Veien fra lesesal til tappekran blir kort for disse studentene

Nå er arbeidet med å bygge bar på Det samfunnsvitenskapelige fakultet i gang.

HER RIVES DET. Prosjektleder ved Eiendomsavdelingen, Marius Ask Waage, viser hvor SV sin nye studentbar skal holde til. FOTO: Josef Kosler.
Publisert Sist oppdatert

I januar skrev Studvest at Det samfunnsvitenskapelige fakultet (SV) endelig skulle få sin egen studentbar, etter at prosjektet har blitt diskutert over lang tid.

Da var planen at man skulle benytte kjelleretasjen i Lauritz Meltzers hus som lokale. Men etter en risikovurdering så man at kjelleren likevel ikke egnet seg som lokale for en studentbar, på grunn av dårlige evakueringsmuligheter ved brann.

Eiendomsavdelingen ved Universitetet i Bergen (UiB) måtte derfor utsette prosjektet, igjen.

– Men nå har vi faktisk begynt å rive vegger i første etasje på Ulrike Pihls hus (U.Pihl), så nå er det ingen vei tilbake, sier prosjektleder ved Eiendomsavdelingen Marius Ask Waage.

U.PIHL. I dette bygget kommer det ny studentbar. FOTO: Josef Kosler.

Han står i det som tidligere var et grønnmalt pauserom på bakkenivå i U.Pihl. Nå er det en støvete byggeplass. Til jul er det forhåpentligvis et flunkende nytt lokale hvor SV-studenter kan samles og drikke øl, kaffe eller brus etter lange dager på lesesalene i etasjene over.

– Nå har vi gjort alt vi kan for å få fart på arbeidet. Vi har jobbet i sommer, og vi kommer til å jobbe ettermiddagene fremover for å få ytterligere fortgang på prosjektet. Så lenge det ikke kommer noen store overraskelser, bør baren stå klar til jul, forklarer Waage.

Et stort savn for noen

Utenfor U.Pihl står andreårsstudentene Gaute Børresen og Håvard Skjelbostad. På spørsmål om de savner en fakultetsbar svarer begge klart ja.

– Jeg har opplevd at det har vært stor etterspørsel etter en egen bar for oss SV-studenter, så det blir nok veldig populært, sier Børresen.

Skjelbodstad er enig.

– Det hadde vært et veldig fint sted å ha arrangementer, sier han.

DETTE BLIR BRA. Gaute Børresen (t.v) og Håvard Skjelbostad tror en studentbar på U.Pihl blir bra for studentene ved SV. FOTO: Eline Hjellbakk Pettersen

Men ikke alle har kjent like mye på savnet etter en SV-bar.

– Vi har aldri hatt det, og det er ikke noe jeg har tenkt så mye over heller, sier Nanfrid Idsø.

Hun og venninnen, Natasha Najafi, går tredjeåret på bachelor i informasjonsvitenskap, og har hittil i studietiden valgt å legge barbesøkene innom Kurerbar på Det psykologiske fakultet. Studentene er likevel positive til prosjektet på U.Pihl.

SAMLINGSPUNKT. SV-studentene Nanfrid Idsø og Natasha Najafi tror studentbaren på U.Pihl blir et fint samlingspunkt. FOTO: Eline Hjellbakk Pettersen.

– Det blir nok bra for studentmiljøet å få en egen bar. Jeg tror det kan bli et fint samlingspunkt, sier Natasha Najafi.

Lover å ta hensyn til lesesalene

Hele førsteetasjen på U.Pihl skal bygges om til et sosialt areal, forklarer Hege Aarethun, byggkontakt for Det samfunnsvitenskapelige fakultet.

– Arealet skal innbefatte mer enn kun baren, med mange sofagrupper og mulighet til å sosialisere, forteller hun.

Totalt skal 154 kvadratmeter benyttes til bar, kontor, sosialt areal og lager, og budsjettet er på tre millioner kroner.

De øvrige etasjene skal fortsatt brukes til lesesaler, og det vil tas hensyn til støy fra studentbaren, ifølge Aarethun.

– Ideen er at det skal bli stillere og stillere jo høyere oppe i bygget man sitter og leser. Arkitekten og prosjektleder har lovet å utforme støydempende tiltak med hensyn til lesesalene.

I tillegg har det blitt diskutert å tilpasse åpningstidene i perioder hvor lesesalene er tett befolket.

STØY. Det bråker nå, og det vil kanskje bråke også etter at studentbaren står klar. Derfor ser man på løsninger for å redusere støy fra den kommende studentbaren, som blir bygget i etasjen under lesesaler, forteller Aarethun.

– Vi må se på bruken av huset og eventuelt tilpasse åpningstidene med spesielt hensyn til eksamen, sier Aarethun.

– Studentbaren vår har betydd utrolig mye for det sosiale

Blant de nyeste studentbarene i Bergen er Det psykologiske fakultets Kurerbar, som åpnet i 2017.

– Kurerbar har betydd enormt mye for det sosiale på Det psykologiske fakultet og vært med å knytte alle organisasjoner under Psykologisk studentforening sammen til en helhet, forteller Marita Hanstveit, leder for Kurerbar.

Kurerbar er blitt mye mer enn bare en studentbar, mener hun.

– Det psykologiske fakultet har lenge vært preget av høy konkurranse. Da har det betydd mye for studentene å ha et fristed hvor de kan slappe av og snakke sammen og høre på foredrag uten at det påvirker karakter.

Psykologistudentene er blitt mer opptatt av kultur og samhold enn de var tidligere, ifølge Hanstveit.

– Jeg tror det også vil bli veldig synlig på SV når de endelig får åpnet dørene på sin egen studentbar, sier hun.

Hva skal barnet hete?
BRA FOR DET SOSIALE. Marita Hanstveit forteller at studentbaren på Det psykologiske fakultet har gitt det sosiale miljøet et etterlengtet løft. FOTO: Privat.

De fleste fakultetene ved UiB har allerede egne studentbarer.

Navnene er ofte ordspill som spiller på fakultetets fagområde, som Straffbar på Det juridiske fakultet, Overlegen på Det medisinske fakultet og Integrerbar på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet.

– Navn til baren på U.Pihl er ikke blitt diskutert ennå, fordi vi er rett og slett ikke kommet så langt i prosessen, forklarer Aarethun.

– Men det må jo bli opp til studentene å bestemme, mener hun.

Powered by Labrador CMS