Kino-bassen kan ødelegge for studentboligene
Det har oppstått uventede problemer i forbindelse med byggingen av studentboliger i Neumanns gate 1. – Å bygge boliger i samme bygg som en kino er ikke kjempeenkelt.
I januar 2023 kunngjorde det daværende byrådet at de ønsket å selge bygget som ligger i Neumanns gate 1 til studentsamskipnaden Sammen, så det kunne bygges studentboliger der.
Bygget ligger bokstavelig talt vegg i vegg med Bergen Kino, et faktum som nå har vist seg å skape problemer for samskipnaden.
– Vi har møtt på noen utfordringer med støy. Det å bygge boliger i samme bygg som en kino, er ikke kjempeenkelt, sier Sammen-styreleder Amalie Lunde til Studvest og opplyser om at beslutningen om det faktisk blir noe av studentboligene er utsatt til februar.
Lunde forklarer at den aktuelle støyen er lyd fra kinosalene som kan høres inne i de planlagte hyblene.
– Det er bassen som er verst, sier Lunde.
– Det økonomiske tror jeg vi skal klare
Opprinnelig var det tenkt at hyblene kunne lydisoleres innenfra, men det har vist seg ikke å være mulig.
– Det vi undersøker, og grunnen til at vi har utsatt til februar, er blant annet for å undersøke om lydisoleringen blir god nok.
Videre forklarer hun at det uansett kreves en samarbeidsavtale med Bergen kino, og med Pensjonskassen som eier kinobygget, og at gjennomføring av prosjektet blant annet vil kunne bety at kinoen mister noen stoler.
Dersom Sammen finner ut at en utbedring vil fikse støyproblemene, er kostnaden estimert til 46 millioner kroner. Det øker den totale kostnaden på hele prosjektet til 450 millioner kroner.
– Har dere penger til det?
– Det økonomiske tror jeg vi skal klare, men det er et utfordrende prosjekt, og det er dyrere enn det vi pleier å bygge.
– Står hele prosjektet i fare?
– Ja, det kan ryke. Vi kan ikke bygge noe som ikke blir bra, så selvfølgelig er det avgjørende at vi klarer å fikse dette.
Alt går ikke etter planen i Lotheveien
Lunde kan også fortelle at det er bygget en studenthybel inne i bygget hvor målingene utføres.
– Vi trodde ikke i vår villeste fantasi at dette var noe vi måtte gjøre. Det har nok både for vår del og for kommunens del dukket opp en del ting i denne prosessen som gjør dette bygget utfordrende.
På spørsmål om de kunne ha funnet ut av dette på et tidligere stadium, svarer styrelederen at hun ikke tror det ville ha vært mulig, fordi det kom frem gjennom grundige undersøkelser. Støy var ikke tatt hensyn til i taksten gjort av kommunen.
Det andre store prosjektet som Sammen har ønsket å sette i gang med byggingen av, er de planlagte boligene i Lotheveien på Gyldenpris. Heller ikke der går alt etter planen.
– Den endelige beslutningen er ikke tatt. Det er fordi det er behov for en avklaring angående behovet for ny reguleringsplan, fordi den som eksisterer er veldig gammel, sier Amalie Lunde og fortsetter:
– Vi fikk egentlig beskjed om at vi måtte ha en ny en. Det ville i så fall utsatt prosjektet i minst to år, fordi en plan tar lang tid. Med ny reguleringsplan er det også risiko for at det dukker opp ting som gjør det vanskelig å bygge, når den er såpass gammel.
Kan avklares i løpet av uken
Lunde forklarer at hun og styret trenger mer informasjon rundt behovet for ny reguleringsplan og mulighetene til å få dispensasjon fra dette kravet før vi vedtar prosjektet. Hvis alt går etter planen, kan styrelederen gjennomføre kjøpet i løpet av uken, opplyser hun.
– Ut fra samtaler om forutsetningene for prosjektet ser mulighetene gode ut, selv om ingenting er sikkert. Det ligger en risiko til grunn i alle prosesser. Vi må ta risiko, slik er det alltid.
Eiendomsnettstedet Estate meldte fredag at Sammen har signert kontrakt med entreprenøren LAB Entreprenør AS.
Amalie Lunde sier at som med resten av prosjektet er det et styreforbehold også på den kontrakten. Det betyr at dersom ting ikke går som de skal, kan også den kontrakten oppheves.
– Når jeg får en vurdering fra våre advokater og om de kan betrygge meg om at vi kan få dette til, så tror jeg at jeg vil være klar til å si ja til prosjektet. Vi er veldig klar til å bygge!