Stor interesse for årets aksjonsgenser

For to år siden skapte medisinstudentene blest med genseraksjonen sin. Nå florerer Instagram nok en gang av kjendiser som poserer i gensere som studentorganisasjonen MedHum og Redd barna står bak.

Publisert Sist oppdatert

Medisinstudentenes humanitæraksjon (MedHum) er for tiden aktuell med Genseraksjonen 2020. 

– Forrige gang var interessen for aksjonen mye høyere enn forventet, og vi endte opp med å selge over 2000 gensere. Denne gangen er vi bedre forberedt og har blant annet opprettet en nettside for bestilling slik at folk enkelt kan klikke den hjem, forteller styreleder David Teigen (26). 

Med seg har han styremedlemmer og medisinstudenter Marta Røttingen Enden (22), Jette Fagerbakke (30) og Arisha Nawaz (24).

Genseraksjonen er andre av sitt slag, og denne gangen er studentene godt forberedt på høy etterspørsel. 

Må bestille nytt opplag 

Vi begynner allerede å nærme oss tusen solgte gensere, og har allerede bestilt et nytt opplag, kan Arisha Nawaz fortelle.

– Det er utrolig gøy å se at så mange går i genseren, sier medisinstudent Røttingen Enden. 

Medstudentene nikker ivrig. 

Nawaz synes noe av det kuleste med Genseraksjonen er at i tillegg til å gi inntekter til et veldedig formål, kommer budskapet godt frem på genseren og skaper bevissthet rundt et veldig viktig tema. 

Én av tre tenåringsjenter blir gravide 

Genserne bærer sitatet «A child not a father/mother» og motivet er inspirert av portrettbilder som studentene tok da de besøkte Malawi i 2018. Inntektene fra salget går til å bedre seksuell og reproduktiv helse og rettigheter for unge mennesker i Malawi.

Noe som ser ut til å virkelig engasjere de fire medisinstudentene.

– Seksuell og reproduktiv helse har enorme ringvirkninger på et samfunn, sier Jette Fagerbakke. 

Hun forteller at en tredjedel av jenter i Malawi blir gravide i løpet av tenårene. 

– De fleste av disse mister muligheten til skolegang, forteller Fagerbakke og forklarer at graviditet hos en stor del av tenåringsjentene i en befolkning er tett knyttet til fattigdom og mangel på likestilling. 

Det er en ond sirkel, ifølge Fagerbakke. 

– Det er mer sannsynlig for tenåringsjenter som lever i fattigdom å bli gravide, samtidig som tenåringsgraviditet øker sjansen for å leve i fattigdom.

Roser malawisk ungdom 

Både Fagerbakke, Teigen og Røttingen Enden fikk muligheten til å besøke Malawi i forbindelse med den første Genseraksjonen, og sitter igjen med sterke inntrykk.

– Det er veldig kult å se at inntektene fra aksjonen faktisk har noe for seg. Blant annet brukes pengene til å utdanne unge malawiere som selv skal undervise andre unge malawiere i seksuell og reproduktiv helse, sier Teigen engasjert. 

Han er imidlertid opptatt av å understreke at det er malawiene selv som skal ha æren for at arbeidet fungerer. 

– De er ekstremt løsningsorienterte og det er veldig gøy å se hvordan ungdommene hjelper hverandre med holdningsendring og deling av informasjon om blant annet prevensjon. 

Det er tydelig at også de fire medisinstudentene legger ned mye tid og krefter i aksjonen. 

– Det har vært en fulltidsjobb og tar veldig mye tid, men å se at folk har på seg genseren i gangene på fakultetet, ute på gaten og på sosiale medier gir masse ny giv og føles veldig fint, sier Fagerbakke avslutningsvis. 

Les også: Hulen får hjelp fra koronafond på 100 millioner

Les også: Ny student? Her er ti studievettregler til deg

Powered by Labrador CMS