Små forestillinger og store drømmer - midt i eksamensperioden 

Denne uken arrangerer Studentteateret Immaturus en liten, men unik teaterfestival. Studvest har tatt en prat med teatersjefen for å finne ut av hva studentene burde forvente. RØPEALARM: Vafler og blodig useriøsitet. 

PÅ PROGRAMMET: For fjerde gang setter Studentteateret Immaturus i stand egen teaterfestival med små produksjoner.
Publisert Sist oppdatert

– Mikrofestivalen er egentlig en stor feiring av kultur, sier teatersjef i Studentteateret Immaturus, Gunnhild Birkeland (25). 

Mikrofestivalen har blitt arrangert siden 2022, og består av en rekke korte teaterforestillinger på 30-45 minutter, som spilles på ulike scener i byen over en ukesperiode.  I år går festivalen fra 5. til 10. mai, midt i værste eksamensperioden. Teatergruppen har måttet ty til skitne triks for å lokke studentene. 

HOVEDROLLEN: Gunnhild Birkeland (25) er teatersjef i Studenteateret Immaturus. Hun forteller om noen veldig hektiske uker før årets Mikrofestival.

– Vi håper flere har lyst til å komme og se teater. Derfor prøver vi å gjøre det tilgjengelig – med bruktmarked, vafler og god stemning, selv i eksamensperioden, forteller Birkeland. 

Hvilken fattig student kan motstå loppis og vafler? 

I tillegg blir det både musikalpub og vinsmaking med Studentersamfunnet. Likevel presiserer Birkeland at det er teater som spiller hovedrollen på Mikrofestivalen. 

Dramakids 

Studentteateret Immaturus er teatergruppen for alle studenter i Bergen, og sogner til Kvarteret. Av rundt 120 medlemmer er langt fra alle studenter i teatervitenskap. 

– Teaterkidden i Immaturus er en god blanding. Vi har dramakids, lærere, datafolk og folk som aldri har gjort teater før. Noen vil satse, andre gjør det bare for gøy, forteller Birkeland. 

Teatersjefen er takknemlig for alle medlemmer, uavhengig av ambisjonsnivå. 

– Vi er et amatørteater med mange amatører – og mange utrolig flinke folk.

Likevel tror Birkeland det ligger noe sannhet i den kjente teaterkid-stereotypen. 

– Vi passer for mange – også de som føler seg litt rare eller ensomme. Her er vi alle litt rare, sier hun og understreker at påstanden inkluderer henne og egentlig alle andre folk også. 

DRAMAKIDS: Teatersjef Birkeland (t.v) og PR- og kommunikasjonsansvarlige Kaia Lødrup (27) og Helle Hesjadalen (23) (t. h) gleder seg til å endelig åpne festivalen de har jobbet med i lang tid.

Teatergruppen og festivalen tilbyr uvurdelig erfaring til de frivillige studentene, og unike teateropplevelser til publikum. På årets Mikrofestival er det kun én oppsetning som ikke er original. 

– Det viktigste er at hvem som helst kan komme og lage kunst og kultur og fortelle historiene sine. De pitcher egne ideer og får muligheten til å skape noe på scenen.

Mikrobudsjett

Teatersjefen forklarer at det ikke bare er lengden på forestillingene som er begrenset på Mikrofestivalen.  

– Mikrofestivalen består av små produksjoner med lite budsjett. Det handler om å lage teater med det vi har.

Alt overflødig strippes bort. På mikrobudsjett må man tenke nytt. 

– Tidligere har vi sydd en vagina i taket og bygd en hel hybel. Det er gøy å lage teater på mange ulike måter, sier Birkeland. 

Teatersjefen føler seg relativt forberedt til premiere, men det er fortsatt usikkerhet knyttet til billettsalget. Studentmassen kjøper ofte ikke billetter før samme dag, så det er vanskelig å si hvordan de ligger an på den fronten. Heldigvis trenger de kun å gå i null. 

– Vi lager ikke teater for å tjene penger. Vi er ikke kommersielle, forklarer hun. 

PYNTET: Tivoli på Kvarteret dekoreres til kulturfest på budsjett før første premiere.

Dette gir Immaturus større kreativ frihet enn mange andre teatergrupper. Likevel kan det være vanskelig å konkurrere med andre kulturtilbydere på Kvarteret. 

– Det vil jo naturlig nok komme flere på en konsert. Vi driver jo tross alt med teater, sier Birkeland med et selvironisk glimt i øyet. 

Stort potensiale 

PÅ BYBANEN: Immaturus sin skrivegruppe har skrevet en egen antologi.

Det er vidt spenn i programmet for årets Mikrofestival. 

Immaturus sin skrivegruppe skal fremføre tekster fra deres antologi «Babels spor», som tar deg med på en innholdsrik reise med bybanen. 

«The secret of babble» skal være festivalens mest studentrelevante oppsetning, og tar for seg blant annet uforståelig akademisk skriving. 

Studentteateret i Oslo, Teater Neuf, reiser over fjellet med sin forestilling «Søstre», som krysser «chick flicks» og dårlige skrekkfilmer i blodig useriøsitet. 

Stykket med den beskrivende tittelen «Eg håper at det vil vekse blomar opp frå den døde kroppen min» handler om livet etter døden, og er visuelt vakker på scenen, ifølge Birkeland. 

Det blir flere egenproduserte stykker, i tillegg til musikal, gjestespill og improteater. 

Om tiden ikke strekker til, forteller Birkeland at festivalen skal avsluttes med en tradisjonsrik teppefallsfest. Dette blir en slags oppsummering, hvor alle forestillingene skal fremføres på rundt 5 minutter, og skuespillerne skal bytte rollene mellom seg. 

Velfortjent pause 

Birkeland mener Mikrofestivalen er en god unnskyldning til at byens studenter kan ta seg et 30 til 45 minutters avbrekk fra eksamenslesingen denne uken.

– Når du går i en teatersal, går du inn i en annen verden. Du må skru av mobilen, og det gir en pause. Det er underholdende, inspirerende og gir deg noe – uansett hva du studerer. 

NESTEN KLAR: Det jobbes iherdig med de siste forberedelsene en drøy time før Mikrofestivalen er i gang.
Powered by Labrador CMS