– Jeg tok 70 studiepoeng mens jeg gikk på videregående

Birk (19) flyr gjennom studiene. Nå venter masteren til høsten.

STUDENT I REKORDFART. Birk Tjelmeland er 19 år gammel, og begynte på studiet allerede på videregående. Nå begynner den unge bergenseren på master til høsten.
Publisert Sist oppdatert

Birk Tjelmeland sitter i sofakroken på Høyteknologisenteret. Man skulle ikke tro han er å regne som en fersk student, om man tar en titt på studiepoengene. Til høsten er han nemlig ferdig med en bachelorgrad i informatikk på Universitetet i Bergen.

Det hele startet på ungdomsskolen. Tjelmeland har brukt mange timer på å lære seg om programmering på gutterommet – gjerne på Wikipedia.

– Er det en sikker kilde?

– Ja, det vil jeg si. I alle fall når det kommer til informatikk.

Det burde han vite. Tidligere har den selvlærte studenten stukket av med seieren i flere informatikk-konkurranser. Blant annet ble han kåret til vinner av Norges informatikkolympiade i fjor.

– Jeg ble interessert i programmering på ungdomsskolen, og interessen ble gradvis større. Det jeg gjør om dagen nå er enten å sitte foran PC-skjermen, eller gå på tur i skogen og på fjellet, forteller 19-åringen.

– Men hva er det du liker med programmeringen?

Han tenker.

– Tja, alt? Det er vanskelig å si nøyaktig. Jeg synes det er interessant.

Tok 70 studiepoeng på videregående

Interessen førte til at Birk tok en prat med en rådgiver. Da fikk han vite at det var mulig for ham å ta noen studiepoeng da han gikk i tredjeklasse på videregående. Så Tjelmeland tok 70.

Og fikk blod på tann.

– Forrige semester tok jeg 70 studiepoeng, der en var en tidlig eksamen, så nå tar jeg 40 studiepoeng i år. Jeg går fire 10-poengsfag på MatNat.

INTERESSERT STUDENT. Du finner ham enten foran PC-skjermen eller ute i naturen. Tjelmeland tror det blir lettere å studere når du holder på med faget på fritiden.

– Har du det travelt med å bli ferdig?

– Hehe, nei. Jeg gjør det egentlig bare fordi jeg kan. Jeg hadde muligheten til det, og da tenkte jeg «hvorfor ikke?».

Men han vil ikke nødvendigvis jobbe med det. Målet er, etter ferdigstilt bachelorgrad, å dra til Trondheim for å begynne på en master i kybernetikk. Enkelt forklart vil det innebære et studie om roboter og framtidens teknologi.

– Jeg tror det er det jeg kommer til å gjøre til høsten. Det virker spennende, sier han og smiler forsiktig.

Går første-, andre- og tredje samtidig

Det kommer imidlertid ikke uten utfordringer. Tjelmeland innrømmer at fjoråret kanskje ble «litt stressende».

– Jeg var litt stresset over to av mattefagene vi hadde mange innleveringer i. Da hadde jeg seks fag samtidig. Sånn sett går det mye bedre i år – nå tar jeg bare fire.

Han hevder likevel at han ikke er «en sånn elev» som alltid har vært flink i alle fag. Språk, for eksempel.

– Jeg fikk 3 i fransk. Generelt hadde jeg ganske gode karakterer på videregående, men jeg synes språk er vanskelig.

TEKNOLOGIHØYSKOLEN. Her tilbringer mange informatikkstudenter store deler av tiden. Birk Tjelmeland er intet unntak. Om det er med studiearbeid, eller jobb, varierer.

– Hvordan pleier folk å reagere når du sier at du tar så mange poeng på en gang?

Han ser blygt i bakken.

 – Nei … de synes vel kanskje det er litt gøy? Men hvis noen spør hvilket år jeg er på, svarer jeg første-, andre- og tredjeåret. For det blir jo sånn.

Jobber i tillegg

Det har også gått veldig bra på universitetet så langt. Når han blir spurt, svarer Tjelmeland forsiktig at han har fått A i det meste.

– Men du har vel ikke jobb ved siden av?

– Jo, jeg har faktisk to.

– Nå må du gi deg. Seriøst?

– Ja. Jeg jobber som TA, eller lærerassistent, i et fag jeg har tatt. Og så lager jeg en database for en forskningsgruppe på MatNat. Men jeg jobber ikke så ofte – kanskje en gang i uka?

I tillegg driver Tjelmeland med å lage det han kaller «småprogrammer» for farens firma.   

– Ikke jobb for mye

Superstudent, som har alt på stell. Det jo være planlegging og hardt arbeid som står bak suksessen.

Kan man tro. Til Tjelmeland legger til:

– Jeg er egentlig ganske dårlig til å jobbe og være organisert. Hvis jeg skulle gitt et tips til andre, hadde det nok vært: «Ikke jobb for mye». Men jeg tror nesten hvem som helst kunne tatt så mange studiepoeng som meg hvis de var interessert nok i faget. Det hjelper mye at det er noe jeg liker å holde på med på fritiden.

Powered by Labrador CMS