NOKUT arrangerte utdanningsfest for 288.000 kroner, en fest med både åpen bar og konferansier for 40.000 kroner. Det mener student Vegard Fosso Smievoll er for mye for et slikt arrangement.

KRITISK. Vegard Fosso Smievoll mener at NOKUT brukte altfor mye penger da de arrangerte «Utdanningsfest» i november. ARKIVFOTO: BEATE FELDE.


– Det var fri bar og ganske mye alkohol i omløp, forteller Vegard Fosso Smievoll.

Han var til stede på NOKUTs (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) «Utdanningsfest» i kraft av sin rolle som studentrepresentant i Universitetsstyret ved Universitetet i Bergen.

NOKUT, som er et organ underlagt Kunnskapsdepartementet, arrangerte festen på Sentralen i Oslo i november i fjor. Studvest har fått innsyn i regningen etter arrangementet. Totalsummen ble 288.000 kroner, mens serveringsutgiftene fra det lukkede arrangementet endte til slutt opp på 109.395 kroner.

Direktør i NOKUT Terje Mørland forklarer i en mail gjennom kommunikasjonsrådgiver Emilie Valebjørg at serveringsregningen inneholder både mat og drikke.

– Matservering utgjør 63.000 kroner og drikkeservering 44.000 kroner. Resterende beløp er diverse utgifter på duker og annet, skriver Mørland.

Han forteller videre at det var cirka 300 personer som deltok på arrangementet, og påpeker at det blir 150 kroner per hode i drikkeutgifter. 

Legger man til de andre utgiftene til arrangementet, ikke bare drikkeutgiftene, kostet det 960 kroner per personArrangementet fant sted den 20. november. Daværende kunnskapsminister Henrik Asheim (H) var på plass for å dele ut Utdanningskvalitetsprisen

FORNØYD. NOKUT-direktør Terje Mørland mener at utdanning er verdt å feire. FOTO: NOKUT

Brukte 40.000 på konferansier

På hjemmesiden sin skrev NOKUT at festen «også vil by på inspirasjonsforedrag og underholdning».

I tillegg til barutgiftene betalte NOKUT 40.000 kroner i honorar til konferansieren, NRK-programlederen Selda Ekiz. Student Smievoll er kritisk til det valget.

– Å bruke 40.000 kroner på en konferansier for en så liten forsamling synes jeg ikke er greit, sier han.

– Ekiz er en svært god formidler og bidro til å gjøre programmet for kvelden meget godt gjennomført, mener Mørland.

Det er også brukt 15.000 kroner på musikkunderholdning og 20.000 kroner på et populærvitenskapelig foredrag med hjerneforskeren Kaja Nordengen. Smievoll reagerer på tallene.

– Jeg hadde gjerne sett at flere fikk ta del av arrangementet. Dette er for mye penger for et såpass lukket arrangement, sier han.

Valebjørg i NOKUT forteller at invitasjonen til arrangementet ble sendt ut bredt til hele utdanningssektoren, og invitasjonen lå åpen på deres Facebook-side. Hun mener det derfor ikke var et lukket arrangement.

Festen var finansiert av NOKUT, som igjen har fått offentlige midler fra Kunnskapsdepartementet.

– Alle utdanningsinstitusjoner betaler mye hvert år for å sende ansatte på kurs og lignende. Vi har derfor ønsket at Utdanningsfest skal være gratis, slik at alle kunne komme, sier Terje Mørland.

Vil fremme utdanning

Mørland mener at det er verdt å bruke penger på å feire utdanning.

– Det handler om å løfte utdanningsgjerningen opp og frem. Den har stått for lenge i skyggen av forskningen som har en lang tradisjon med store festaftener og prisdryss, sier han.

Vegard Fosso Smievoll er enig i det, men synes at det bør være grenser.

– Det er flott å sette fokus på utdanning, men det trenger ikke å være helt Norges idrettsforbund, sier Smievoll, og referer til at det i fjor ble kjent at idrettsforbundet hadde brukt titusenvis på alkohol, finansiert av offentlige midler.

Emilie Valebjørg fra NOKUT presiserer etter at saken ble publisert at en invitasjon til arrangementet ble sendt ut til hele utdanningssektoren, og er derfor uenig i påstanden om at arrangementet var lukket.

Kommentarer

kommentarer