Kultur

Universitetsmuseet inviterte til forskningsfest på museet

Fredag kveld tørket Universitetsmuseet støv av skjelettene og inviterte de levende på en smugkikk med fest og foredrag om både sex, sosiale medier og Golfstrømmen.

CHRISTIE CAFÉ. I den nye baren og caféen til universitetsmuseet kan gjestene nyte et glass og DJ Pikas rytmer.
Publisert Sist oppdatert

Universitetsmuseet er for kvelden badet i rosa og røde lyskastere, noe som får det til å ligne på mer på et sensasjonelt utested enn et museum.

Anledningen er arrangementet «Forsk & Fest», som arrangeres i forbindelse med Forskningsdagene.

— Det skal være forskning på en lett forståelig måte, sier Pernille Fjørtoft Grøsvik (24).

Sammen med Michelle Iversen Badiane (24) er de studentambassadører og medarrangører av Forsk & Fest.

— Hele prosjektet handler om å synliggjøre museet for studentene, sier Fjørtoft Grøsvik, og legger til:

— Ved å invitere til fest vil vi vekke studentenes nysgjerrighet for hva museet kan brukes til.

STUDENTAMBASSADØRENE. Pernille Fjørtoft Grøsvik (venstre) og Michelle Iversen Badiane har vært medarrangører av Forsk & Fest og ansvarlige for at arrangementet skulle gå smertefritt for seg.

Det første som møter publikum er Christie Café, museets nyoppussede bar og café. Herfra kan man velge å ta seg et glass, føle på DJ Pikas rytmer eller få med seg kveldens faglige innhold.

Ingeborg Solli (24) som studerer Juss ved Universitet i Bergen (UiB) mener kveldens forskning og festing er en god kombinasjon.

— Men det er litt kjipt at man ikke kan ta med alkoholen inn på foredragene, sier Solli.

Speeddating med professorer

I kjelleren får publikum oppleve en forskningens versjon av speeddating: I hvert rom møter man en ny professor og et nytt mini-foredrag.

Trombonefanfaren til musikkstudent Joar Haugen Lemme varsler starten av en ny runde med formidling. Publikum kan sette seg ned å høre på alt fra Golfstrømmen, sex, rettsstaten og til avhengighet av sosiale medier. 

Klimaforsker Kikki Kleiven, førsteamanuensis ved institutt for geovitenskap, er mer enn komfortabel med å holde foredrag i et godt lag.

FANFAREN. Trombonist og student ved Griegakademiet, Joar Haugen Lemme forteller publikum når neste foredrag begynner.

— Jeg mener egentlig at all undervisning burde gjøres i andre rom, sier Kleiven.

Hun tror at studentene kanskje er mer mottagelig for å lære noe nytt i en mer avslappet setting.

En god kombinasjon

Sosiologistudenten Anja Marie Lauvås (23) fant Facebook-arrangementet med en tilfeldighet og sikret seg raskt en av de fire hundre gratisbillettene som ble lagt ut.

— Det er en god kombinasjon. Jeg føler meg mer motivert til å lære når jeg samtidig kan tilbringe kvelden med vennene mine, sier Lauvås.

— Det er jo spesielt lukrativt at arrangementet er på naturhistorisk museum, når det har vært stengt så lenge, mener Anne Marte Follesø (30), som også studerer sosiologi.

Hører på de unge

Arrangementet har vært et samarbeid mellom Universitetsmuseet, Universitetet i Bergen (UiB), Høgskolen på Vestlandet (HVL) og NLA Høgskolen, og var spesielt rett mot unge under 30 år.

Selv om ikke alle fire hundre billettene ble brukt, valgte rundt 250 unge og gamle å bruke fredagskvelden på museet. Pernille Fjørtoft Grøsvik tror noe av interessen kan forklares av arrangørenes vilje til å høre på sine studentambassadører.

KJELLEREN. Professor i sammenlignende politikk, Siri Gloppen (til høyre) forteller om den demokratiske rettsstatens selvutslettelse.

— Vi jobbet mye med promoteringen og fikk være med å velge foredragsholdere og DJ, forteller Fjørtoft Grøsvik.

Hun kan også bekrefte at dette ikke er siste gangen Universitetet vil invitere til forskning og festing.

Powered by Labrador CMS