Aasland kjemper studentenes sak, bare ikke musikernes

Regjeringen svikter igjen studentene ved Griegakademiet. Sigrun Aasland, dette er ikke godt nok.

Publisert

Dette er en kommentar. Teksten gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Morgendagens musikere utdannes ved Griegakademiet i Bergen. Akademiet har siden 1987 holdt til i Lars Hilles gate, og vært en sentral utdanningsinstitusjon for klassisk musikk, jazz og komposisjon. Det har fostret en rekke anerkjente musikere, komponister og pedagoger, og har spilt en sentral rolle i norsk kulturliv.

Studentene holder til i nedslitte Nygård skole – et bygg som i årevis har vært preget av dårlig inneklima, sprekker i veggene og rom som er for små til undervisning og øving. I lang tid har planene for det nye Griegakademiet vært klare. Planen er å skape en felles kunst- og designhøgskole i Møllendal. Dette skulle bli en moderne campus for musikk og kunst, men prosjektet har gjentatte ganger blitt utsatt. Prosjektet har blitt en kasteball mellom ulike regjeringer de siste årene – til tross for klare planer og bred politisk enighet om behovet.

Og nå har regjeringen gjort noe bemerkelsesverdig – de har skapt usikkerhet om prosjektet igjen. I deres forslag til revidert statsbudsjett fjernet de 10 millioner av det nye Griegakademiets etterlengtede oppstartsmidler. Dette skjer til tross for at regjeringen i fjor høst, etter press fra Sosialistisk Venstreparti (SV), lovet å sikre finansiering.

I utgaven av Studvest den 7. mai uttalte forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland: «Det er samfunnsøkonomisk lurt å ha god undervisning, slik at man får studentene gjennom studiene og får relevante utdanninger». Likevel må studentene ved Griegakademiet fortsette å studere i falleferdige omgivelser. Dette står i skarp kontrast til regjeringens mål om å styrke høyere utdanning.

Hvordan kan Aasland forsvare å kutte finansieringen til et nytt bygg når hun hevder å prioritere studentenes læringsmiljø? Studentene har varslet om helseplager, og de ansatte har rapportert om utfordringer med undervisning i lokalene. At regjeringen nå fjerner midlene, oppleves som en hån. Dette er ikke bare en økonomisk sak, men en sak om studentvelferd og arbeidsforholdene til de ansatte.

Siden 2022 har SV kjempet for prosjektet i budsjettforhandlinger med regjeringen. Men selv etter gjentatte løfter står Griegakademiet igjen uten finansiering. Samtidig foreslår regjeringen å øke forsvarsbevilgningene med 1,1 milliarder kroner. Behovet for et sterkt forsvar er forståelig, men det bør ikke gå på bekostning av kultur og utdanning.

Regjeringen synes å glemme at kultur er mer enn et pyntelig tema for festtaler. Kulturen formidler tanker, identitet og fellesskap. Den utfordrer holdninger og verdier. Å hylle kulturlivet mens man samtidig kutter i det, fremstår som hykleri, og i en tid preget av uro må vi huske på hva vi forsvarer: et samfunn hvor kunst, læring og kultur har en plass.

Studentene og ansatte ved Griegakademiet har marsjert i fakkeltog og kjempet for verdige arbeidsforhold. De har skrevet innlegg, organisert aksjoner og fått støtte fra kultur-Norge. Nå må regjeringen og Sigrun Aasland innse sine feil og gjeninnføre Griegakademiet på statsbudsjettet. Kanskje håper regjeringen at SV vil kjempe for saken igjen – men ansvaret bør ikke skyves over på andre. Dette er regjeringens løftebrudd. Og om viljen er der, finnes pengene.

Powered by Labrador CMS