Nyhet

Støykrav kan bremse Hatleberg-prosjektet

Bergen fikk tildelt 78 nye studentboliger. Nå står prosjektet i fare for å bli utsatt.

NYE BOLIGER: Det skal etter planen komme 78 nye studentboliger på Hatleberg, tvers over veien fra Norges Handelshøyskole. FOTO: Maiwenn Knapskog (arkiv)
Publisert Sist oppdatert

I slutten av mars kom tildelingen fra Kunnskapsdepartementet til nye studentboliger over hele landet. 546 av de nye boligene er i Oslo, mens Bergen fikk tildelt 78.

Bergen kommune, som noen måneder i forveien hadde godkjent byggeprosjektet på Hatleberg i Sandviken, svarte med mangelbrev på støy i forbindelse med Sammens søknad om igangsettelsestillatelse i forrige måned. 

Konsekvensen er at det gryteklare byggeprosjektet nå står bom stille.

Kan ta lang tid

– I støyrapporten var det en del boenheter som gikk over støykravet. Vi og kommunen har litt forskjellige definisjoner av hva en boenhet er. Selv om vi er uenig i definisjonen, må vi nå tilpasse oss det kommunen mener, forklarer Sammen-leder Amalie Lunde til Studvest. 

Sammen har sendt inn en dispensasjonssøknad på alle soverommene som kommunen mener er over støykravet. 

– Rent konkret har vi satt inn andre vinduer, der man har en fransk balkong som sikrer lufting uten støy. Det gjør at vi vil sikre det som er intensjonen bak «stille side». 

Selv om søknaden allerede er sendt inn, kan det ta lang tid før Sammen eventuelt får et nytt klarsignal.

Kommunen har nemlig en behandlingstid på opp til 12 uker, samt 4 ukers høring hos statsforvalteren.

Med andre ord kan det kan ta fire måneder før svaret er klart.

70 færre hybler

Tidligere har Sammen hatt et mål om å bli ferdig med boligene på Hatleberg innen jul, men på grunn av nye runder i kommunen kan det bli forsinkelser. 

– Akkurat nå er jeg veldig usikker på om det blir ferdig til jul. Kommunen kan i realiteten behandle søknaden frem til august, og vi er også avhengige av at de sier ja til dispensasjonen, sier Sammen-styrelederen og utdyper:

– Hvis ikke må vi klage og ta en ny runde, noe som gjør at det meste ryker i forhold til tidsperspektiv. Per nå er det fortsatt mulig, men da er vi avhengig av rask saksbehandling fra kommunen.

BYGGEPROSJEKT: Det var god stemning da byrådene Ingrid Nergaard Fjeldstad (t.v) og Line Berggreen Jacobsen (t.h) og Sammen-styreleder Amalie Lunde inspiserte byggeplassen på Hatleberg i april. FOTO: Marie Hansen (arkiv)

I ytterste konsekvens kan det bety at man har i underkant av 70 færre hybler klare til våren enn planlagt. Det er hyblene som planlegges bygd oppå den nye energisentralen som mangelbrevet handler om.

I tillegg vil en slik forsinkelse ikke bare gå utover Hatleberg-prosjektet, men også andre fremtidige prosjekter ifølge Lunde.

– Utfordringen generelt er at vi har en viss kapasitet internt hos oss, og for at regnestykket i forhold til kapasitet skal gå opp, må vi ha prosjekt i gang og ferdigstilt løpende slik at vi kan bruke kapasiteten på andre prosjekt.

– Hva håper du kommunen gjør nå?

– Jeg håper de er raske i behandlingen, slik at vi får lov til å starte. Massivt tre er allerede bestilt og på vei fra leverandør.

– Udramatisk

Byråd for byutvikling Ingrid Fjeldstad ser på situasjonen som fullstendig udramatisk. 

– Det kommer som en realisering av den disposisjonen som jeg gjorde på mine fullmakter. Kommunen ønsker også at studentboliger skal ha gode kvaliteter og uansett vil jeg be plan- og bygningsetaten om å prioritere saken til Sammen, sier Fjeldstad til Studvest og legger til:

– Og så ber jeg også, om nødvendig, om å få vurdere den på mitt nivå raskt, så jeg er innstilt på at vi skal klare en rask behandling her.

Hun mener mangelbrev fra kommunen er vanlige i slike byggesaker – likevel er den politiske vurderingen helt tydelig og klar. 

– Jeg har gitt Sammen dispensasjon en gang tidligere og ser ikke bort ifra at jeg gjør det igjen, om det skal være nødvendig. 

BYRÅD: Ingrid Nergaard Fjeldstad (V) mener hele situasjonen er udramatisk. PRESSEFOTO: Asle Bentzen
Powered by Labrador CMS