Velkommen til debatt på Kvarteret. Studvests utsendte er på reportasjereise ti år frem i tid. Året er 2030.

DYSTPISK. I fremtidens studentpolitikk diskuteres det om avgifter er veien å gå. FOTO: Julie Helene Günther.


Annonse
APROPOS:

Under opprigg møtte vi Lovise fra debattkomiteen i Studentersamfunnet. Det er hun som har regi på kveldens debatt, som bærer tittelen «Avgifter veien å gå, eller er det nok nå?».

Hun tar plass på en av barkrakkene på scenen og ønsker velkommen til dagens debatt og introduserer panelet: Jokke Bukk (Grønn Liste), Maximilian-Hermanus Napoleon Sakariassen (Venstrealliansen) og Ørjan Bacon (Blå Liste).

Lovise innleder med å gi en gjennomgang av avgifter som politisk virkemiddel i studentpolitikken. Hun trekker frem studentparlamentsvalget i 2019, med avgift på kjøttmiddager i Sammen-kantinen som et veiskille.

Da skjønte listene at avgifter er en enkel måte å vise frem profilen sin, fordi det er konkret, viser handlekraft, og krever ikke finansiell inndekning.  

Debatten er i gang og debattantene klør etter å snakke om sine kjepphester.

Jokke Bukk (GL): – Nå er vi bare et grunnskoleløp unna å overstige 2-gradersmålet. Derfor vil vi øke semesteravgiften til alle som røyker sigaretter og åpne for salg av e-sigaretter i Sammen-kantinen. Et utmerket insentiv for å velge miljøvennlig!

Ørjan Bacon (BL): – Vegetarpølsevev! (Publikum humrer) Stalin i grønn forkledning! (Publikum ser rart på hverandre) Det er mye viktigere å jobbe for bedre utvekslingsavtaler. En liten økning i semesteravgiften hos studenter som ikke drar på utveksling kan finansiere bedre utvekslingsavtaler for de som velger det.

Max.-H. N. Sakariassen (VA): – Studiekamerater, ikke glem at kvinner utgjør halve verden og 75 prosent av studentmassen. Da er det sørgelig at pensum domineres av menn. Vi går til kamp for å legge en avgift på lærebøker som har mindre enn 40 prosent representasjon av kvinner. Da vil forlagene være nødt til å legge om!

Spetakkelet er løs. De vekselvis raljerer over hverandres inkompetanse og egen fortreffelighet, helt til debattleder Lovise avbryter dem.

Hun minner dem på at dette skulle være en metadebatt, ikke en valgdebatt. Hun viser til tittelen og sakens kjerne: – Har dere blitt for avgiftskåt, spør hun.

Ingen av studentpolitikerne ønsker å svare først. Så bryter Bukk fra Grønn Liste stillheten.

–Det handler om insentiver, sier han noe spakt. De to andre nikker bifallende.

– Man må knuse et par egg for å lage omelett, legger Bacon fra Blå Liste til.

– Den omeletten begynner å bli veldig dyr, innvendes det fra én av tilskuerne.

Så er tiden ute. Studentpolitikerne skulle gjerne blitt værende og tatt imot flere spørsmål, men de må videre i parlamentsmøte. Saker skal debatteres og nye vedtak fattes.

– Studentpolitikken driver seg ikke sjæl, fleiper Sakariassen fra Venstrealliansen avslutningsvis.

Da har halve publikum allerede forlatt salen.

Kommentarer

kommentarer