RETTFERDIG. Siri Skeie Dervo mener vegetartilbudet burde være like godt som maten ellers i alle Sammen-kantinene.

Fikk gjennomslag for bedre vegetarmat, men et bredere tilbud kan medføre en prisøkning i kantinen.



Siri Skeie Dervo (24) er sykepleierstudent på Høgskulen på Vestlandet (HVL), og har vært vegetarianer i fire år. Hun mener næringsinnholdet hun trenger ikke dekkes i vegetarmaten som fås i Sammen-kantinene.

– Jeg savner en proteinkilde, for eksempel kikerter og bønner. Det går mye i ris eller pasta med grønnsaker og saus. Ris med saus er den verste maten jeg kan få. Kokkene må skjerpe seg.

Tidligere i høst sendte hun inn et forslag til Velferdstinget om at vegetar-maten måtte bli bedre.

– Jeg er ikke kravstor fordi jeg ønsker et bedre vegetartilbud i kantinen. Det er det minste man kan forvente.

Dette vedtok Velferdstinget etter Skeies forslag:

● Sammen skal sette en gullstandard for vegetartilbudet i kantinene sine.

● Næringsinnholdet i vegetarretter skal være jevnbyrdige med tilsvarende kjøttretter.

● Det skal være studentkutt på vegetarmat eller vegetarsuppe de dagene det er studentkutt.

Fagleder for mat og drikke i Sammen, Yngve Iversen, tar resolusjonen på alvor, men synes det er vanskelig å gjøre alle fornøyd.  

– Det har skjedd at vi har fått kjeft fra noen studenter fordi vi har kjøttfri mandag, sier han.

Mener vegetarianere blir diskriminert

Skeie synes det er bra at Sammen har et vegetartilbud, men at tilbudet ikke er bra nok.

– Sammen-kantinene diskriminerer dem som ikke spiser kjøtt.

IKKE ALT. – Det er varmmaten og middagene som ikke er bra nok. Suppene og salatbaren pleier å være bra, sier HVL-student Siri Skeie Dervo.

Hun stiller spørsmålstegn ved at prisen på vegetarmat og mat med kjøtt har samme pris, men at vegetarmaten har dårligere næringsinnhold og mindre porsjoner.

– Når tilbudet er dårlig er det ikke et alternativ for meg å spise her. Sammen mister potensielt en stor kundegruppe.

Rimelige råvarer for studenter

Anita Helland, ernæringsfysiolog ved Haukeland universitetssykehus, påpeker at det er viktig at den proteinrike delen byttes ut med gode vegetariske proteinkilder når man har et kjøttfritt kosthold.

– Belgvekster er must i et sunt plantebasert kosthold. Dette er gode nyheter for studenter fordi bønner, linser og kikerter er rimelige råvarer, sier Helland.

– En plantebasert middagstallerken ser slik ut: En tredjedel belgvekster, en tredjedel grønnsaker og en tredjedel pasta, ris eller poteter.

Kan føre til prisøkning

Proteininnholdet i vegetarmaten er totalt sett godt nok, mener Iversen fra Sammen.

– Men det er selvsagt variert proteininnhold i de ulike vegetar-rettene.

Han understreker at det er et økonomisk aspekt i forbedringen av vegetartilbudet.

– Det er nedgang i omsetningen dagene vi har kjøttfri mandag. Prisene kan øke når tilbudet blir bredere.

PENGER. Yngve Iversen forteller at Sammen de siste årene har brukt mye ressurser på å utvikle vegetartilbudet.

I februar 2020 skal Sammen-kokkene på kurs med en ernæringsfysiolog, der hovedfokuset blir vegetarmat.

– Vi kan ikke gi en dato på når den store endringen vil skje. Dette er en langsiktig endring som ikke kan skje over natten, sier Iversen.

Studenten Skeie er optimistisk, og håper tilbudet blir bedre de neste månedene.

– At Sammen sender kokkene på kurs viser at de er interessert i å bedre tilbudet. Jeg venter på en revolusjon for Sammen-kantinen.

Kommentarer

kommentarer