Mange unge leietakere har lite kjennskap til regelverket. Det vil Hybelrating-gründer Alexander Gjørven gjøre noe med.

PASS PÅ. Det er mange ting å tenke på når man skal leie bolig. ARKIVFOTO: EMIL WEATHERHEAD BREISTEIN


– På skolen lærer ungdom om alle mulige formler og utregninger, men altfor lite praktisk om livet, sier Alexander Gjørven, ungdomsskolelærer og daglig leder for nettstedet Hybelrating.no.

Han merker at de ferske studenter kan særdeles lite om lovverket. Og med utleiere som kan lovverket ut og inn, oppstår det en skjev maktbalanse.

Savner opplæring fra skolen

ENKLERE. Med nettsiden sin ønsker Gjørven å gjøre det lettere å velge riktig sted å bo. FOTO: PRIVAT.

– Når videregående nærmer seg slutten mener jeg at elevene bør ha lært om hva man gjør når man flytter ut. Litt om relevante lover og lignende. Slik livsvisdom savner jeg i skolen.

Gjørven har gjennom sine erfaringer laget noen tips som han mener unge leietakere bør være bevisste på. Han trekker fram følgende gylne regler:

  • Ha så mye som mulig skriftlig. Dersom det oppstår en konflikt, er det veldig vanskelig dersom det blir ord mot ord. Sørg for å ha mest mulig kommunikasjon skriftlig og dokumenter det som kan dokumenteres!
  • Alltid ha en leiekontrakt. Du bør også være oppmerksom på kontrakter som utleier selv har skrevet. Det anbefales å bruke standardiserte kontrakter som for eksempel Obos, Leieboerforeningen eller Forbrukerombudet har utarbeidet.
  • Depositum, ikke forskuddsleie. Det bør alltid foreligge en form for depositumsordning. Pass deg hvis utleier mener at du skal overføre penger til noe annet enn en depositumskonto opprettet i en bank i ditt eget navn.
  • Ha en respektfull tone. Dette gjelder leietaker like mye som utleier. Med god dialog og en hyggelig tone er det større sjanse for å finne løsninger enn om man kjefter og smeller.
  • Få hjelp. Hvis det oppstår en konflikt, gå til for eksempel Leieboerforeningen. De har medlemskap som er billig for studenter og gir informasjon og juridisk hjelp.
  • Pass deg for å leie usett. Det er ikke alle som har anledning til å dra på visning, men å leie usett er ikke å anbefale. Det er ingen som er bedre til å vurdere om dette er den beste hybelen for deg enn deg selv.

Gjørven har også noen tips til de som er lure nok til å dra på visning:

  • Se etter mugg! Se ekstra nøye rundt vinduer på rom og bad. Er det områder som er grønne/brune? Det kan være mugg. Det er viktig å gjøre seg kjent med hvordan luftingen er i boligen. Om man for eksempel må tørke klær på små, tette rom framfor tørketrommelen, kan det oppstå et klima som i verste gjør deg syk.
  • Snakk med dem som bor der. Hør hvordan de trives og har det sammen. Ofte er det den som flytter ut som har visningen og et sjakktrekk kan være å spørre hvorfor de flytter ut. Men pass på – ofte er det en grunn til at de flytter ut, og da svarer de ikke nødvendigvis ærlig.

Les også: Her er de sex-trakasserende meldingene som ble sendt på Kvarterets årsmøte

Kommentarer

kommentarer