det kan være. Da får du samtidig tatt en test for kjønnssykdommer som har liknende symptomer.

Ta vare på pikken!

Smask og dask,
Magnus & Marie

Les mer fra Magnus & Marie:

Powered by Labrador CMS