– Vi har sett hva som kan skje under et valg, sier student.

KONSENTRERTE. Mye arbeid og planlegging er lagt ned før reisen til Bosnia.


EDDA

På en fullstappet Café Opera sitter styret i studentorganisasjonen EDDA og legger siste hånd på planleggingen av årets reise til Sarajevo i Bosnia.

Det er torsdag kveld og fire dager til de første medlemmene i EDDA reiser for å fungere som valgobservatører i det bosniske valget den 7. oktober.

– Det er jo mye som må være i orden før avreise, forteller leder for organisasjonen, Tonje Holtan. Hun har tidligere vært valgobservatør under flere øst-europeiske valg og reiseleder de to foregående turene EDDA har arrangert, men blir denne gangen hjemme.

Studentorganisasjonen ble i 2016 startet opp med det formål å observere valg i Øst-Europa, og tidligere har EDDA observert valg i både Georgia og Albania.

ET SAMLET STYRE. Bujar Fera (t.v.), Kristian Østvik, nestleder Ingeborg Sivertstøl, leder Tonje Holtan og Jostein Aspelund var til stede under siste møte før avreise til Bosnia.

– Det er vel kanskje den delen av Europa som henger litt etter med tanke på demokratisering, skyter styremedlem og reiseleder Bujar Fera inn. Han er sammen med to andre reiseledere ansvarlig for de 30 deltakerne som skal delta på neste ukes reise.

Holtan er sammen med nestleder Ingeborg Sivertstøl medstifter av EDDA, og fikk først smaken på valgobservasjon da de deltok på observasjon av det bulgarske valget i regi av den danske søsterorganisasjonen Silba, i 2015. 

– Det er alltid veldig morsomt og sosialt å dra på valgobservasjon, samtidig som man får se hvordan et valg gjennomføres i praksis, forteller Holtan.

Holtan studerer selv sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen (UiB), og forteller at EDDA alltid prøver å få turer til å passe med studentenes hverdag, og at de styrer unna reiser i eksamensperiodene.

– I Georgia gikk det av en bilbombe

En viss risiko ligger imidlertid til grunn når studentene nå legger ut på reise til forbundsstaten i Sørøst-Europa.

Styremedlem og en av turens reiseledere, Kristian Østvik, mimrer tilbake til hans første reise med EDDA i 2016. Den gangen var oppdraget valgobservasjon i Georgia. Her opplevde studentene det georgiske valgklimaet på både godt og vondt.

– Da vi var i Georgia skjedde det et attentatforsøk og en bilbombe gikk av. Vi hørte smellet fra hostellet vi bodde på, forteller han.

Holtan forteller at dette er noe de har tatt lærdom av og har hatt i bakhodet på senere reiser.

– Vi har sett hva som kan skje under et valg, og kommer for eksempel ikke til å oppsøke store folkemengder i Bosnia. Våre observatører er der for å se etter uregelmessigheter på valgdagen og å sette seg inn i den politiske situasjonen.

LEDER. Holtan startet EDDA etter hun selv var med på valgobservasjon i Bulgaria sammen med den danske organisasjonen Silba.

Gleder seg til reise

En av studentene som for første gang skal ut i en valgobservatørs hektiske hverdag, er Iselin Marøy. Hun bor i Bergen, men tar en mastergrad i Development Management som nettstudent ved Universitetet i Agder (UiA).

– Jeg gleder meg veldig, men forventer et høyt press og mange hektiske dager. Vi skal jo mye rundt i byen for å besøke mange steder mens vi er der, så jeg tror det blir spennende.

SPENT. Iselin Marøy har verken vært valgobservatør eller vært i Bosnia før, men gleder seg til avreise.

– Du er ikke nervøs for at noe skal skje?

– Nei, jeg har lest meg opp på forhånd, så etter hva jeg har lest er det relativt trygt i Bosnia.

Marøy fant ut av tilbudet om å reise til Bosnia med EDDA via Facebook, hvor hun så at en venn også skulle dit. Hun er ikke politisk aktiv, men interesserer seg for det hun selv kaller politiske spørsmål.

– At det fantes et tilbud for studenter som ville prøve seg som valgobservatør var helt nytt for meg. Jeg synes det er veldig bra at også studenter som kanskje ikke har så mye erfaring får sjansen til å komme seg inn i valgmiljøet og få kontakter videre.

– Det jeg gleder meg mest til er å lære mer om Bosnia, og utforske hovedstaden.

– Jeg gleder meg kanskje minst til den 12 timer lange hjemreisen, sier hun lattermildt.

Vi gjør oppmerksom på at Tonje Holtan og Ingeborg Sivertstøl tidligere har jobbet som journalister i Studvest 

Kommentarer

kommentarer