Det handler ikke om tyranni, men om å kunne tåle kritikk.

KLIMAKORREKT: – Min erfaring med begrepet «politisk korrekthet» er at det tas i bruk når folk ikke vil bli kritisert for å ytre sine fordommer.  Foto: Privat og Anna Jakobsen


Fakta

Professor Sigve Tjøtta, ved Institutt for økonomi forklarte i et debattinnlegg at boka False Alarm av Bjørn Lomborg, som jeg kritiserte i en Studvest-artikkel 18. mai, står på hans pensum.  

I innlegget bruker han et begrep jeg ikke er kjent med, «klimakorrekt», om visse bøker. Jeg er i tvil om dette viser til kunnskapsbasert klimaforskning eller om det er en referanse til «politisk korrekthet»? Min erfaring med begrepet «politisk korrekthet» er at det tas i bruk når folk ikke vil bli kritisert for å ytre sine fordommer.  

Professor Tjøtta sier dette handler om tyranni. Jeg mener dette handler om å tåle kritikk, særlig når man kommer med et standpunkt som er i mot det de fleste klimaforskere er enige i, nemlig at vi må kutte utslipp for å unngå katastrofal lidelse. 

Jeg er enig med professor Tjøtta i at nytekning i akademia er viktig. Jeg underviser et kurs som heter GEO 283 Geographies of Transformation: Mitigating and adapting to rapid climate change. Kurset er åpent for alle studenter. 

Kanskje vi til neste år skal sette Herbert Marcuse sitt Repressive Tolerance på pensum: «The tolerance which enlarged the range and content of freedom was always partisan – intolerant toward the protagonists of the repressive status quo. (…)» 

Utenfor akademia er passivitet mot klimaendringer ikke en opprørsposisjon, det er status quo. 

Kommentarer

kommentarer