Har samlet inn over 60.000 kroner til pasienter fanget på sykehus

ACCRA (STUDVEST): I flere land blir pasienter holdt fanget på sykehuset inntil regningen er betalt. En gruppe UiB-studenter prøver å frigjøre noen av dem.

HÅPLØSHET. Studentene forteller at boforholdene og uvissheten om fremtiden fører til at pasientene ikke har det bra psykisk. Fra bakerst til venstre: Fanny Tufte Johansen, Dorthea Keilegavlen Grane, Karen Berger og Kristin Skjærseth
Publisert Sist oppdatert

Fakta

Korle Bu er et offentlig sykehus, og er det største universitetssykehuset i landet. Alle pasientene Studvest har snakket med er dekket av NHIS (National Health Insurance Scheme). Denne dekningen gjelder kun behandling opp til 1000 GHS, som tilsvarer omtrent 1600 kr.

Tekst og foto: Nora Elvestad Reinsnes

De fire psykologistudentene fra Universitetet i Bergen (UiB) tilbringer deler av dette semesteret på ghanesiske Korle Bu Teaching Hospital gjennom emnet Global Helse.

Der har de blitt vitner til såkalte «sykehusfanger». Det er pasienter som ikke har klart å gjøre opp regningen, og ikke får forlate sykehuset før den er betalt.

De får hverken mat eller eventuell nødvendig viderebehandling av sykehuset.

– Vi ser at uvissheten om fremtiden tærer på. Mange vet ikke hvordan de skal skaffe penger til å betale regningene. Det er generelt mye stress og håpløse tanker, forteller Fanny Tufte Johansen, en av studentene.

Johansen og medstudentene, Karen Berger, Dorthea Keilegavlen Grane og Kristin Skjærseth, ønsket å gjøre en forskjell. Derfor startet de en innsamlingsaksjon på nettstedet Spleis.

Siden 3. november har de samlet inn over 60 000 kroner. De trenger til sammen 96 648 kroner for å hjelpe alle pasientene som trenger det på avdelingen.

Trenger ny operasjon

Den yngste av de seks «sykehusfangene» på studentenes avdeling er Michael Narfey (9).

Han ble utskrevet som pasient for fire måneder siden, etter å ha vært innlagt i tre måneder. Han hadde falt i frityrolje da han skulle kjøpe mat.

Alenemoren, Mercy Abodajye (32), forteller at de hadde nok penger til betale deler av regningen i starten, men at de nå ikke har mer penger igjen.

GRÅTER DAGLIG. Michael Narfey (9) gråter store deler av dagen, og har lyst til å reise hjem. For å få dagene til å gå spiller han mye Temple Run.

Han har fortsatt behov for en ny operasjon, men vil ikke kunne få denne før de har betalt den utestående regningen, samt et forskudd for operasjonen.

Steven Forsin (32) er pasienten som har vært lengst på sykehuset. Han ble innlagt i juli 2018 og skrevet ut av sykehuset i november 2018.

Ett år senere er han fortsatt der. Han har ikke nok penger til å betale for seg, og må ty til tigging for å få mat. 

I Ghana får man ikke mat av sykehuset. Derfor er man avhengig av venner og familie mens man er innlagt. Men da han fikk familiebesøk i 2018 fikk de regningen.

VANLIGE SKADER. Brannskadene som Steven Forsin fikk fører ofte til «sykehusfanger», ettersom behandlingene koster langt mer enn hva forsikringene dekker.

Siden har han ikke sett dem.

Utbredt problem

Elizabeth Yeboah er klinisk psykolog på Korle Bu. Hun bruker hver fredag på å kontakte bedrifter i håp om å få donasjoner slik at sykehusfangene skal få dra hjem.

– Det er utmattende, både emosjonelt og mentalt fordi man ønsker å hjelpe, men man skjønner at det ikke er mulig, forteller Yeboah. 

De fleste hun møter har brannskader som trenger plastisk kirurgi, som er kostbart.

At pasienter som ikke kan betale for seg blir holdt fanget er et utbredt problem. I en undersøkelse gjort av nyhetsbyrået AP kommer det frem at dette er praksis i over 30 land.

– Hundretusenvis av mennesker, kanskje millioner, er berørt av dette på verdensbasis, fortalte Dr. Ashish Jha ved Harvard Global Health Institute til Aftenposten i 2018.

Både Yeboah og studentene legger vekt på at skadene ofte er knyttet til sosioøkonomisk status.

– De fattigste lager mat på gassflasker eller i store kjeler med frityrolje. Dermed er brannskader de mest vanlige, forteller Tufte Johansen.

BEDRE STANDARD. Rommet Studvest fikk besøke er av langt bedre standard en mange andre rom sykehusfanger bor på. Andre sykehusfanger ligger sammen med pasienter som aktivt får behandling.

For å unngå slike skader har sykehuset begynt å utdanne folk på hvordan de skal bruke gasstankene på en sikker måte, forteller Yeboah.

Håper å skape oppmerksomhet 

UiB-studentene ønsker å gjøre flere oppmerksomme på problematikken som de selv ikke hadde hørt om før de kom til Ghana.

Planen er å bruke pengene til å dekke regningene til så mange som mulig. Et eventuelt overskudd vil bli overlatt til Yeboah slik at de kan hjelpe fremtidige «sykehusfanger».

Studentene er glade for å kunne gjøre noe, men er klare over at dette ikke løser problemet én gang for alle.

Allerede har de møtt nye pasienter som de skjønner vil ende opp som fanger så snart behandlingen er over.

– Det er frustrerende å ikke kunne gjøre mer, forteller Berger.

Studvest presiserer at journalisten er på utveksling i Ghana. I forbindelse med dette bor hun på samme campus og deltar i felles arrangementer med de norske studentene omtalt i saken.

Powered by Labrador CMS