Vil gi mindre stipend til de som ikke fullfører

Regjeringen vil kreve at studenter må fullføre graden for å få utbetalt hele stipendet fra Lånekassen.

STATSBUDSJETT. Regjeringen la fram statsbudsjettet mandag morgen. ARKIVFOTO: TORE THIESEN.
Publisert Sist oppdatert

Forslaget til statsbudsjett for 2019 ble lagt fram av Regjeringen mandag morgen. I budsjettet er det lagt opp til å trappe opp studiestøtten til 10 måneder og tre uker støtte. De fortsetter dermed på planen om 11 måneders studiestøtte.

Her er noen av punktene fra budsjettet som vil bety mest for studentene:

  • Tilskudd til 2200 nye studentboliger.
  • Evaluere turnusordningen til medisinstudenter.
  • Endrer stipendordningen. I dag blir 40 prosent av studielånet omgjort til stipend. Dette skjer etter hvert som man fullfører studiepoeng. Regjeringen vil holde tilbake 15 prosent slik at dette ikke vil bli omgjort til stipend før etter man har fullført en grad.
  • Fem millioner kroner til rusforebyggende innsats rettet mot studenter og studiesteder.
  • Reduserer sukkeravgiften på sjokolade og godteri. Denne avgiften ble økt i fjor, men nå reverserer Regjeringen endringen.
  • Dyrere snus. Avgiften for snus økes med 1,9 prosent.
  • Alkoholavgiften økes med 1,4 prosent for øl og vin, 1,5 prosent for brennevin.
Ny stipendordning

Regjeringen varslet i budsjettforslaget for 2018 å endre utformingen av ordningen som omhandler omgjøring av studielån til stipend. Først nå foreslår regjeringen å gjennomføre dette.

Endringen har som hensikt å motivere flere til å fullføre graden sin. Det vil fremdeles være slik at totalt 40 prosent av lånet kan bli gjort om til stipend. 25 prosent av lånet kan bli gjort om til stipend på grunnlag av oppnådde studiepoeng. For å kunne få ytterligere 15 prosent av lånet gjort om til stipend, må studenten ha fullført en grad.

– Å bli ferdig med utdanningen er viktig både for personlig økonomi og for samfunnet. Det uroer meg at så mange er innom høyere utdanning uten å ta en grad, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) i en pressemelding.

Leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Håkon Randgaard Mikalsen, sier i en pressemelding at han er glad for økt studiestøtte. Han går imidlertid mot Regjeringens ønske om å holde tilbake stipend til etter utdanningen fullføres.

– Dette forslaget tar ikke de reelle utfordringene i studiehverdagen på alvor. Studentene ønsker å gjøre det bra i studietiden og ved trusler om økt gjeld bidrar regjeringen til å mistenkeliggjøre studentenes innsats, snarere enn å skape gode, utfordrende og trygge utdanninger, sier Mikalsen i pressemeldingen.

Ikke fornøyde med utvekslingstiltak

Regjeringen har et mål om at 20 prosent av norske studenter skal ha vært på utveksling innen 2020. På langt sikt er ønsket at halvparten av studentene skal på utveksling. President Hanna Flood i ANSA (Association of Norwegian Students Abroad) mener Regjeringen gjør lite for å nå dette målet.

– Regjeringen snakker stadig varmt om utenlandsstudier. Likevel ser vi lite som gjenspeiler denne retorikken i statsbudsjettet, sier Flood i en pressemelding.

ANSA setter likevel stor pris på at regjeringen på sikt ønsker at 50 prosent av norske studenter drar på utveksling i løpet av studiene. Samtidig er det et stykke å gå for å nå ambisjonene for studentmobilitet. I 2017 hadde 16 prosent av studenter vært på utvekslingsopphold.

Flood mener at den høye låneandelen må ned og stipendet opp. Hun mener at det er et problem at studenter pådrar seg stor studiegjeld ved å studere i utlandet.

– Samtidig må bachelor og master/Ph.d.-studenter likestilles. Får vi ikke nok studenter inn på bachelorgrader i utlandet vil vi heller ikke få det på mastergrader, avslutter Flood.

Saken oppdateres.

Powered by Labrador CMS