Magasin

Epidemi av småkryp i huden?

I likhet med andre seksuelt overførbare infeksjoner, kan skabb også smitte ved seksuell kontakt. Hvorfor klør det og hva må til for å bli kvitt krypene?

MIDD. Skabb er en hudsykdom som kommer av lite krypdyr, en skabbmidd. Illustrasjon: Ingvild Hauglid
Publisert Sist oppdatert

Etter å ha sett det er skrevet litt av hvert om skabb på Jodel, tenker vi å komme med litt skikkelig fakta. Skabb gir kløe, sår, og de som har hatt det vet at det ikke går over natten å bli kvitt. Hvordan kan man egentlig bli smittet av skabb? Og kan det utvikle seg til å bli en epidemi?

Skabb er en hudsykdom som kommer av lite krypdyr, en skabbmidd. Denne midden er så liten at vi nesten ikke kan se den med det blotte øyet. Skabbmidden graver seg ned i små ganger og legger egg i huden. Dette kan ofte ses som små røde prikker og blemmer i huden, som kan gi kløe.VI tillegg kan det dukke opp små røde streker i huden. Dette er gangene midden har laget. 

Kløen og rødheten vil hovedsakelig være der skabbmidden er. Det vanligste er på hendene og håndledd, rundt brystvorter eller rundt tissen, men kløen kan allikevel kjennes nærmest over hele kroppen.

Grunnen til at det klør er at kroppen reagerer på midden og avfallsstoffene den skiller ut mens de lever og formerer seg i huden. Det vil først starte å klø rundt 3 til 5 uker etter at du har blitt smittet. 

Skabb smitter hovedsakelig gjennom direkte hudkontakt, gjerne over litt lenger tid. Risikoen øker jo lenger du er i nærheten av en allerede smittet person. Leger går ut ifra at med direkte hudkontakt i mer enn ca 15 minutter så vil du kunne bli smittet. Dermed er det større sannsynlighet for at det sprer seg innad i husstander, via seksualpartnere eller dansepartnere. Det kan i noen tilfeller også smitte hvis en person uten skabb bruker det samme sengetøy og håndkle som en med skabb nylig har brukt. 

Det høres veldig skremmende ut å ha små kryp som bor i huden din, men heldigvis finnes det behandling. Ubehandlet kan skabb overleve på kroppen i flere måneder, og enda verre; du kan smitte andre.

MAGNUS & MARIE. Foto: Anna Jakobsen

Det er to hovedkomponenter ved behandlingen. Det første er å bli kvitt alle middene i huset, og det andre er å behandle hudsykdommen med medisiner. Det er viktig at alle nærkontakter behandles samtidig og følger anvisningene nøye for å faktisk bli kvitt alt. 

For å bli kvitt middene i huset skal alt av sengetøy, dyne og pute, håndklær, klær og lignende som har vært i kontakt med huden vaskes på minst 60 grader, legges vekk i en uke eller i fryseren over natten. Skabben dør nemlig innen 4 døgn uten hudkontakt. Mobiler og PC skal vaskes da de også kan bære smitte. (Det er også generelt et godt tips da spesielt mobiltelefon er en bakteriebombe). 

På huden vil skabben behandles med en salve du får av legen. Den smøres over hele kroppen, og spesielt på de stedene der vi oftest finner skabb. Huden bør være ren før påsmøring og sengetøyet skal byttes før og etter. Samme runde med innsmøring av krem skjer etter en uke. Det er også litt variasjoner etter hvilken krem som brukes, så hør med legen din om hvordan du skal gjøre det. 

Med andre ord kan skabb smitte veldig lett og det kan lett utvikle seg en «skabb-epidemi». Det er ikke utenkelig at gjenåpningen kan ha ført til mye skabbvennlig nærkontakt. Som alltid: Oppsøk lege om du er usikker eller tror du kan være smittet. Da kan du jo også teste deg for kjønnssykdommer i samme slengen *blunkesmilefjes*.

Smask og dask

Magnus & Marie

Magnus Hofbauer og Marie Børmer er to medisinstudenter med et mål om å fjerne skam rundt kropp og seksualitet. Har du spørsmål, ris, ros eller noe på hjertet? Send inn anonymt til magnusogmarie@studvest.no! Her kan du også komme med forespørsler til neste spalte eller etterspørre kilder!

Les også: Studenten Pauline er delegat på FNs klimatoppmøte i Glasgow

Les også: Bisarr moro om frosker og andre konspirasjonsteorier

Powered by Labrador CMS