Tusenvis deltok på markering av kvinnedagen i Bergen sentrum

Derfor protesterte studentene.

FANESAK: 8. mars-toget var rikt på faner med slagord
Publisert Sist oppdatert

I går gikk rundt 3300 kvinner og menn i tog gjennom Bergen sentrum for å markere kvinnedagen. Over folkehavet vaiet plakater, flagg og faner som på ulikt vis fremmet likestilling mellom kjønnene i Norge og verden for øvrig.

En av dem som deltok i fredagens markering var lederen av Amnesty Student Bergen, Thora Standal Aarrestad. Hun er opptatt av at Norge bør innføre en samtykkelov. En lov som definerer sex uten samtykke som voldtekt.

– I dag er det juridisk tillat å ha sex med noen som ikke samtykker, med mindre offeret gjør fysisk motstand eller er bevisstløs. Resultatmessig faller mange overgrepstilfeller utenfor det som er straffbart, forklarer Aarrestad.

Aarrestad deler også ut lapper ment for å knuse voldtektsmyter. Hun vil spre informasjon for å bevisstgjøre flere og slik få gjennomslag for lovendringen.

– Jeg vet for mye til å sitte hjemme på en dag som dette.

Regjeringskritikk
SAMTYKKE: Leder av Amnesty Student Bergen, Thora Aarrestad, ønsker en samtykkelov i Norge

På motsatt side av Allmenningen står et vennepar som har sett seg kraftig lei av en regjering de mener drar kvinnekampen i feil retning.

– Regjeringen fjerner kvinners rettigheter, noe som er trist i et land hvor vi egentlig har kommet så langt, forteller en engasjert Camilla Trosterud.

Vennegjengen pleier å markere kvinnedagen, men mener det er ekstra viktig å delta i år, nå som regjeringen har gjennomført innstramninger i abortloven.

– Erna representerer ikke folket, sier en oppgitt Yngvild Haglund.

Overrasket over norsk kvinnedag

Litt lenger bak står en annen student og holder opp kvinnesymbolet med en knyttet neve inni. Sara Rönnbäck er opprinnelig svensk, men har bodd flere år i Norge. Hun er overrasket over forskjellene mellom den norske og svenske kvinnedagen.

BAKOVER: Studentene Camilla Trosterud og Yngvild Haglund synes dagens regjering tar kvinnekampen et steg tilbake

– Å gratulere en svenske med kvinnedagen er en fornærmelse. I Sverige er 8. mars en kampdag, mens det i Norge i større grad feires som en festdag.

Rönnbäck forteller at på papiret er Norge kommet vel så langt som svenskene, men selve diskusjonen har kommet lenger i Sverige.

– Mange flere kaller seg feminister i Sverige. Det er ikke kontroversielt slik som det kan være i Norge. Interessen for saken og størrelsen på togene er også større i øst.

Rönnbäck trekker også fram et annet eksempel på at diskusjonen om kvinners rettigheter er kommet lenger i nabolandet, nemlig abortdiskusjonen.

– Dersom kristendemokratene i Sverige ville gjennomføre innstramninger i abortrettighetene ville det blitt et tilbakeslag for hele høyresiden. Det ville vært uaktuelt å forhandle om disse rettighetene i det hele tatt.

Appeller som smeller

Før 8. mars-toget fylte sentrumsgatene ble det holdt appeller på Torgallmenningen. Her fikk Erna og resten av regjeringen gjennomgå en verbal filleristing.

Kritikken gikk blant annet på Ernas ønske om flere norske fødsler i en tid hvor det bor utallige kvinner med nyfødte spedbarn i flyktningleirer. Også regjeringens innstramminger i abortloven og retorikken rundt dette ble kritisert.

NABO: Sara Rönnbäck synes likestillingsdiskusjonen på flere områder har kommet lenger i Sverige

– Historien vil fordømme de som tror at et sorteringssamfunn skjer i livmoren, men ikke ellers i livene, talte legen Hanne Heszlein-Lossius fra scenen.

Publikum responderte med jubel.

Etter demonstrasjonstoget var over fortsatte markeringen av kvinnedagen med diverse arrangementer over hele sentrum.

THE HANDMAID´S TALE: En gruppe kvinner kledde seg ut som damene fra The Handmaid´s Tale. En amerikansk TV-serie hvor kvinner ikke har noen form for kontroll over egen kropp.
TOG: 3300 personer gikk i tog gjennom Olav Kyrres gate
ABORTLOVEN: Mange protesterte mot endringer i abortloven
SLAGORD: 8. mars-toget var rikt på faner med ulike slagord
AMNESTY: Ungdomsgruppen til Amnesty deltok også i toget
KAMERATER: Ulike politiske grupper var til stede for å støtte likestillingssaken.
SONING: Flere demonstrerte for bedre soningsforhold for fengslede kvinner.
Powered by Labrador CMS