– Det er viktig for oss som studenter å ha et sted å samles for å diskutere og bare prate, sier student i publikum.

STAPPFULLT. Over 1700 tok turen til KODE da Studentersamfunnet arrangerte konserter, debatt og akttegning.


Studentersamfunnet i Bergen

Denne uken feirer Studentersamfunnet 85 år. Bursdagsfeiringen har et beskjedent budsjett på over en halv million kroner.

Jubileumsuken er full av arrangementer, debatter og musikk. Som for eksempel da Studentersamfunnet natt til torsdag klarte å lokke 1777 bergensere til KODE. Konserter, akttegning og debatt var noe av det kvelden hadde å by på.

Natten senker seg …

Det er sent på kveld og langt forbi museets vanlige åpningstider, men i fjerde etasje på KODE 1 begynner det å bli tykt med folk.

Om få minutter skal indiebandet Selmer på scenen. 

BRA KVELD. Medisinstudenten Katja Løvik likte godt konsertene med Ivo Lima og Eir.

Blant publikum finner vi studentene Katja Løvik, Magnus Wethal og Olav Straume. De setter stor pris på Studentersamfunnet, forteller de til Studvest. 

– Det er viktig for oss som studenter å ha et sted å samles for å diskutere og bare prate, mener Wethal. 

– I tillegg er det fine avbrekk i studiehverdagen.

– Studentersamfunnet gjør debatt og kultur tilgjengelig for studenter, sier Løvik.

Hun kan fortelle at hun har hatt en veldig fin kveld så langt.

– Særlig konsertene i Trollsalen var utrolig kule.

AKTTEGNING. Den tradisjonelle bursdagsleken «akttegning» var selvsagt også en del av programmet.

Det er konsertene med Eir og Bergensartisten Ivo Lima (tidligere kjent som Sigurd) Løvik snakker om. Artistene satte selv pris på å spille blant kunstverk.

– Jeg har aldri sunget med kunst før! Det var en veldig fin opplevelse, forteller Eir.

EN LITEN DRØM. Bergensartisten Ivo Lima var blant dem som spilte da Studentersamfunnet fylte KODE med over 1700 publikummere.

Også Ivo Lima (Sigurd Tronstad) synes det er et kult konsept.

– Vi spiller helt akustisk inne på et kunstmuseum, liksom. Det har alltid vært en liten drøm, forteller han.

Fornøyde arrangører

Idun Kjøl Wiig og Mats-Henrik Nygren Syversen fra Kulturkomiteen i Studentersamfunnet er blant dem som har hatt ansvar for arrangementet.

Studentersamfunnet har lang tradisjon for å samarbeide med KODE, men ikke i så stor skala, forteller Syversen.

– Vi var noe overveldet da vi først fikk beskjed om å fylle alle KODE-byggene en hel kveld. Det er en ganske stor oppgave.

ARRANGØRER. Idun Kjøl Wiig og Mats-Henrik Nygren Syversen fra Kulturkomiteen i Studentersamfunnet er blant dem som har hatt ansvar for arrangementet.

– Ja, virkelig – det har vært noen intense uker opp mot denne kvelden, sier Wiig.

Når de nå ser resultatet av timene de har lagt ned i arrangementet, er de imidlertid enige om at det absolutt var verdt det.

Bruker flere hundre tusen kroner

Arrangementet på KODE var en del av den ukelange feiringen av Studentersamfunnets 85-årsjubileum. Feiringen kommer i form av gratis arrangementer gjennom hele uka for alle studenter i Bergen.

– Å få til en uke som dette, kommer ikke av seg selv. Her handler det om ildsjeler, sier Syversen.

– Det er klart det er dyrt å arrangere en slik uke, og vi er glade for at vi med disse midlene har hatt mulighet til å satse på kvalitet i alle arrangementene. Vi håper at studentbefolkningen er enige i at det er verdt det.

KULTUR. VITENSKAP. POLITIKK. Studentersamfunnet passet på å få inn litt debatt mellom konsertene.

Prøver å bli mer relevant

Med sine 85 år på lørdag er studentorganisasjonen eldre enn noen av Bergens utdanningsinstitusjoner. Og kanskje gjør den seg mer gjeldende i dag enn noen gang før?

– Vi har i perioden 2017–2019 jobbet for å nå ut til et bredere studentlag og å være relevant på flere områder, forteller Syversen.

Denne kvelden, med alt fra språkdebatt til indiekonsert innenfor KODEs vegger, er en god modell for dette prosjektet, mener han.

At en kulturinstitusjon som KODE ble innlemmet i festen, er ingen tilfeldighet.

STUDENTER BØR ENGASJERE SEG. Samfunnets representanter mener at man må engasjere seg i studentorganisasjoner for å virkelig være student.

Det er nemlig studentkulturen Samfunnet ønsker å hedre denne kvelden og resten av uka.

– På grunn av organisasjoner som Samfunnet er studietiden så mye mer enn bare selve studiene, sier Wiig, og Syversen er enig.

– Jeg mener at for å virkelig være en student, må man delta og engasjere seg i studentorganisasjonene.

– Denne uka skal vi først og fremst feire at vi er studenter.

Stiftet i 1934

Studentersamfunnet i Bergen ble stiftet 9. mars 1934 av studenter og akademikere tilknyttet Bergen Museum, som senere ble til Universitetet i Bergen.

«Samfunnet» er blant Bergens eldste allmenne studentorganisasjon og består av 160 frivillige studenter som arbeider for å oppfylle formålet om «fritt ordskifte, åndsdannelse og samhold».

Samfunnet var blant organisasjonene som grunnla Det Akademiske Kvarter i 1995. Nå holder Studentersamfunnet til i Fosswinckels gate 7, før de etter planen skal flytte inn i det som blir Bergens nye hjem for studentorganisasjoner. 

I dag avholder de fem ukentlige arrangementer gjennom hele det akademiske året, i tillegg til en rekke ekstraordinære arrangementer.

Kommentarer

kommentarer