En konstant summing av biler og bystøy ligger i lufta når Studvest møter to av arrangørene, Maria Thoner (21) og Mathias Frednes (25), under Puddefjordsbroen. De er begge andreårsstudenter på arkitekturstudiet ved Bergen Arkitekthøgskole (BAS), og har dette semesteret jobbet med et litt spesielt prosjekt.
Resultatet skal bli en festival de har valgt å kalle Under Broen, og er ifølge arrangør Thoner et forsøk på å skape liv i et område som arkitekturstudentene mener lenge har vært oversett.
– Prosjektet handler om å forbedre et uterom her på Møhlenpris. Bydelen er preget av ubalanse, hvor den ene siden er aktiv og hyggelig å være i, med fotballbane og kaffebar, mens den andre siden er mer passiv og som en «dark spot» i bybildet, sier hun.

BYDEL I UBALANSE. Arrangør Maria Thoner (21) ønsker å gjenopprette balansen i det hun oppfatter som et delt område av Bergen.
– Urban akupunktur
Sammen med to andre hovedarrangører, Bastian Haukefær og Helene Sørland, har Thoner hatt tett kontakt med folk som bor i området for å finne ut hva som kan gjøres med tomrommet under broen.
– Vi har tatt utgangspunkt i folk på Møhlenpris. Vi brukte mye tid på å snakke med mennesker her; å finne ut hva de ønsket seg for området, forklarer hun.
Frednes er også klar på hva studentgruppen ønsker å få til i det som har vært et nokså belastet område.
– Vår metode er urban akupunktur. Det har vært satt mange nåler her tidligere, men ikke til alles beste. Vi håper å treffe noen små knutepunkt for å løse en større situasjon.
Arrangementet har også generert mer enn litt interesse. Mer enn to tusen står som interesserte på arrangementets facebook-side, og arrangør Thoner kan også melde om stor entusiasme fra folk tilknytt prosjektet, og roser dugnadsånden på Møhlenpris.

PROBLEMLØSNING. Mathias Frednes (25) ønsker at festivalen skal bidra til et mer vennlig område under broen på Møhlenpris.
– Hvorfor tror du interessen for arrangementet har blitt så stor?
– Jeg tror det er fordi ingen har sett noe som dette i Bergen før. Det er nesten rart at ingen har gjort dette tidligere, for vi har kun fått positive tilbakemeldinger så langt, smiler Thoner.
Spiller på støy
Festivalen kan skilte med forskjellige attraksjoner, inkludert musikk, mat og kunst. Felles for alle er ifølge arrangørene at de passer inn med området festivalen er lagt til.
– Vi skal for eksempel ha en kunstutstilling hvor støy spiller en rolle. På de fleste kunstgalleri er det helt stille, men her får man en litt annerledes opplevelse. Det er såpass mye støy at prating uansett blir vanskelig, forklarer Thoner.
Alt har likevel ikke vært en dans på roser. Arkitekturstudentene kan også fortelle om utfordringer med å kombinere alle sine ideer med formaliteter og andre begrensninger.
– Noen kompromiss har vi måttet gjøre, sier Thoner.

BRÅKETE FESTIVAL. Arrangørene vil bruke støyen under broen til sin fordel, og legger opp til attraksjoner tilpasset litt bråk.
Vil gi noe tilbake
Festivalen avholdes den 9. juni, og Thoner og Frednes er klare på hva de selv ønsker å få ut av arrangementet.
– Vi vil gi noe tilbake til Møhlenpris, og legge noe permanent igjen etter oss som kan brukes i det daglige, sier Thoner.
- Forbered deg til sommerferien: Se vår store festivalguide
- Få med deg: I år har Pernille skrevet bachelor og konkurrert i bikinifitness