Nyhet

Dette er vinneren Raftoprisen 2023

Defense for Children Palestine (DCIP) er vinneren av Raftoprisen 2023.

FAKKELTOG: Hvert år arrangeres det fakkeltog for menneskerettigheter. FOTO: Tekla Vollen
FAKKELTOG: Hvert år arrangeres det fakkeltog for menneskerettigheter. FOTO: Tekla Vollen
Publisert Sist oppdatert

Torsdag 21. september ble det annonsert hvem som er årets vinner av Raftoprisen. Prisen går i år til Defense for Children Palestine (DCIP).

DCIP jobber for å forsvare og fremme palestinske barns rettigheter. Siden 1991 har de undersøkt, dokumentert og vist fram alvorlige menneskerettighetsbrudd mot barn.

– DCIP sitt arbeid er fryktelig viktig. Barn som lever i konfliktområder er en ekstremt sårbar gruppe, som ikke klarer å bevare sine egne menneskerettigheter, forklarer Sondre Røise, som er leder for Rafto sin studentorganisasjon. 

PRIS: Sondre Røise har vært med på å bestemme hvem som skulle motta årets Raftopris. FOTO: Tuva Solem
PRIS: Sondre Røise har vært med på å bestemme hvem som skulle motta årets Raftopris. FOTO: Tuva Solem

Røise er også studentrepresentant i komitéen som velger ut vinneren av Raftoprisen. Han synes det er lærerikt å sitte i en komité med personer som har doktorgrad og mange års erfaring med menneskerettighetsarbeid.

Flere gode kandidater

Hvert år deler Raftostiftelsen ut Thorolf Raftos Minnepris – Raftoprisen. Prisen deles ut til personer eller organisasjoner som jobber for å fremme menneskerettigheter. 

– Det var mange gode kandidater i år. Det var fryktelig jevnt mellom DCIP og en annen kandidat, men det var DCIP som trakk det lengste strået, forteller Røise. 

Fjorårets vinner var Nodjigoto Charbonnel, som er grunnleggeren og leder av Association Jeunesse pour la Paix et la Non-Violence. Organisasjonen jobber for å avskaffe tortur, og forsvare menneskerettighetene til overlevende i Tsjad.  

Charbonell er omtalt i flere medier som freds-kjempe, og var nummer 37 til å motta fredsprisen. 

Prismottakeren får et diplom og en sjekk på 20 000 amerikanske dollar.

Den 11. november avholdes den årlige Raftokonferansen, med foredrag fra prisvinneren. Konferansen er åpen for alle, og avholdes i Universitetsaulaen. 

Selve prisutdelingen kommer til å bli avholdt på Den Nationale Scene den 12. november.

Ønsker å rekruttere flere

– Vi i Rafto studentorganisasjon er med på å arrangere Raftouken. Vi har flere undergrupper som har ansvar for ulike deler av uken, som PR og booke inn artister som skal opptre, forteller Røise.

Han setter pris på erfaringen arbeidet gir.

– Det er veldig gøy at vi studenter får så mye ansvar, og jobber tett opp med mennesker som har så mye erfaring.

Røise opplyser at det er 16 studenter som er med i Rafto studentorganisasjon. 

– I år er vi for det meste studenter som studerer juss og sammenliknende politikk. Jeg håper at vi klarer å rekruttere studenter fra flere ulike studier etter hvert, avslutter han.

Powered by Labrador CMS